Ian Watson National Spring Cup

23.04.2013 17:15

První letošní závody na evropské (i když) půdě se jely 20. dubna v anglickém Scarborough. Na Oliver´s Mount byl taky důvod k malé oslavě. Letošní Ian Watson Spring Cup byl v pořadí už 180. silničním závodem konaném v North Yorkshire, první závody se zde jely  v roce 1946.
 

Celý program se odehrál v neděli. Během dopoledne se trénovalo, po obědě se rozjel kolotoč patnácti závodů.

První závod obstarala třída Ultra-Lightweight, kde si pole position vybojoval Chris Palmer (125cc Mannin Honda). Od startu šestikolového závodu šel Palmer, kterého následovali Ian Lougher a Alistair Haworth. Chris Palmer během závodu postupně po desetinkách zvyšoval svůj náskok. Za ním bojovali Haworth a Lougher o další místa na pódiu.  Cílem tak projel na prvním místě Chris Palmer s náskokem  4,197 sekundy na Alistaira Hawortha a Iana Loughera.
 

Závod 2 – sidecary F2, měl největšího favorita v posádce Ian a Carl Bell. Tato dvojice se také hned od začátku ujala vcedení, následována dalšími posádkami - Conrad Harrison/Lee Patterson a Dave Molyneux/ Patrick Farrance. Závod byl dost vyrovnaný a posádky dokázali, že i na tak uzounké trati se dokáže najít místo k předjetí. Cílem projela na prvním místě posádka Ian a Carl Bellové, druzí  Dave Molyneux/Patrick Farrance ztratili o 0,922 a pro třetí místo si dojeli Conrad Harrison/Lee Patterson.


Závod 3 Ian Watson Spring Cup – první skupina vyhrál Jamie Hamilton před Ianem Lougher a Davy Morganem.
Závod 4 byl totožným závodem jenom s jiným obsazením, obstarala ho druhá skupina. Vítězem se stal Guy Martin, před Michaelem Pearsonem a třetí dojel  Kiaran Hankin.


Závod 5 patřil třídě 250cc Lightweight. Dvoutakty se sešly ale pouze čtyři a tak zbytek startovního pole obstaraly malé supersporty 400cc. I tak se na startu objevilo pouhých osm jezdců. Závod byl navíc v pátém kole ze šesti zastaven červenou vlajkou (David Guiney s 250cc havaroval) a tak se výsledky počítaly z průjezdu cílem kola čtvrtého. Na stupínek nejvyšší vystoupil Davy Morgan, kterého následovali Derek Clark a Bob Farrington.


Závod 6 byl zároveň prvním závodem třídy Junior 600. Pos startu šel do čela Dan Frear, který za sebou vedl celé startovní pole v čele s Guy Martinem, ale na konci prvního z osmi kol byl Martin vedení o půl vteřiny před druhým Michaelem Pearsonem a Danem Frearem. V průběhu dalších kol tovární jezdce TYCO Suzuki, svůj náskok neustále zvyšoval. Za ním to ale vřelo, na druhém místě jezdil Dean Harrison a třetí Michael Pearson. Pearsonova ZX6R ale trochu zlobila a tak se Michael nakonec propadl na místo páté, zatímco na třetí flek se posunul Ivan Lintin.


Druhý závod sidecarů měl už pořadové číslo 7. Závod měl velmi podobný průběh jako první rozjížďka a na stupně výtězů vystoupaly i stejné posádky. Otec a syn Ian a Carl Bellové opět zvítězili, posádky na nruhém a třetím místě se prohodily. Druzí tedy skončili Conrad Harrison/Lee Patterson a třetí Dave Molyneux/Patrick Farrance.


Osmý závod se jel jako memoriál Lee Vernona a patřil třídě Supertwin.
Největším favoritem byl bývalý kolega Ryana farquhara a dnes jezdec jeho týmu KMR Jamie Hamilton. Jamie taky nikoho nenechal na pochybám, kdo bude letos vládnout této třídě. Pravdou je, že ho, zejména ze začátku potrápil Dean Harrison. Na třetím místě jezdil Daniel Frear, který pak v koncovce svedl pěknou bitvu o druhé místo s Harrisonem. V cíli byl tedy první Jamie Hamilton, druhý dojel se ztrátou 2,2 vteřiny Dean Harrison, který byl o 0,7 rychlejší než třetí Daniel Frear.


Závod 9 (superbike) stylem start/cíl vyhrál Guy Martin. Na druhém místě dojel Michael Pearson a třetí Jamie Hamilton. Trochu smůly si vybral letos padesátiletý, zato nestárnoucí Ian Lougher. Ianse skoro polovinu závodu držel na pěkném třetím místě, lae nakonec jej převálcovalo mládí v podobě Hamiltona a a Harrisona. Lougherovi tak nakonec muselo stačit místo páté.


Závod 10 - Ultra lightweight (2) Opět patřil Chrisi Palmerovi. Ian Lougher si spravil druhýmmístem chuť, když za sebe odsunul Seamuse Elliotta.
 

Závod 11 Junior 600 (2) začal nejlépe Daniel Frear, ale cílem prvního kola projížděl na vedoucí pozici Michael Pearson, který vedl celou smečku jezdců, kteří byli v pořadí Ivan Lintin, Daniel Frear Jamie Hamilton a Guy Martin. V cíli druhého kola ale už bylo všechno jinak. V čele byl Guy Martin, kterého následovali Lintin a Pearson. V polovině závodu se změnilo pořadí na třetím místě, kam se probojoval Dean Harrison, který začal tlačit na před ním jedoucího Ivana Lintina. V cíli byl první Guy Martin s náskokem 1,505 před Deanem Harrisonem, kterému se podařilo předstihnout Ivana Lintina, ten si dojel pro místo třetí. Další pořadí – 4. Michael Pearson, 5. – Jamie Hamilton, 6. – Ian Lougher.


Závod 12 Lee Vernon Supertwins (2) měl stejný průběh a vlastně i výsledek, jako závod číslo jedna této třídy. Zvítězil Jamie Hamilton, druhý skončil Dean Harrison a třetí Dan Frear.

 

Další roadracingové pokračování už bude ze Severního Irska. 26. a 27. dubna se jede 91. ročník Cookstown 100, kde budeme mít i své dva zástupce. Michal Dokoupil pojede třídy superbike, supersport a supertwin. V posledně jmenované třídě se na start postaví i Veronika Hankocyová.

 

Průběžné dění z Cookstownu bude k dispozici na roadracing fórum

 

Fotogalerie ze Scarborough