Phillip McCallen a Skerries 1988

22.03.2009 17:25

Ve světě road racingu se pohybovalo mnoho jezdců, kteří se stali legendami. Jedním z nich určitě byl severoirský jezdec Phillip McCallen, který patřil k absoultní špičce na konci devadesátých let. Po skončení závodní kariéry se s Phillipa stal úspěšný obchodník. V Lurganu vlastní a provozuje motoshop, má zastoupení rakouské KTM a samozřejmě domácího Triumphu. Jak začala jeho hvězdná kariéra se můžete dočíst z následujících řádků.

Sam McClements, Phillip McCallen, a Johnny Rea byli největšími hvězdami na startu 43. ročníku Skerries100 Road Race, který se konal 2.července v roce 1988.

Tehdy čtyřiadvacetiletý Phillip McCallen tady svými snadnými vítězstvími ve třídách do 200cc a 250cc odstartoval svoji hvězdnou kariéru, kterou korunoval největším počtem vítězství v jednom ročníku TT. V roce 1996 zvítězil ve čtyřech(!!) třídách (F1, Production, Junior a Senior). Tento kousek se mu v roce 1997 málem podařilo zopakovat, když zvítězil ve třech třídách (F1, Production a Senior). Ve třídě Lightweight havaroval ve třetím kole v Quarry Bends a to ho připravilo o další zápis historických tabulek

 

Vraťme se ale do Skerries roku 1998.

Ve třídě do 200cc měl v cíli pohodlný náskok před druhým Alanem Caugheyem a třetím Leslie McMasterem. Ve třídě dvěstěpadesátek všichni očekávali vítězství Stevena Culla z Bangoru. Ale Phillip se rozhodl, že to tak nebude a naprosto přesvědčivým způsobem zvítězil v novém rekordu třídy 250cc, který znamenal hodnotu 98,77mph. Druhý dojel Cull, před třetím Sammy Henrym a čtvrtým Franem Morrisonem. Morrison byl nejlepším jezdcem Southern Centre (pozn. Southern Centre je motocyklová federace jezdců Irské republiky, první tři jezdci pocházeli ze Severního Irska).

Velmi populárním jezdcem ve Skerries byl i Sam McClements, vítěz závodu klasiků a třídy bez rozdílu objemu, kterému se říká Grand Final a je vyvrcholením celého mítinku.

Dvanáctikolové velké finále mělo zúročit výkonovou výhodu Samovi pětistovky Suzuki, zvlášť po tom, co musel ze závodu odstoupit Johnny Rea. Sam se držel na druhém místě za Phillipem McCallenem s poměrně značným odstupem. až do doby, než v poslední zatáčce před cílem podklouzlo kolo Phillipova stroje. Cílem tak doslova na prvním místě proletěl Sam McClements jenom několik palců před překvapeným Phillipem McCallenem.