Co se dělo za poslední měsíc na ostrovech

09.08.2013 19:45

V krátkém sledu se na ostrovech konalo několik podniků, tak se alespoň krátce za nimi ohlédneme, co a jak probíhalo.

 

Southern 100

Závod tradičně konaný na trati v Billownu na Isle of Man přilákal velké množství zvučných jmen, mezi nimiž nechyběli bratři Dunlopové, vycházející hvězda Dean Harrison nebo staří ostřílení mazáci v čele s Ianem Lougherem. Letošní ročník se jel ve dnech 8. až 11. července. Program tréninků začal v pondělí 8. července a bohužel hned v prvním dnu došlo k vážnému incidentu. Místní jezdec šestačtyřicetiletý David Jukes, který pocházel z Douglasu, v tréninku třídy 600cc těžce havaroval na Ballakaighan a bohužel následkům utrpěných zranění podlehl... R.I.P.

Ve středu 10. července se začínalo přece jenom o něco dříve. V 18:20 místního času se  jel  Senior Race na 8 kol. Po něm byl spojený závod tříd 250cc/650cc Race 1, který byl vypsaný na 8 kol. Dalším závodem dne byly 600 Race 1 (8 kol) a Junior Solo Founders 125cc/400cc/450cc Race 1, který se jel na 6 kol. Vůbec největším překvapením asi byly výsledky Deana Harrisona, který si dokonce dovolil v závodě supersportů porazit Guye Martina a Michaela Dunlopa.

Po velmi dlouhé době se na závodní tratě vrátil Tim Poole, kterého v roce 2010 v týmu AIR Kawasaki nahradil Michal Dokoupil. Bohužel, kromě radosti ze závodů, přinesl letošní Southern 100 i další dvě smutné zprávy. Tou první byla havárie Marka Madsena Mydgala a tou druhou těžká nehoda posádky Paul Thomas / Nick Houghton. Bohužel jak Mark, tak i Paul na zemřeli na následky zranění utrpěných při haváriích.

 

Kompletní výsledky všech závodů jsou k nahlédnutí po rozkliknutí odkazu na roadracing.webnode

 

 

WALDERSTOWN

Stejný víkend, ve kterém se jely naše Radvanice, byl na programu irského šampionátu Race of South jedoucí se ve Walkderstownu v Irské republice. Tyhle závody sice nedosahují popularity Skerries, ale i tak je to hodně oblíbený podnik. Na irské poměry je závodní víkend rozložený trochu netradičně na sobotu a neděli.

Jak dopadly tréninky? Třídu Moto3, což jsou vlastně GP125 ovládl Sam Wilson před druhým Paulem Robinsonem. Za nimi následovali Sam Dunlop a Bruce Moulds. Conor Behan na KMR Kawasaki byl nejrychlejším pilotem třídy SuperTwin. V dalším pořadí se umístili Gavin Lupton a Shane Egan. William Dunlop byl nejrychlejší ve třídě Supersport, ale jenom velmi těsně za ním byl na druhm místě Michael Pearson, který za sebou zanechal Jamie Hamiltona, Mchaela Sweeney a Micka Jonese, pro kterého bylo čtvrté místo v tréninku životním výsledkem. William Dunlop byl nejrychlejším jezdcem třídy GP250. Na dalších místech skončili Michael Sweeney, Sam Wilson a John Ella. Mark Hanna je letos ve třídě Junior Support téměř k neporažení. Nejinak tomu bylo i ve Walderstownu. Na druhém místě odtrénoval Connor Behan a třetí Gavin Lupton. William Dunlop nejrychlejším časem ve třídě Superbike dovršil svůj tréninkový hattrick. Druhým nejrychlejším byl Derek Shiels a třetí Alan Bonner.

O tom, jak budou probíhat vlastní závody, hodně napověděl sobotní trénink. Ve třídě GP125 zvítězil Seamus Elliott, který ale startoval na 450 Kawasaki. Ostatní jezdci za ním sedlali GP125 a dojeli v pořadí Sam Wilson, Sam Dunlop a Nigel Moore. Útok na hat-trick i v závodech zahájil William Dunlop vítězstvím v grand final, když sedlal motocykl Milwaukee Yamaha R1. 1.8 vteřiny za vítězem závodu dorazil do cíle Derek Shiels ona CD racing ZX10 Kawasaki. Třetím jezdcem v cíli byl Michael Pearson. Jamie Hamilton nenechal nikoho na pochybách, kdo bude vítězem třídy SuperTwin. Za ním cílem projeli Michael Sweeney a Mark Hanna. Další výborný výsledek zajela Maria Costello MBE, která byla v cíli osmá, když za sebou zanechala plejádu mužských soupeřů. Junior Support vyhrál  Connor Behan, který za sebou zanechal o 0.7 vteřiny lídra šampionátu Marka Hanna. Pro třetí místo si dojel Gavin Lupton. Derek McGee a Jamie Hamilton překazili plán Williama Dunlopa, který počítal s trojitým vítězstvím. William si za Derekem a Jamie přijel aspoň pro třetí místo, které vylepšil i novým traťovým rekordem. Další jezdci projeli cílem v pořadí Michael Sweeney, Michael Pearson a Alan Kenny. William Dunlop zvítězil ve své oblíbené třídě GP250. Ale vůbec to neměl jednoduché. Doslaova na záda mu po celý závod dýchal Michael Sweeney, když v cíli pak za Williamem zaostal o pouhých 0.392. Na třetím místě závod dokončil John Ella. Shane Egan, Mark Hanna a Gavin Lupton se stali třemi nejrychlejšími ve třídě Senior Support. William si nakonec přece jen tři vítězství odvezl. To třetí docílil v závodě Superbike, když za sebou nechal Dereka McGee a Dereka Shielse. Na dlaších místech doejli jezdci v pořadí Jamie Hamilton, Michael Sweeney, Mick Jones, Michael Pearson, John Walsh, William Davison, Alan Connor a Alan Bonner.

