Co říká Phillip McCallen o Ulster Grand Prix

04.01.2009 16:11

 

V průběhu srpna, asi týden před UGP, udělal Richard Petrie z BBC Sport Northern Ireland zajímavý rozhovor s Phillipem McCallenem právě o Ulster Grand Prix.

Phillip McCallen byl špičkovým jezdcem na sklonku devadesátých let. O trati nedaleko Dundrodu jistě může vyprávět velmi zasvěceně, protože zde v minulosti 14x zvítězil a do dnešních dnů je jediným jezdcem v celé historii tohoto podniku, který tady v jediném dni zvítězil v pěti závodech ! To se stalo v roce 1996. Je taky 11ti násobným vítězem slavné TT, kde jako jediný jezdec zvítězil 4x v jednom závodním týdnu. Phillip taky vyhrál bláznivou MacauGP.

"Je to absolutně rozdílný okruh v porovnání třeba s NorthWest nebo TT, je to velmi podobné klasické grand prix. Jsou tady velmi rychlé zatáčky, taky velmi pomalé, jsou tu místa, kde se musí velmi tvrdě brzdit, jsou tady ale taky místa, kde se brzda používá velmi citlivě. Pokud chcete být úspěšní na NorthWest, jedním z důležitých předpokladů je mít velmi rychlou motorku, ale pro úspěch na UlsterGP to není tolik nutné. Je tady velké množství zatáček s mnoha brzdnými body, které se dají tvrdě najíždět a ty pak tvoří základ rychlého vyjetí a využití síly stroje".

Kde hledat favority pro letošní vítězství? "Dundrodská trať je místem, které nabízí velmi rychlou jízdu a já si myslím, že je to skvělá nabídka pro Guy Martina, čtyřnásobného vítěze z roku 2006. To by měl být muž, který by měl tento víkend udeřit. Okruh Guyovi velice sedí a on je jezdcem, který jde velmi tvrdě za vítězstvím nejenom na UGP. Cameron Donald je dalším, který po skvělém vystoupení na letošní TT má fantastckou formu a dokáže být zatraceně rychlý ať už na přírodních okruzích, tak i na britských motodromech. Ian Hutchinson vyhrál loňský mokrý závod a on je taky jedním z těch, kteří jsou skvělí jak na přírodních okruzích, tak i na dromech, na kterých závodí prakticky každý víkend. John McGuinness je dalším v řadě, zejména po jeho představení na letošní TT. Tady v Dundrodu několik závodů v minulosti vyhrál a je taky držitelem zdejšího traťového rekordu. Bruce Anstey má letos taky skvělou sezónu a určitě by tu chtěl letos vyhrát."

A co ostatní jezdci? "Věřím nejlepšímu reprezentantovi Severoirské silnice, ano je to Ryan Farquhar, samozřejmě v malých třídách budou skvělí William a Michael Dunlopové. Rayen má letos skvělou motorku z Millsportu od Kenny Harkera a nesmíme zapomenout, že na jednom z motocyklů z Millsportu letos zvítězil Alistar Seeley na NorthWest. Jestli bude Ryanova motorka vpořádku a on taky, může závod i vyhrát, jezdecky na to má. On je rovněž velmi rychlý na vodě a to může být jeho výhodou, když uvážíme nevypočitatelnost počasí v Dundrodu.
William a Michael měli ve svét tátovi Robertovi skvělého učutele, ale pro zvýšení jejich jezdeckého umění, by měli uvažovat o přestupu do hlavních tříd (pozn. jezdí 125 a 250cc). Adrian Archibald je dalším, kdo má tenhle závod velmi rád, ale myslím si, že jeho dny vhodné pro vítězství už jsou asi pryč."   

Phillip McCallen ještě dodal : "Potřebujeme, aby se na startech na přírodních okruzích objevovali další piloti jako Connor Cummins, Gary Johnson nebo Keith Amor. Potřebujeme jezdce takovéhoto kalibru, pokud chceme, aby irské závody na přírodních okruzích měli před sebou další skvělou budoucnost. Na druhou stranu máme skvělé starší jezdce jakým je třeba Ian Lougher, který je tu už léta a nemůžeme ho v žádném případě vynechávat. Jsou tu i někteří mladší jezdci, kteří jsou zatím na okraji, ale jejich čas teprve může přijít. Můžeme to vidět v klubových třídách, kde jich v každém závodě může klidně i šest vyhrát. "