91. Cookstown 100

03.05.2013 13:37

Týden po premiéře v anglickém Scarborough začala nová road racingová sezóna i na smaragdovém ostrově. Tradičně zahajovacím irským podnikem je severoirský Cookstown 100, kde se jelo už po 91.

 

Páteční počasí vůbec nevypadalo jarně a už vůbec ne, jako by se mělo jezdit na motorkách. Ráno při pohledu z okna to bylo docela fajn, ale jen do chvíle, než člověk vylezl ven. Obloha sice byla tak nějak polojasná, ale teplota byla jen těsně nad bodem mrazu a foukal dost ostrý vítr. To by ale nebylo tak hrozné, předpověď počasí slibovala dešťové přeháňky, které přišly před polednem a v téměř pravidelných časových intervalech nás ten nahoře zásoboval vodou. Vždycky když silnice trochu oschla, byla tu další přeprška. 

Počasí tak zavinilo nebývalé množství pádů a zdržení celého pátečního tréninkového programu. Jak tréninky dopadly?

 

První řadu v Moto3 si vybojovali William Dunlop, Bruce Moulds a William Cowden. Ve třídě Moto3 startují téměř výhradně GP125, jedinou Moto3 vodila Maria Costello MBE, která si v mužské přesile vedla velmi zdatně. Na startovním roštu jí patřilo 10. místo a to za sebou nechala třeba i Sama Dunlopa.

První řada ve dvěpade byle ve složení William Dunlop, Davy Morgan a Sam Wilson. Spolu s 250cc jely stejný závod i Moto450, to je taková irská jednoválcová specialita. Pole position patřilo Darrenu Gilpinovi, druhý byl Seamus Elliot a třetí Stephen Davison.

V malých supersportech, tedy třídě do 400cc, se nejlépe dařilo Andy Farrellovi, druhý byl nestárnoucí Paul Maguire a třetí Alastair Bayley.

Twiny byly v rámci kvalifikace rozděleny do dvou skupin. Ve skupině A byl nejrychlejším Jamie Hamilton před Craigem Shirlawem a Nigelem Moorem. V této skupině si také odbyla svůj křest na irish roads Veronika Hankocyová, které patřila dvanáctá příčka. Skupinu B ovládla trojice v pořadí Michael Sweeney, Michal Dokoupil a William Davison. Nedařilo se Michaelu Dunlopovi, no nedařilo, on prokaučoval obutí, a tak se kvalifikoval do závodu B. Ze součtu obou skupin pak byla vygenerována jména pro závod A a závod B. Postavení na startu závodu A bylo Jamie Hamilton, Michael Sweeney a Craaig Shirlaw, Indi stál na výchozí pozici pro druhou řadu. Béčko mělo v první řadě Veroniku Hankocyovou, Liama Crottyho a Anthony Amblera.

Stejně jako twiny, tak i supersporty jely dva závody. První dvě řady závodu A byly obsazeny opravdu hvězdně – no jen se podívej – Michael Dunlop, Derek Shiels, William Dunlop, Guy Martin, Michael Sweeney a Michael Pearson. První řada pro závod B byla ve složení Phil Archer, Mark Shiels a Robie Lyall.

 

Superbike A i hlavní závod Cookstown 100 měly shodné postavení na startovním roštu – Michael Dunlop, Guy Martin, Derek Shiels, William Dunlop, Michael Pearson a Davy Morgan. Čtyřiadvacátá pozice patřila Michalu Dokoupilovi. Oba závody byly vypsány i pro skupinu B. V ní byl nejrychlejší Paul Gartland před Craigem Shirlawem a Alanem Kennym.

Dotrénováno bylo někdy okolo 21. hodiny večer a podle předpovědi jsme se měli na následující den těšit na lepší počasí. Jak je vidět, místní meteorologové asi nepoužívají rosničky a tak se jejich předpověď dokonale vyplnila. Sobotní ráno nás přivítalo modrým nebem, trochu foukalo, ale co bylo podstatné, teplota se postupně během dne vyšplhala až k 15°C a to bylo chvílemi na sluníčku i o trochu víc.  

 

Jelikož se páteční program protáhl, pořadatelé přesunuly závody tříd support z pátku na sobotu.  

 

Závody tříd Support 201-400cc B a 401-750cc A a B byly dobrou rozcvičkou pro program, který měl následovat. Závod B Support Junior (201-400cc) vyhrál Anthony Ambler, druhý dojel R J Woosley a třetí Oliver Dupuy, všichni na twinech. Senior A patřil takřka výhradně motocyklům o objemu 600cc. O vítězství bojovali Andy Lawson a James Kelly. Z prvního místa se nakonec radoval Andy. Mark Hanna dovedl svého Triumpha 675 do cíle na místě třetím. Béčka vyhrál Mark Goodings, druhý dojel Gary Graves a třetí David Howard.

