Hořické Zatáčky po dvaapadesáté

11.05.2014 21:38

Hořické Zatáčky doslova klepou na dveře, před pár dny byly zveřejněny oficiální startovní listiny, tak nastává ten správný čas, pokusit se okomentovat favority nebo jinak zajímavé jezdce ve všech vypsaných třídách, podobně, jako jsme to udělali před pár týdny před Hengelem.

 

Začneme od nejslabší třídy, tedy od sportproductionů 125. Třída výkonově sice nejslabší, myslím výkonem motorů, ale tradičně jedna z nejpočetněji zastoupených tříd na všech našich roadracingových závodech. Favoritů má tahle třída hned několik a uvidíme, jak se komu letos povede. Vítěze je fakt těžké tipovat, ale o pódiové umístění si to nejspíš rozdá silná šestka – Mirek Sedlo (4), Petr Kolář (5), Marek Zima (14), Kuba Vojtíšek (24), Radek Lamich (47) a Michal Šlezar (81). Loni zvítězil Radek Lamich před Markem Zimou a tyto dva já bych favorizoval asi nejvíc. V této třídě se představí i jedna slečna, Staňka Malinová (11), která je shodou okolností nositelkou velkého závodnického jména z dob minulých. Staňka si svůj debut odbyla ve Starém Městě, kde se jí bohužel nepodařilo kvalifikovat do závodu, tak jí určitě budu držet palce, aby se to v Hořicích povedlo.

 

Třída GP125 má, dá se říct, klasickou sestavu posledních let, letos rozšířenou o domácího Michala Savinkova (51), který sem přestoupil z menších dakšnů. Tahle třída má pro mě favority na vítězství hned tři – roadracingový šampión z několika předchozích let Patrik Kolář (1), domácí Olda Podlipný (4) bude určitě usilovat o historické desáté vítězství, čímž by vyrovnal absolutní rekord v počtu vítězství, který drží legendární Bohumil Staša. Třetím do pranice bude Lukáš Rážek (5), ten loni po nepodařeném startu předvedl famózní stíhačku, jejímž výsledkem bylo konečné třetí místo. Ze zahraničních jezdců by o pódium mohli bojovat René Lohse (84), Christopher Eder (72) a Steffen Grämmer (82). Když připočteme u dvou prvně jmenovaných české přítelkyně, tak je ani za plnohodnotné cizince nemůžeme považovat.

 

Třída GP250 se zaplnila taky celkem slušně, pravda, nepojedou zde všichni pravověrné motocykly GP specifikace, ale to snad ani nevadí. Při neúčasti Anderse Blachy si to o vítězství rozdají Tuukka Korhonen (18) a Wolfi Schuster (52). Sekundovat by jim měl Eric Lenser (2) a své si jistě řekne i náš Pavel Navrátil (19). Mě moc zajímá, jak si povedou ostatní zahraniční jezdci, zejména Francouzi, kteří mají dostatek zkušeností s domácími závody do vrchu, které k road racingu mají velmi blízko. Něžné pohlaví bude zastupovat Zdeňka Kučerová (31).

 

Při neúčasti Michaela Pearsona ve twinech, má tato třída jediného jsaného favorita, tím je Michal Dokoupil (23). Pearsonova ER6 prostě není v kondici a tak se tým rozhodl tuto třídu neobsadit. Je to škoda, protože se na jeho souboj s Indim hodně lidí těšilo. Je možné, že Michaela zastoupí Gavin Lupton (9), loňský Indiho týmový kolega v Irsku. Ale jelikož Gavin pojede Hořice poprvé, Michala nejspíš trápit nebude. O něco lépe na tom je Paul Gartland (28), který už s Hořicema zkušenosti má, stejně jako Niklas Pfeiffer (27). Kromě Indiho z našich určitě budou hodně nahoře Marek Němeček (70) a Pavel Navrátil (19). I v této třídě se nám představí dvě dívky – Veronika Hankocyová (53) a Anežka Svobodová (21), tak uvidíme, která si odnese primát pravděpodobně nejrychlejší ženy letošních Zatáček.

 

Největším favoritem třídy supermono je bezesporu Libor Kamenický (1). Ale úplně jednoduché to mít nebude – Johannes Kehrer (65), Dani Zörnweg (72), Víťa Hatan (74, Karel Kalina (7) nebo Franta Loučka (52) by mu měli být více než zdatnými soupeři. Do mon z prodakšnů přestoupila Terezka Poláková (31), tak uvidíme, jak se jí s jednoválcem Yamaha XT660 povede.

 

Supersporty, nebo třída šestistovek, jak kdo chce, nám připraví určitě velmi zajímavé a hodně vyrovnané závody. Favoritem číslo jedna je domácí Marek Červený (45). Mára má pro letošek lepší techniku než loni, před týdnem v Hengelu v silné konkurenci obsadil dvakrát čtvrté místo, takže formu má. No ale za Markem to bude nejspíš hodně vřít, rychlíků je tam požehnaně – Petr Homola (2), Michal Dokoupil (23), Michal Vecko (25), Luca Gottardi (31), Jochen Rotter (32), Kamil Holán (74), Martin Holoubek (84) a v neposlední řadě Michael Pearson (32) a Paul Gartland (28). Proč nefavorizuji na vítězství Michaela Pearsona? Výkonově jeho ZX6R na Markovu nemá, jezdecky jsou na tom oba stejně. Pearson je ale bojovník k pohledání, tak uvidíme, jak se na to vyspí :D

 

Superbiky mají, podle mě, favorita na prvenství jediného. Tím je Michael Pearson (36), technické problémy z Cookstownu jsou minulostí a jak mě sám řekl, nová ZX10R je raketa. O tom ostatně svědčí výsledky ze série Thundersport GB, kde ze šesti závodů, které odjel, má na kontě dvě vítězství, jedno druhé, dvě třetí a jedno čtvrté místo. To ho při vynechaném prvním podniku řadí na celkové průběžné páté místo s minimální ztrátou na první tři jezdce. Favorit číslo dvě a tři je rozhodně Kamil Holán (74) a Aleš Nechvátal (12), no a pokud bude skutečně startovat i Marek Červený (45), bude tím dalším, kdo bude tvrdit muziku. Ale jsou tu i další, se kterými je potřeba počítat – Michal Dokoupil (23) pojede na mrštné šestistovce, Francouz Xavier Denis (82) taky není žádné ořezávátko, stejně jako jeho TT nebo NW ostřílený krajan Fabrice Miguet (61). Nesmíme zapomínat na silný střed startovního pole, kde to bude hodně našlapané – Petr Homola (2), Víťa Bican (4), navrátilec Honza Čeřovský (5), Petr Pastor (8), Gavin Lupton (9), stále se lepšící Pavel Tomeček (13), Petr Bičiště (15), Petr Zrzavý (33)… atd. Koukám, že jsem vyjmenoval skoro polovinu startovního pole :D

 

Teď už nezbývá, než aby vyšlo aspoň trochu obstojně počasí a svátek českýho road racingu může začít.