Neuvěřitelný comeback Iana Hutchinsona

17.11.2013 13:47

 

Letošní Macau Grand Prix se odjela za velmi pěkného počasí. První řada po kvalifikaci byla opravdu zajímavá. Ian Hutchinson, pětinásobný vítěz TT v jednom ročníku, Michael Rutter osminásobný vítěz Macau GP, John McGuinness dvacetinásobný vítěz TT a spolu s nimi velezkušený Gary Johnson. Byla to právě tahle čtveřice, která po startu šla do vedení a bojovala o první místo.

Při průjezdu druhým kolem byl ve vedení Gary Johnson, ale v těsné blízkosti za ním jela Hodna týmu SMT Racing, za jeímiž řidítky seděl Michael Rutter, na tetím místě jel Ian Hutchinson, dále následovali John McGuinness a Jimmy Storrar, kteří tak zkompletovali Top 5. Ve třetím kole zaútočil Rutter na Johnsona a ujal se vedení a už to vypadalo, že jde nezadržitelně vstříc svému devátému triumfu na Guia Circuit.

V následujícím kole se Ian Hutchinson dostal na místo druhé a na vedoucího Ruttera ztrácel asi dvě vteřiny. Čelo závodu dokompletovali John Mcguinness, Jimmy Storrar a Jeremy Toye. Lee Johnston, bývalý parťák našeho Michala Dokoupila v týmu East Coast Racing, uzavíral Top 10. Několik kol zůstala situace ve vedení závodu víceméně nezměněná, no i když… Hutchy se začal pomalu dotahovat na vedoucího Ruttera a totéž se odehrávalo mezi Gary Johnstonem a Jimmy Storrarem, kterým sekundoval John McGuinness. V kole desátém se ale vedení v závodě změnilo. Na prvním místě jela Milwaukee Yamaha pilotovaná Ianem Hutchinsonem. A Hutchy nasadil k trháku a Rutterovi se začal pomalu, ale jistě vzdalovat.

Cílem závodu tedy na prvním místě projel Ian Hutchinson, druhé místo patřilo Michaelu Rutterovi a pro pódiové umístění si dojel i Gary Johnston.

A jak dopadli další jezdci? Krátce po startu, v zatáčce Lisboa, havarovali Horst Saiger a Marc Fissette, tím pro oba Grand Prix skončila. Do incidentu byli zapletení ještě další jezdci, Davy Morgan, Stephen Thompson a Mark Miller. Zatímco poslední dva jmenovaní závod dokončili, Davy po třetím kole odstoupil. Škoda Horstova pádu, protože tím o své dvojče přišle Didi Grams. Vítěz seriálu IRRC dokončil závod na solidním osmém místě. Nejlepším nováčkem byl Angličan Dean Harrison, který svým dvanáctým místem završil svoji letošní brilantní sezónu.

Ian Hutchinson, který před dvěma lety těžce havaroval a málem přišel o nohu, tak zaznamenal doslova neuvěřitelný návrat. Tím si samozřejmě pojistil i své místo v týmu Milwaukee Yamaha i pro nadcházející sezónu, kdy se na roads hodlá vrátit v plné síle. Jestli to bude takový návrat, jaký nyní předvedl v Macau, mají se konkurenti na co těšit. I když se to Iana nedotýká přímo, v týmu Milwaukee měl příští rok startovat i Michael Dunlop. Podle posledních informací, které jsem z Irska obdržel, Michael smlouvu s Milwaukee nepodepsal a je docela dost možné, že ho v roce 2014 ve výsledkových lstinách nenajdeme vůbec. Prý by si rád dal z osobních důvodů pauzu. A co stálo za jeho odchodem z týmu Honda TT legends? Michale měl letos na TT fenomenální formu a nebýt zásahu týmových šéfů, jistě by zvítězil i v závodě Senior TT. Tam musel přenechat vítězství Johnu McGuinnessovi. Proč? Protože McPint je jediným jezdcem současnosti, který by mohl pokořit Krále Mountain Course Joey Dunlopa v absolutním počtu vítězství na TT. Joey jich má na kontě 26…    

 

kompletní výsledky