Prvním závodem sobotního programu byla třída Moto3, samozřejmě díky přesunu support tříd to byl de facto závod čtvrtý. Od startu se vedení ujal William Dunlop, se kterým jakž takž udržel vysoko nasazené tempo pouze Paul Robinson a Sam Wilson. Ve třetím kole ale William pro poruchu své Delaney Hondy musel odstoupit a přenechat tak vedení svému strýci Paulovi. Wilson se přece jenom dotáhl na vedoucího Robinsona a chvíli to vypadalo na souboj o první místo. Zkušený Paul Robinson ale zatopil a s náskokem téměř tří vteřin si dojel pro vítězství. Druhého Wilsona v cíli následoval Bruce Moulds. Asi nejhezčí souboj se odehrál o čtvrté místo mezi Samem Dunlopem a Marii Costello MBE. Maria jako jediná jela na Moto3 a Samovi po celý závod pěkně znepříjemňovala situaci, což se jí vyplatilo – v předposledním kole se před něho dostala a přijela si tak pro výborné čtvrté místo.

Ve třídě Support Junior se vedle dvou dvěstěpadesátek většina jezdců drží stále oblíbenějších twinů a najdeme zde i několik supersportů 400cc. Neuvěřitelný souboj doslova kolo na kolo svedla dvojice Mark Hanna (Honda 250) a Connor Behan (ER6). Škoda jen, že se Hanna nedočkal cíle, když mu v posledním kole Honda vypověděla službu. Pro vítězství si tak pohodlně dojel Connor Behan. O druhé místo byl tvrdý souboj až do samotného cíle. Nakonec se z něj radoval Gavin Lupton, jenž o pouhých 0.06 vteřiny odsunul na místo třetí Alastaira Hawortha.

Stejně jako u nás i v Irsku je ústup tradičních dvěstěpadesátek opravdu citelný. Na start se jich postavilo pouhých sedm a tak byly doplněny třídou Moto450. William Dunlop je opravdovým králem dvoutaktů a tak se očekávalo pohodlné vítězství jezdce z Ballymoney. William sice vyhrál stylem start-cíl ale překvapivě se ho po celý závod velmi těsně držela dvojice Sam Wilson a Davy Morgan. Davy jezdil zpočátku druhý, ale ve třetím kole o tuto pozici přišel. Škoda jen, že ve čtvrtém kole byl závod zastavený červenou vlajkou, výsledky jsou tak po průjezdu třetím kolem. Jednoválcové 450cc vyhrál Seamus Elliot, druhý dojel Anthony McColgan a třetí Darren Gilpin.

Prvním vrcholným číslem sobotního programu byl bezpochyby Open závod A. Po startu okamžitě vyrazil nejlépe Michael Dunlop, kterého se jako klíště držel Guy Martin. S malinkatým odstupem jela další dvojice Michael Pearson a Derek Shiels. V průběhu prvních dvou kol se Pearson se Shielsem dotáhli až na vedoucí duo a bylo zaděláno na super závod. Výkonnější superbiky v rukou Dunlopa, Martina a Shielse nakonec přece jenom měly nad stockovým bavorákem Michaela Pearsona trochu navrch. Dvojice Dunlop a Martin se trochu ucukla, ale Guy na Michaela prostě neměl. K radosti asi dvaceti tisíc diváků si pro první velké vítězství toho dne přijel Michael Dunlop. Tyco Suzuki vedená Guyem Martinem dojela druhá. Shiel nakonec Pearsona porazil o 1.7 vteřiny a vystoupal tak na místo třetí. Velmi dobře zajel nováček Dean Harrison, specialista zejména na Scarborough, kterému patřila pozice pátá, ale jeho chvíle měla teprve přijít. V tomto závodě startoval i náš Michal Dokoupil. Po startu z předposlední řady nebylo moc šancí se někam prokousávat, navíc i soupeři ze zadních řad startovního roštu topili jak o život. Indi nakonec se ztrátou jednoho kola dojel na místě devatenáctém.

Open závod B neměl, zcela pochopitelně takový náboj jako silněji obsazené áčko, ale i tak bylo na co koukat. Svůj souboj s časem dovedl do úspěšného konce Daley Mathison. Daley startoval ze druhé vlny a celkově si dojel pro třetí místo. Ještě lépe se vedlo Williamu Davidsonovi, který se ze třetí vlny dokázal probít až na místo páté. Cílem na prvním místě projel Alan Kenny před zkušeným Paulem Gartlandem.

 

Své první místo na startovním roštu třídy supersport 400 nakonec Andy Farrell neproměnil ve vítězství, když ho porazil Alastair Hawtworth, třetí dojel Alastair Bayley.