Bohužel i ve Walderstownu došlo k nešťastné události. V závodě třídy 125 havaroval talentovaný Bruce Moulds, který následkům svých zranění podlehl.  

 

Mid Antrim

Přes všechny hrozby meteorologů, znamenal nakonec 67. ročník Mid Antrim opravdu pěkné pokoukání. Mid Antrim na okruhu Clough se jel 2. a 3. srpna a byl okořeněný starty několika jezdců, které známe i z našich tratí. O tom ale později.
Po několika prvních kolech pátečního tréninku musel být program přerušen a to z dost kuriózního důvodu. Na silnici spadl strom, naštěstí to bylo v době, kdy tudy nikdo z jezdců neprojížděl. Brzy ráno to vypadalo, že se přece jenom meteorologové strefí a závod bude zničen, to bylo v době kdy začalo pršet a dokonce je možné, že to odradilo i mnoho diváků. Ti, kteří nakonec přece jenom dorazili, byli odměněni příjemným sportovním dnem. Po předkrmu v podobě závodu klasiků tu byl druhý závod – třída  Senior Support, po odjetí zahřívacího kola začalo pršet, atak byl závod prohlášen za mokrý. Jezdci dostali pár minut na výměnu pneumatik, aby mohl být závod odstartován. Naštěstí, jak se ukázalo, byl to poslední déšť, který v Clough a protože trať vyschla rychle daly se očekávat skvělé závody. Do vedení šel hned po startu Shane Egan před místním Gavinem Luptonem a Connorem Behanem. Místní jezdec Mark Hanna špatně odstartoval a tak musel tvrdě pracovat, aby se pokusil dotáhnout na vedoucí jezdce.Postupně se startovním polem probíjel kupředu a stále zrychloval. V předposledním kole dokonce vylepšil traťový rekord této třídy, když o 0,8 vteřiny překonal rekord Stephena McKnighta z roku 2007. Mark Hanna dovedl svého Triumpha 675 do cíle na prvním místě o 2,9 vteřiny před Shane Eganem. James Kelly odrazil nápor Gavina Luptona a dojel si pro třetí místo. Open závod byl plně v režii dvojice  Derek Sheils a  Jamie Hamilton. Umocnil to incident ze druhého kola, kdy Derek McGee a Shaun Anderson společně havarovali. Oba odešli bez zranění, ale pro další závodění to pro ně znamenalo konec. Sheils a Hamilton pak byli daleko vepředu, zatímco Seamus Elliott a Michael Sweeney si to za nimi rozdali třetí místo na stupních vítězů. Sheils se nakonec vzdálil od Hamiltona na necelých devět sekund a dojel si pro vítězství. Určitě je zajímavé i to, že Derek jel na motocyklu o objemu 600cc, na rozdíl od svého soupeře, který sedlal Superbike. Elliott se nakonec dostal na stupně vítězů taky, to když za sebe odsunul Sweeneyho o 0,04 vteřiny. Další závod byl Junior Support, který byl odporován řadou místních podniků. Po startu se do vedení dostal Connor Behan, který jel v týmu KMR Ryana Farquhara. Těsně za ním byli Mark Hanna a Shane Egan. V dalším kole Luton Egan odsunul na místo čtvrté. V závěrečných fázích závodu se Hanna, jedoucí na Emerald Racing ER 6, dostal do vedení a to i přesto, že Behan v posledním kole vytvořil nový rekord. V cíli pobyl rozdíl mezi prvním Hannou a Behanem 9,5 sekundy. Na třetím místě závod dokončil Gavin Lupton.
Závod třídy Supersport 600 byl v prvním kole zastaven červenou vlajkou z důvodu pádu holandského jezdec Petera Heijmanse. Peter zničil motocykl a on sám má zlomené žebra a další zhmožděniny a modřiny. Po restartu vedl Jamie Hamilton, kterého naháněl Seamus Elliott. Elliott se ve třetím kole dokonce na 1,6 sekundy přiblížil k traťovému rekordu Ryana Farquhara z roku 2007 rekord. To ho na chvíli vyneslo do čela závodu, ale hned v kole následujícím byl Hamilton zpět v čele závodu a svoji pozici uhájil až do cíle. Třetí místo obsadil Sam Wilson. Jeden z nejdéle sloužících sponzorů klubu v Mid Antrim, Robert Logan, podporovatel spojený závod 125/Moto3/SS400/Moto450.
William Cowden upadl v prvním kole v obci Clough, takže přišla opět na řadu červená vlajka. Naštěstí z pádu vyvázl jen s lehkými zraněními. Tím se cesta k vítězství otevřela pro Paula Robinsona, kterého stíhal jeho synovec Sam Dunlop. Třetí místo patřilo Nigelu Moore. V tomto závodě dojel na výborném čtvrtém místě René Lohse, který si tak spravil chuť po pádu z předešlého týdne v Armoy. V zádě superbiků startoval i náš Michal Dokoupil, který vybojoval osmé místo a připsal si na své konto další body do irského mistráku. Zmiňovaný Peter Heijmans dokončil superbiky jako třináctý.  

 

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY