Dan Kneen

12.02.2011 15:09

12. místo racer of the year 2010

Daniel Kneen
Věk                       23
Team                     Marks Bloom Racing
Bydliště                  Braddan, Isle of Man

výsledky v roce 2010
vítězství v mezinárodních závodech                        0
pódiová umístění v mezinárodních závodech             0
vítězství v národních závodech                              2


nejrychlejší kolo na TT: 125.834mph, 2010 (21.nejrychlejší)
nejrychlejší kolo na UGP: 129.254mph, 2010 (17.nejrychlejší)
nejrychlejší kolo na NW200: 114.036mph, 2010 (27.nejrychlejší)

Rok 2010 byl druhým rokem, kdy se Daniel Kneen objevoval na mezinárodní roadracingové scéně. Stejne, jako v roce předchozíme, se zúčastnil tří nejvýznamnějších podniků na britských ostrovech. Diváci jej měli možnost vidět, kromě jeho hlavního účinkování v British Supersport Cup, na NW200, TT a Ulster GP (kde debutoval).

I v roce 2010 pokračoval ve spolupráci s týmem Marks Bloom Racing. Na North West si tenhle 23letý Manxman vedl nad očekávání dobře. V úvodním závodu třídy Superbike dojel na tři roky staré Suzuki jedenáctý. Ještě o jedno místo se zlepšil v závodu třídy Supersport, kde se mu podařilo dojet před takovými jezdci, jakými jsou třeba Lougher, Archibald a Anstey. Třídu Superstock dokončil jako osmnáctý. Ve druhém závodu třídy Supersport potvrdil svoji skvělou formu a dojle si pro celkové dvanácté místo, těsně za Ryanem Farquharem a Ianem Lougherem.



Tyto výsledky jej určitě velice povzbudily před nadcházející TT, na kterou neměl ty nejlepší vzpomínky. V roce 2009 havaroval ve druhém závodu třídy Supersport na  Black Dub. Dan se určitě poučil, protože TT 2010 absolvoval bez chyb a ve třídě Superbike si dokonce dojel pro dvanácté místo, za které dostal stříbrnou repliku. Jako třešničku si střihnul rovněž svůj osobní rekord, který se jen těsně přiblížil hranici 126mph. Závod třídy Supersport byl pro Dana jako z říše snů, rothodně to byl nejlepší závod jeho dosavadní krátké závodnické kariéry.  Jezdec z Braddan byl po prvním kole na fantastickém třetím místě za Michael Dunlopem a Keithem Amorem. TT je ale náročný závod a tak se Danovi nepodařilo pódiové umístění udržet. I tak z toho bylo v cíli fantastické páté místo.

 
15.místo v následujícím závodu Superstock rovněž nebylo k zahození. Ve druhém závodu třídy Supersport se opět pohyboval průběžně v Top10, svoji formu nakonec potvrdil i v závodu třídy Senior, který dojel na osmém místě. Toto vystoupení znamenalo, že Dan na své domácí trati získal v pěti startech pět stříbrných replik.

Jak již bylo naznačeno v úvodu, Dan si v roce 2010 odbyl i svůj debut na Ulster GP. Po týdnu závodění na okruhu nedaleko Dundrodu se tak Dan Kneen stal nejrychlejším nováčkem, když jedno kolo zajel nad hranicí 129mph.

V úvodním závodu Dundrod 150 National zvítězil o sedm vteřin před dalším nováčkem Davidem Johnsonem. Závod třídy Challenge byl přece jenom těžší. To, co po celých pět kol předváděla čtveřice jezdců – Dan Kneen, David Johnson, Dan Stewart a Brian McCormack bralo doslova dech. Tento závod jsem sledoval na Deers Leap a když vedoucí pětice dojela skupinu jezdců jedoucí o kolo zpět, všem se doslova zastavil dech. Deers Leap je jede, nebo spíš letí, jako volný pád do hlubin. Čtyři kolaři jeli uprostřed silnice a vedoucí čtyřka je doslova přelétla z obou stran! Závod nakonec vyhrál Dan Kneen o 0.084 před Davidem Johnsonem. První čtyři jezdci se vešli do 1.227 vteřiny. Čtvrteční den pak Dan zakončil jedenáctým místem v závodu Dundrod 150 ve třídě Superbike, ve kterém se už na startu objevila všechna esa UGP.



UGPzahájil 14.místem ve třídě Superstock a hned v následjucích supersportech si dojel pro vynikající sedmé místo. Závod Superbike zajel nejrychlejším časem mezi nováčky ( 129.254mph) a dokončil jej na devátém místě před Davy Morganem, Thompsonem a Cameronem Donaldem. V závěrečném druhém závodu třídy Supersport pokračoval ve skvělých výkonech, až z toho nakonec bylo šesté místo v cíli. Na debut to nebyly špatné výsledky, co říkáte?

Sezóna na okruzích byla pro Dana taky velmi úspěšná, skončil celkově druhý v British Supersport Cup. Na závěr sezóny si ještě vyjel do čínského Macaa, aby zde startoval v místní Grand Prix. Jel v týmu DMR Racing  na BMW a závod na okruhu Guia dokončil na čtrnáctém místě, jako druhý nejlepší nováček. Tím prvním byl náš Michal Indi Dokoupil, který závod dokončil právě před Danem.

 

foto wusa (UGP 2010)