Borders Race of the Reivers

19.06.2013 16:59

Na britských ostrovech, přesněji řečeno ve Skotsku, se chystá převratná novinka. Ve Spojeném království není možné uzavřít běžnou komunikaci pro uspořádání jakýchkoliv motoristických akcí. Jedinou výjimkou je Isle of Man a Severní Irsko. Aby to někoho nemátlo, Scarborougrh je sice v Anglii, ale stejně jako v Aberdare (Wales), se závody jedou v parku, tedy po neveřejných silnicích. Proč tedy převratná novinka? Ve Skotsku se snaží prolomit tento prastarý zákon a otevřít tak cestu dalším zájemcům o uspořádání motocyklových závodů na tamních roads.

 

Pokud se vše zdaří, letos v srpnu se poblíž města Jedburgh pojede závod obdobného formátu jako North West. Podnik je naplánovaný na tři dny, od čtvrtka do soboty.

 

Pořadatelé vybrali okruh v délce 11.1 mil se startem i cílem v Jedburgh. A proč zrovna tady? Protože zdejší kraj přinesl světu zvučná a úspěšná jména do mnohga odvětví motoristického sportu. Jim Guthrie, Steve Hislop, Jim Clark, Stuart Easton, Kevin Brown, Bernard Thear a mnoho dalších byli úspěšnými reprezentanty zdejšího kraje.

 

To, že Severní Irsko má velmi úzké vazby na Skotsko, není pro znalce místních poměrů a historie smaragdového ostrova zas tak velké překvapení, to je ale zároveň důvod, proč novém podniku bratranci ze Severního Irska nabízejí významnou pomoc. Nejvíce se angažuje klub, který každoročně pořádá úvodní podnik celé sezóny - Cookstown 100.

 

Určitě není bez zajímavosti, že myšlenka pořádání motocyklových závodů v okolí Jedburgh má velmi mnoho příznivců a to jak v místní samosprávě, tak i v mnoha firmách, působících v tomto regionu.

Osobní podporu vyjádřili i významné sportovní osobnosti - Margaret Hislop (matka Steve Hislopa), bratři Dunlopové, Ryan Farquhar, Cameron Donald, Mark Buckley, Michael Pearson, John McGuinness nebo třeba Rob Barber.

Politickou podporu myšlenka nalezla i u místních potentátů -  Michael Moore MP, John Lamont MSP, Scottish Borders Council, Phil McCreadie (Business Gateway – Tourism Business Advisor), Paula McDonald (Regional Director, Visit Scotland) and Stuart Turner (Event Scotland), Alan Shand (MD of SACU), Scottish Auto Cycle Union (SACU) and Auto Cycle Union, , Martin Chick – MD of Mulberry člen Motorcycle Federation a Motorcycle Action Group.

Ale samozřejmě se přidávají i spřízněn další duše -  Willis Marshall - Irish Road Racing Association, Isle of Man TT Board, Mervyn Whyte MBE – ředitel Northwest 200, Leslie Moore - Ulster Grand Prix, Maureen McComb – Cookstown 100 a dokonce i závodní týmy - Cameron Donald Racing Ltd, FBM Performance, Trickbits Triumph Racing, Mark Buckley Racing/Kawasaki UK, Michael Pearson Racing, Ryan Farquhar Racing, Phil Jessop/Riders Motorcycles, Colin Appleyard Racing, Padgetts Racing, Guy Martin Racing, Ducati Glasgow, Saltire Motorcycles Ltd, Splinty Racing, Carter Motorsport.

 

Člověk by si nad tím výčtem skoro až posteskl, že jo (třeba) Kyjováci…