Tuukka Korhonen

24.11.2009 19:58

Dnes si představíme jezdce ze země, kterou si mnozí z nás spíše spojí se zimními sporty. Ale tato země dala motocyklovému sportu i řadu skvělých motocyklových závodníků.

Ahoj Tuukko, mohl by ses představit českým fanouškům?

Ahoj, jmenuji se Tuukka (ano opravdu dvě u a dvě k :D) Korhonen. Pracuji jako přístavní dělník. Nemám ani děti ani manželku. 

Odkud tedy jsi?

Vyrůstal jsem v malém městě, které se jmenuje Nokia, ale teď žiji v našem hlavním městě v Helsinkách, takže jsem z Finska.

Jaké jezdíš třídy?

Do této doby jsem nejel na ničem jiném než na GP250 a na tuto třídu se míním soustředit i v roce 2010. Ale ohlížím se po zakoupení nebo zapůjčení 600 pro pár závodů v nadcházející sezóně.

Takže specialista na 250cc, jaký stroj používáš?

Mám 2001 Honda RS250R.

Jak dlouho závodíš?

Moji první závodní motorku jsem si koupil v roce 2006 a v roce 2007 jsem na ní začal závodit na okruzích.

A tvůj doposud nejlepší výsledek?

To fakt nevím. Možná třetí místo v roce 2008 nebo moje doposud jediné vítězství, které jsem v roce 2009 vybojoval na okruhu Kemora. Toho třetího místa si možná cením víc, protože v závodě se sešla opravdu skvělá konkurence.

Máš nějaký výsledek, na který vzpomínáš nerad?

Určitě to je můj jediný závod v Nordgrenu. Byl to poslední závod sezóny 2007. Měl jsem nejlepší motorku na gridu, ale dojel jsem až 15. s trapným kolem ztráty. Nevím, co se stalo, ale bylo to totální spiknutí…

Máš nějaký oblíbený okruh, případně přírodní trať?

Můj nejoblíbenější okruh je Falkenberg v Jižním Švédsku. Je velmi krátký, ale rychlý a plynulý. Taky se mě líbí Knutstorp, protože tam je skok.

Oblíbeným přírodním okruhem je Frohburg, ale je to jediný přírodní okruh, který jsem kdy jel. Chtěl jsem taky jet Pirita v Tallinnu, kde jsem byl mnohokrát jako divák. Byl to můj sen, ale od roku 2006 se tu nejezdí, tak jsem neměl šanci tady závodit.

Co rád jíš a piješ?

Vypadá to, že nejoblíbenější jídlo mám Čínu, protože tady nemáme dobrou italskou kuchyni. Z pítí mám nejraději mléko, ale když jím někde venku dám si lehkou colu nebo pivo. A když piju gin vypadám dobře jako minulou sobotu.. :) (pozn. to jsme se domlouvali na tomto interview a Tuukka byl fakt veselej)

Mám malého syna, ktarý má taky rád mléko :-)  Máš nějakého oblíbeného jezdce?

Ano, je jím Jarno Saarinen a jeden starší finský závodník, který mě velmi pomáhá. Jmenuje se Aimo Heinonen. Je mu 65 a stále závodí.

Máš nějaký vzkaz pro české příznivce roadracingu?

Slyšel jsem hodně dobrých věcí o českém roadracingu a opravdu se těším na to, až přijedu a stanu se součástí té show. Ale teď v první řadě potřebuji uspořádat svůj rozpočet a budu doufat, že se mě podaří odjet celou další sezónu.  

Díky za rozhovor a nashle v Česku.

 

Today I will introduce to you rider from country which we have known like country suitable for winter sports not as much for motorcycling. But from this country came many great riders who has known all motorcycling world.

Hi Tuukka, would you introduce yourself?

Hi, my name is Tuukka (yes, two times u and k :D) Korhonen. I have been working as harbour worker. I don´t have any kids or wives. 

Where are you from Tuukka?

I grew up in a small town called Nokia but now I live in our capital Helsinky, so I´m from Finnland.

What classes do you race in?

To this point I haven't raced anything else than GP250 bikes and will concentrate on that also in 2010. But I am looking for to rent or borrow a 600 for some races in the coming season.

What bikes do you use?

I use my own 2001 Honda RS250R with WP suspension.

How long have you been racing?

I bought my first race bike in 2006 and started racing on short circuits in 2007

What is your best result?

I dont really know. Maybe my third place in one finnish race 2008 or my only win in 2009 in Kemora. The third place I think because there was better level of competition then and it felt like a bigger achievement.

What is your worse result?

Definately my only stint in Nordgren Racing which was the last race of the season in 2007. I had the best bike on the grid but finished 15th with downright embarrasing laptimes. I dont know what happened but I lost the plot totally there.

What is your favourite short circuit and what road circuit? And why?

My favourite short circuit is Falkenberg in southern Sweden. It is very short but fast and flowing. I also like Knutstorp because there you can jump. My favourite road circuit is Frohburg because it is the only one I have raced but the reason I started racing was the Pirita track in Tallinn. I was spectating there many times and it was my dream to race there but the last race there was held in 2006 so I never had the chance to race it.

What is your favourite drink and food?

Chinese food seems to the favourite now because you can´t get good Italian around here. For a drink I would say that milk is my favourite but if I am eating out I'd take either diet coke or beer. And if I am just drinking dry gin seemed to go well last saturday.. :)

I´ve got small son and he prefers milk too J Who is or was your hero?

Jarno Saarinen, and an old finnish racer who has helped me a lot called Aimo Heinonen. He is 65 and still races bikes like he has been all his life.

Would you tell anything to czech road racing fans?

I have heard only good things about the czech road races so I am really looking forward to come there and be part of the show. But I still need to sort out my budget before I am there, so let's hope it all works out and I can afford another full season of of racing!  

 

Thanks for interview and bye in Czech republic.