TT World Championship

21.01.2015 21:31

Už jsem několikrát informoval o snaze vedení z TT uspořádat světovou TT sérii.

V minulosti se taková série už jezdívala, bylo jí oficiální mistrovství světa, které neslo název Formula TT. Šampionát se jezdil v letech 1977 až 1990 a jeho vznik byl odpovědí na vyřazení TT Isle of Man z mistrovství světa silničních motocyklů (naposledy se GP jela na Manu v roce 1976).

V letech 1977 až 1981 se počítaly výsledy pouze z TT IoM, ale v roce následujícím už to kromě TT byl i portugalský Vila Real a Ulster Grand Prix. V roce 1983 odpadlo Portugalsko, ale přibyly dva závody v holandském Assenu. V roce 1984 se Vila Real do šampionátu opět vrátil, navíc bylo zařazeno i naše Brno a belgický Zolder. V roce následujícím bylo v seriálu opět šest závodů TT, Assen, Vila Real, španělský Montjuch, UGP a Hockenheim. Ročník 1986 měl v programu zařazeno celkem osm podniků – TT, Misano, Hockenheim, Assen, španělský Jerez, Vila Real, finskou Imatru a UGP. Tak jako v předchozích letech, tak i v roce 1987 byl výčet tratí, na kterých se závodilo opět pozměněn. Jelo s v Misanu, na Hungaroringu, TT, v Assenu, japonském Sugu, Hockenheimu a Donningtonu. V roce 1988 bylo na programu Sugo, TT, Assen, Vila Real, finská Kouvola, UGP, Pergusa (Itálie) a Donnington. Rok 1989 byl ochuzen o závody v Itálii a v posledním roce, tedy 1990 se nejelo už ani v Holandsku. Formula TT měla od roku 1988 velkého rivala – World Superbike Championship, kterému nakonec neodolala.

To byl takový krátký podhled do historie. Jaká je současnost? Ve vzniku TT World Championship se velmi angažuje manxská vláda, konkrétně Department of Economic Development.

V TT World Championship by mělo startovat 20 až 30 jezdců tříd superbike, supersport a superstock a měla by obsahovat šest závodů doslova po celém světě.

Tuto zimu se dolaďují ještě detaily a o definitivní podobě by mělo být jasno někdy v červnu letošního roku. V brzké době proběhne tendr na promotéra, rok 2016 by měl být rokem finálních příprav a série by měla světlo světa spatřit v roce 2017. Jezdci by měli, kromě Evropy, zavítat i do Austrálie, Asie, Afriky a Jižní Ameriky.

Další informace jsou k dispozici tady