Jak to vidí Ryan FARQUHAR?

02.01.2009 19:14

Jak to vidíš do budoucna, budeš pokračovat se závoděním na přírodních okruzích nebo se chystáš přestěhovat na dromy v Británii nebo někde jinde?
V roce 96 jsem zkoušel jezdit Super Cup, ale motorka nebyla konkurenceschopná a nenašel se nikdo, kdo by za mě chtěl utrácet tak velké peníze. Jestliže by se něco stalo s Road Racingem tady doma v Irsku, budu se muset asi poohlédnout po startech na okruzích v Anglii, ale bylo by to pro mě obtížné kvůli rodině, práci, cestování a v neposlední řadě i kvůli všem příznivcům irské silnice.

Jak oba víme, Road Racing jako sport je často diskutovaný. Jaký je tvůj názor na budoucnost tohoto sportu?
Záleží na zájmu jezdců závodit na takových okruzích a zájmu pořadatelů pořádat takové závody. Myslím si, že tady vždycky Road Racing zůstane. Vím, že DOE se snaží tyto závody zastavit, ale nemyslím si, že se jim to podaří, protože Road Racing je naším největším a nejúspěšnějším národním sportem. V celém Irsku je to sport číslo jedna, což je vidět i na počtech jezdců, diváků, ale i samotném množství pořádaných závodů. Nikde jinde na světě něco podobného nenajdete v takovém měřítku.
Nikdo neví, jestli další rok bude stejný jako ten předchozí, nikdo neví co se může stát. Když tady bude pár sezón bez vážné nehody, neuslyšíme jediné záporné slovo.


Jezdci, kteří v minulosti přišli o život, byli téměř všichni z popředí startovního pole a to je možná ten důvod nebývalého zájmu novin a veřejnosti.
To je pravda. Je to stejné napříč celým motoristickým sportem. V případě, že by se třeba zabil Michael Schumacher nebo jiný špičkový jezdec z F1, byly by toho plné všechny noviny, všechny zprávy v TV. Možná by se taky začaly vést diskuze na téma, jestli s F1 pokračovat nebo ne. Ale když se někdo zabije při automobilových závodech někde v Jurby, neuslyšíme jediného slova.
Nikdo z nás nechce vidět nějaké neštěstí na Road Racingu, to je pravda. Každý jezdec ví, co riskuje a do čeho jde. Je to jeho vlastní rozhodnutí a svobodná vůle, podporovaná tím, že si všichni myslíme, že se nám nic nemůže stát a to je důvod, proč nikdy nepřestaneme.
 
 https://img79.imageshack.us/img79/1571/skerries2008064ro2.jpg