Stuart Easton

03.02.2011 18:05

15. místo v racer of the year 2010

 

Stuart Easton
Věk                                 27
Team                              Swan Honda
Bydliště                           Hawick, Skotsko

 

výsledky v roce 2010

vítězství v mezinárodních závodech                   1

pódiová umístění v mezinárodních závodech        2

vítězství v národních závodech                         0

nejrychlejší kolo na TT: ještě zde nestartoval

nejrychlejší kolo na UGP: ještě zde nestartoval
nejrychlejší kolo na NW200: 2010 - 121.614mph (3. nejrychlejší)

Rok 2010 znamenal pro Stuarta další významné sbírání vavřínů v mezinárodním klání a v British Superbike Championship. Opět dosáhl několika pozoruhodných výsledků, mezi které rozhodně patří v řadě třetí vítězství v Macau Grand Prix.


Sedmadvacetiletý Easton jezdil za tým Shauna Muira, který byl druhým nejúspěšnějším týmem v BSB. Easton v minulosti velmi dobře jezdil i na trojúhelníku na severním pobřeží Severního Irska, který známe pod názvem North West 200. Jako tradičně zde sedlal motocykly Suzuki Rellentless by TAS. Tyto předpoklady jej opět pasovali na horkého favorita na vítězství v závodech na 8.9 míle dlouhém okruhu. Tréninky se podařily a Stuart opět mohl bojovat o příčky nejvyšší. Létající Skot nenechal o s vých kvalitách nikoho na pochybách a postupně vybojoval tato umístění: Superbike třetí místo, Supersport první místo, Superstock čtvrté místo, druhý závod Superbike první místo a závěrečný druhý závod třídy Supersport čtvrté místo.

Jeho druhým a posledním vystoupením na přírodních tratích v roce 2010 byla listopadová  Macau Grand Prix, kde v předchozích dvou letech dominoval a odnesl si dvě po sobě jdoucí vítězství. Do závodu nastoupil v týmu Paula Birda Kawasaki World Superbike, kde mu v týmu sekundoval Skot Keith Amor. V kvalifikaci zlepšil o celých 1.6 vteřiny traťový record a všichni byli zvědavi, jak dopadne jeho souboj s Michaelem Rutterem, který usiloval o absolutní rekord v počtu vítězství. Stuart měl ale celý závod pevně pod kontrolou a zvítězil s pohodlným náskokem 10 vteřin.

V roce 2011 bude Stuart startovat na motocyklech Nicka Morgana v týmu MSS Colchester Kawasaki team v sérii BSB. Opět má v plánu dva starty na přírodních tratích a opět to bude na začátku a na úplném závěru sezóny – tedy North West 200 a Macau GP. Není žádným tajemstvím, že se Easton chce prosadit i na TT, takže není vyloučené, že si svůj debut na Horském okruhu odbyde už v letošním roce.

 

fotografie - Stephen Davison - Pacemaker Press International