Česká vlajka zavlaje na Isle of Man !

31.01.2009 19:56

Špičkový český Road Racingový jezdec Michal Dokoupil je posledním zahraničním nováčkem, který prozatím potvrdil svůj zájem startovat v letošním roce na Tourist Trophy Isle of Man.

Jméno devětadvacetiletého Dokoupila možná každému na Ostrově nezdomácní, ale svým přístupem si jistě získá srdce ostrovních roadracingových fanoušků, podobně, jako se mu to již podařilo v případě organizátorů slavného závodu. O jeho ostrovní misi toho bylo napsáno mnoho.

Myšlenka starovat na slavném závodě, vznikla už poměrně dávno. Po celou dobu se Indi na svůj start pečlivě připravuje.

Michal patří k absolutně nejlepším českým jezdcům posledních několika let. V roce 2005 se stal  mistrem ČR a v letech 2006 a 2007 dokončil obě sezóny na pátém místě v kategorii Supersport.

Nicméně je to road racing, pro který tluče Michalovo závodnické srdce. Po sedmém místě v Hořicích v roce 2005 se postupně začal zlepšovat. Rok na to se už zlepšil na páté místo, v roce 2007 označkoval svůj přílet už druhým místem v závodě třídy 600cc. Jeho rozvážnost s jakou se rok od roku zlepšuje, přinesla nakonec své ovoce v roce 2008, kdy v Hořicích vyhrál ve zmoklém závodě třídy do 600cc s náskokem rovných 28s před dalším soupeřem.

V roce 2008 rovněž zvítězil ve třídách 600cc a 1000cc v Radvanicích a dojel na druhých místech ve třídách do 600cc a 1000cc v Těrlicku, což mu přineslo upevnění jeho pozice vedoucího roadracingového jezdce v zemi a přineslo mu i titul neoficiálního mistra republiky v závodech na přírodních okruzích.

Všechny tyto výsledky podporují Michalovu snahu následovat příklad jeho vzoru Františka Šťastného a uspět na TT. Tovární pilot Jawy byl bezpochyby nejlepším jezdcem, který kdy přijel ze země, která se jmenovala Československo. V letech 1962 a 1963 dokončil závod třídy Junior TT na třetích místech a take zaznamenal další čtyři umístění mezi nejlepšími šesti.

Při letošní Tourist Trophy se Michal představí ve svém vlastním týmu Indi Racing ve dvou závodech třídy Relentless Suupersport 600.

 

Ke svému debutu na TT Michal říká:

Závodit na Isle of Man byl můj opravdový sen a teď jsem byl na ostrově a viděl okruh naživo. Nemůžu se dočkat prvního tréninku. Franta Šťastný je mým hrdinou a vzorem.Když jsem četl knihu o jeho kariéře na TT, věděl jsem, že to chci udělat také. Vím, že je to přece jenom rozdíl závodit doma nebo na Mountain Course, ale tvrdě se učím, abych se zlepšil v zapamatování tratě. 

 

Martyn Quayle, Ministr turistiky a volného času dodává:

TT je mezinárodním podnikem a je vždycky dobré vidět kvalitní zahraniční jezdce, kteří vyjadřují svoji touhu stat se součástí TT. Michal bude vítaným zpestřením startovního pole na TT a bezpochyby chce jít ve stopách svého velkého krajana. Jsem si jistý, že se stane populárním a atraktivním pro všechny milovníky tohoto famózního podniku.