Copina Inn Circuit - jihoamerická TT ?

03.01.2009 22:20

 

V neděli 7. prosince 2008 přivítali Cordóbské hory rychlé motocykly.

Pro mnohé jihoameričany jsou slova „Road Race“ neznámými, tak se parta nadšenců rozhodla odstartovat projekt, jehož účelem je rozšířit povědomí o Road Racingu v Argentině. Výsledky světových závodů, fotografie, videa, představení TT Isle of Man, North West 200 to jsou věci, které v předchozích osmi letech představovali krůček po krůčku, aby tak mohli stát u zrodu závodů na přírodním okruhu v Argentině.

Není to tak dávno, kdy jeden člověk z Cordoby představoval každý rok v Anglii tuto trať, přírodní okruh v provincii Cordoba, který se rozprostírá mezi městy Villa Carlos Paz a Mina Clavero. Stál tak u zrodu Copina Inn Circuit – 31 km dlouhým okruhem ve tvaru trojúhelníku na silnici č.34.

Pak pozval zahraniční jezdce, aby trať otestovali. David Paredes představuje tuto trať v Evropě už velmi dlouho a nyní si plní svůj sen – uspořádat světový zovod na přírodním okruhu.

Od úterý se sjížděli piloti a členové týmů : Bill Smith, Angličan James Powell, Ir Ryan Macay, skvělý Španěl Sergio Romeo, doprovázený prestižním novinářem Carlosem Gomezem. Další osobností byl představitel FIM a EUM Ital Helmut Wes. Na závěr dorazil i šéf Suzuki England Paul Rennie.

Více než sedmdesátka jezdců trénovala ve dnech mezi 4. a 6. prosincem.
Pozvané osobnosti se zúčastnili setkání s představiteli místní samosprávy a reprezentanty pořadatelů.

V neděli, v den závodu, startovali jezdci všech kategorií v 15 sekundových intervalech. K vidění byly třídy Super Sport 600 - Superbike 1000 - and Internation Formula FI (250).

Vítězem třídy Super Sport 600 se stal domácí Pedro Otta na R6 z týmu ATM, který plánuje v příštím roce i několik startů v Irsku. O druhé místo se rozpoutala veliká bitva mezi Narcisem Tolosou (KTM690), Arielem Paredesem (R6) a domácím Fernandem Reynosou (R6). Angličan James Powell se trať teprve učil a Argentincům sliboval odplatu v příštím závodě.

Velká bitva mezi skalami se odehrála i v kategorii 1000 Superbikes mezi Španělem Sergiem Reomerem (R1), Irem Ryanem McCayem (R1) a domácími Ramirem Mendilazruem, Davidem Paredesem, Jose Figueroem a Alexisem Matteodou.

GRAND FINAL: první David Paredes (Suzuki), druhý Nicolas Ponund (R1) a třetí Jose Figueora (Suzuki).  

Pro příští rok organizátoři chystají pozvat 10 italských týmů a mnoho jezdců z Anglie, Španělska a Irska.

Velký sen, uspořádat jednou obdobu velké a slavné TT na jihoamerickém kontinentu tak dostává velice zřetelné obrysy.

 

Video

On board