 

Závod třídy Supersport A opět přinesl dramatickou zápletku. Od prvního kola šel jasně do vedení Guy Martin na Tyco Suzuki. Ale to co se dělo za ním, to byl fakt nářez. Michael Dunlop, Michael Pearson, Derek Shiels a Dean Harrison jeli doslova kolo na kole, loket na lokti. Pearson si udržoval výborné třetí místo, ale když ve čtvrtém kole přijel s větví na zádech, tak se propadl na místo páté. V Mackney se prostě jezdí ramenem z živém plotě a Michael byl prostě až příliš vevnitř. Dunlop se s druhou pozicí nechtěl smířit a začal Martina mohutně dotahovat. V předposledním kole se na chviličku dostal v nájezdu na Orritor Crossroad do vedení, ale na výjezdu už zase vedl Guy. Michael se pokusil o poslední útok v posledním kole v cílové zatáčce, ale Martin své vedoucí postavení horko těžko udržel. V souboji o třetí místo byl nakonec v cíli úspěšnější Dean Harrison, který Dereka Shielse odsunul na místo čtvrté. Michael Pearson dojel pátý.

Béčkové supersporty vyhrál Andy Lawson před Scottem Campbellem a Dave Hewsonem.

 

Hlavní závod dne, Cookstown 100 Open A, měl sice na startu jenom devatenáct jezdců, ale závod to byl jako řemen. V prvním kole bohužel v McAdoo Bend havaroval Michal Dokoupil a pochroumal si u toho naštěstí, i když bolestivě, jenom kotník. Start vyšel nejlépe Michaelu Pearsonovi, kterého následovali v těsných rozestupech Derek Shiels, Guy Martin a Michael Dunlop. Pearson ale byl rozjetý opravdu neuvěřitelně. Pět kol za sebou dokázal smečku superbiků. V šestém kole se přes něho dostal Dunlop a hned po něm i Martin a tahle dvojice dnes už po třetí svedla bitvu o vítězství. Pearson se pak nevyvaroval jezdecké chyby a to znamenalo, že se před něho nakonec na třetí místo prodral i Derek Shiels. Vedoucí Dunlop ale byl k neporažení, na což Martin časem přišle a tak malinko zvolnil. Cílem jezdci projeli v pořadí Michael Dunlop, Guy Martin, Derek Shiels, Michael Pearson a Jamie Hamilton.

V závodu A třídy SuperTwin jsme měli své želízko v ohni. Indi startoval z druhé řady, ale bolavý kotník, který před startem ledoval, mu nedovolil víc, než projet cílem na osmém místě. Vítězství si celkem pohodlně vybojoval Jamie Hamilton, před Michaelem Sweeneym a Williamem Davisonem. I v závodě B stejné kategorie jsme měli svého zástupce. Na pole position stála Veronika Hankocyová. Žádné překvapení se ale nekonalo. Od startu šel do vedení Michael Dunlop, který po prvním kole vedl o celou snad kilometrovou rovinku, která je na Orritor Road. O druhé místo se rozpoutal souboj mezi Derek Costellem a Marii Costello MBE. Ač oba jsou nositeli stejného jména, příbuzní to nejsou. Derek je členem velké závodnické famílie z Irské republiky (Costellovci jsou něco jako naši Vysloužilové), zatímco Maria je Angličanka. Drobounká blondýnka na svého jmenovce dlouho tlačila, ale Derek je velmi zkušeným jezdcem a své druhé místo nakonec i udržel. Veronika projela cílem na místě devátém. Určitě je zajímavé, že Michael Dunlop zajel třetí nejrychlejší kolo v součtu obou vypsaných závodů.

Posledním závodem byl Cookstown 100 Open B. tady zvítězil Paul Gartland před Alanem Kennym a Craigem Shirlawem.

 

Letos jsem byl v Cookstownu popáté a i když jsem už nějaký ten irský podnik viděl, tak Cookstown 100 rozhodně patří k mým velmi oblíbeným. Takže zase za rok…

Během víkendu jsem strávil hodně času s Michaelem Pearsonem a jeho týmem Hotties Racing. Hodně jsme si toho napovídali o Hořicích a Radvanicích. Nakonec se podařilo to, v co jsem tajně před odjezdem doufal. Při sobotní slavnostní večeři manažer týmu Sean Russell oficiálně ohlásil, že se Michael Pearson opět letos zúčastní 300 Zatáček a to hned ve třech třídách. Otázka startu v Radvanicích je stále otevřená a to hlavně díky termínové kolizi se Southern 100 a závody ve Walderstownu. Ale jak mi Sean řekl, je tu šance a ne zrovna malá…. Tak uvidíme.        

Během sobotní oslavy jsem Michaelu Pearsonovi předal i pohár za celkové třetí místo v Czech Road Racing Cup 2012, které obsadil ve třídě superbike.

Kompletní výsledky Cookstown 100 – 2013 jsou zde .

fotografie wusa