Závod roku 2008 !

07.01.2009 18:12

Dainese Senior TT 2008 představoval závod, ve kterém mohl Cameron Donald dokončit svůj hat-trick, jezdci jako John McGuinness, Guy Martin a Ian Hutchinson čekali na svůj první úspěch v tomto ročníku. Ostrov byl nádherně zalitý sluncem a scéna byla připravená na velké divadlo.

Počasí bylo ideální pro to, aby se odjel velmi rychlý závod. Hned první kolo naznačilo o co půjde. Na kontrolních bodech byli všichni nervózní v očekávání, s jakými odstupy jezdci pojedou. To co přišlo na Glen Helen všechny doslova ohromilo. První McGuinness, se ztrátou 0,04s druhý Hutchinson, na třetím místě jedoucí Anstey ztrácel 0,64s, dále pak Donald 0,86s !

V Ramsey vedl McGuinness o více než sekundu před Ansteyem, ale za ním s odtupem 0,15s Donald s Martinem následováni Hutchinsonem. Anstey dal úvodní kolo za 128,631mph.

Anstey pak ještě zrychlil, když druhé kolo dal za 129,445mph. Drama se ale odehrálo v boxech, při zastávce Guye Martina. Jeho motocykl měl problémy se spojkou a s řetězem. Aby tomu nebylo dost, vyšlehly z pod kapoty plameny! Hutchinson byl v nájezdu do boxů pátý a zlepšující se Gary Johnson už byl šestý.

 

 

Hlavní bitva se odehrávala mezi oběma vedoucími protagonisty, kterými byli Angličan McGuinness a Australan Donald. McGuinness byl rychlejší na Glen Helen, Donald mu to oplatil při průjezdu v Ramsey. Rozdíl mezi nimi byl stále okolo jedné vteřiny. Donald se dostal do vedení, ale jeho náskok byl jenom 0,47s – prostě senzační vývoj. Hutchinson držel bezpečně třetí příčku před Ryanem Farquharem. Za Ryanem se drželi Johnson a Plater. Všechny pohledy byly ale soustředěny na bitvu o vítězství.

Vedoucí duo předvádělo nevídaný souboj. V závěrečném šestém kole měl Cameron Donal slibný pěti sekundový náskok a všechno vypadalo, že bude slavit svůj hat-trick. Všechno ale bylo jinak! Na Glen Helen měl najednou McGuinness náskok devíti sekund!! Donaldova motorka měla problémy s odpružením zadního kola a tak se Cameron soustředil na to, aby dojel do cíle.

 

 

Nejrychlejší kolo 37¾ míle dlouhého okruhu dal John McGuinness za 129,517mph a své vítězství si vychutnal ukázkovým wheelies při průjezdem okolo Grandstand na cílové rovince. Stal se tak druhým nejúspěšnějším jezdcem v celé historii TT. Donald dokončil na druhém místě před Ianem Hutchinsonem a Ryanem Farquharem. Pátý byl steve Plater před Gary Johnsonem. Sedmý dojel Ian Lougher, osmý Carl Rennie, devátý Daniel Stewart a nejlepší desítku uzavřel Michael Dunlop. Michael se stal nejrychlejším Dunlopem na TT – 124,773mph.

Zrovna tak jako Ansteymu a Martinovi, tak i místní raketě Conoru Cumminsovi, dále pak Adrianu Archibaldovi a Keithu Amorovi se nepodařilo projet cílem a být odmávnuti šachovnicovým praporem.