Radvanice už za dva týdny!

30.06.2013 13:01

Už posedmé se letos v ostravských Radvanicích rozburácí motory závodních motocyklů.

První ročník mezinárodních závodů silničních motocyklů, který tehdy nesl název Radvanický okruh, se konal 2. a 3. června 2007. Od roku 2008 už nese závod jméno bývalého špičkového československého závodníka Františka Bartoše. Na trati dlouhé 3500m se prolínají lesní úseky s městskou zástavbou.  V prvním ročníku byla dokonce k vidění i třída 1000cc, dnes je nejsilnější třídou kubatura do 600cc. V rámci závodního víkendu se pořádají i závody tříd klasik a sajdkárů. 

 

Oproti loňsku se organizačně odehrála změna, když se pořadatel RABA MOTOSPORT rozhodl své závody pořádat po roční pauze opět pod záštitou Autoklubu České republiky.

Radvanický závod sice nemá tak dlouhou a bohatou historii jako Hořice nebo nedaleké Těrlicko, ale rok od roku se k závodům přihlašuje větší počet jezdců a nutno říci, že i jejich kvalita je vzrůstající.

 

Co nás tedy letos 13. a 14. července čeká?

 

Ve třídě GP125 se asi opět odehraje bitva o vítězství mezi loňským vítězem René Lohsem a Patrikem Kolářem. Svoje slovo do pranice ale jistě budou chtít říci i matador českých roads Olda Podlipný nebo hořičák Honza Novotný. Ze zahraničních jezdců na tom asi nejlépe bude zmiňovaný René Lohse, ale i další jezdci mohou zajet slušný výsledke, ať už to bude Rakušan Christopher Eder, jehož KTM brázdila před dvěma roky okruhy v rámci mistrovství světa, nebo Švéd Anders Larsson či německý jezdec nestárnoucí Werner Steege.

 

Ve třídě GP250 bude roli největšího favorita obhajovat loňský suverénní vítěz Wolfgang Schuster. Wolfimu ale určitě nedaruje ani centimetr zadarmo finský pilot Tuukka Korhonen, který zde loni obsadil třetí místo. Wolfi je loňským šampiónem našeho poáru na přírodních tratích, Tuukka pro změnu letos zvítězil v této kategorii v Hořicích na 300 Zatáčkách. Kdo by mohl spolus s Wolfim a Tuukkou vystoupit na pódium? Bude to Natalie Schuster, sestra Wolfiho, nebo Australan Erik Lenser či náš Vojta Staniš?

 

Loňský vítěz třídy 250CRR Jan Vysloužil bude mít opět slušnou konkurenci, tak se uvidí, jak se mu letos povede. Jednak tu bude celý klan Vysloužilů – Saša, Robin a Lukáš, k nim ale musíme ještě připočítat třeba Olina Hanáka, slovenského jezdce Davida Hanzalíka nebo Francouze Philippe Delaunay. Ale ve startovním poli je řada dalších jezdců, kteří se budou chtít poprat o co nejlepší výsledek.

 

Hodně napínavý a otevřený souboj slibuje i třída SPORT125. Favorité jsou Petr Kolář, Michal Savinkov, Marek Zima, Michal Šlezar a Mirek Sedlo. Na start této třídy se postaví i čtyři zástupkyně něžného pohlaví – Zdeňka Kučerová (ta pojede i třídu 250CRR), Terezka Poláková, Lucka Kolářová a Stanislava Malinová. Dámský pohár tak bude slušně nabitý.

 

Loni měla v Radvanicích i svoji premiéru třída SuperTwin, která samozřejmě nebude chybět ani letos. Tady je největším favoritem Michal Dokoupil. O další místa se poperou, doufám že v dobrém David Hanzalík, Jirka Cabuk, Mára Němeček a Petr Kunz. Je už skoro tradicí, že spolu s twiny jedou ve stejném závodě i supermana, nejinak tomu bude i v tomto případě. Určitě se budeme mít na co těšit, ozdobou bude souboj Libora Kamenického s Johannesem Kehrerem a Karlem Kalinou.

 

Divácky nejatraktivnější třída supersport bude mít jezdecké pole doslova nabité. Považte sami – vítěz letošních 300 Zatáček a České TT ve třídě 600 Marek Červený, loňský vítěz a celkový český šampión Martin Holoubek, úspěšný účastník Tourist Trophy Isle of Man Michal Dokoupil, jezdci se zkušenostmi nejen z našich tratí, ale třeba i z Ulster Grand Prix (nejrychlejší přírodní trať světa) Olin Hanák, Petr Homola a Michal Sucháček, vítěz loňského závodu newcomers Manx Grand Prix na ostrově Man Kamil Holan, výborný Rakušan Jochen Rotter (letos šestý na 300 Zatáčkách). Nesmíme zapomenout na Petra Zrzavého, Michala Vecka nebo Pepé Duchana. Radvanice svědčí i Petru Košťálovi. Moc jsem zvědavý, jak se povede Wolfi Schusterovi, Tuukkovi Korhonenovi nebo Švédovi Morganu Reijnasovi.    

 

Kromě zmiňovaných tříd se v Radvanicích bude závodit i v kategoriích klasiků – 175cc, 250cc, 350cc, 500cc, 750cc a sidecar.

Všechny závody jsou započítávány wusa cup a samozřejmě i do Mistrovství České republiky pod záštitou AČR.