Radvanice 2015

19.07.2015 10:26

Letošní ročník závodů v ostravských Radvanicích nesl pořadové číslo sedm, i když to vlastně byly deváté novodobé závody. Ty první dva ročníky se jely ale pod taktovkou jiného pořadatele.

Pořadatele z Rabamotosport připravili menu v podobě závodů klasiků i novodobých tříd s tradiční účastí sajdkárů. Bodejť ne, když pořadatelskému klubu šéfuje Ríša Bílý, jeden z protagonistů téhle party bláznů.

V pátek v podvečer se zaplnilo depo u bývalého lesního koupaliště (by mě zajímalo, kolik lidí, kteří chodí lesem ke stodole nebo ke startu o tom koupališti ví…) stany a karavany. Prostě roadracingový cirkus dorazil na sever Moravy…

Tradiční páteční posezení a přivítání se s kamarády bylo tentokrát i se živou hudbou. V depu se objevilo i pár zajímavých lidiček, třeba Zdenda Sedlák. V první chvíli jsem si myslel, že bude závodit, ale Zdenál mě z toho rychle vyvedl.

Sobotní tréninky probíhaly vcelku bez nějakého významného narušení plánovaného harmonogramu. Trochu (asi) zbytečných emocí bylo okolo babské kolize ve třídě supertwin. Holkám prostě bouchly saze a před druhým, bronxským retardérem se vyválely. Veronika zrušila motorku, Anežka tak trochu sebe. Ať se to někomu líbí nebo ne, jsou to závody, a co by to bylo za závodníka (v tomhle případě za závodnici), aby nechtěl být před svým soupeřem (v tomhle případě před soupeřkou).

Ve třídě GP byl nejrychlejším jezdcem v tréninku hořický Michal Savinkov. Komár ze závodů osminek dělá pomalu ale jistě nudnou záležitost…. Samozřejmě si dělám legraci, Honda mu prostě padla do ruky a takj je to vidět. Za Michalem si druhou pozici na startu vyjel Patrik Kolář a třetí byl nestárnoucí Olda Podlipný. 

Dvacky jely společný závod s dvěpade. Tam si pomyslnou pole position vyjel Jan Vysloužil před Petrem Kunzem a Michalem Šlezarem.

V monech byl nejrychlejším sobotním jezdcem Daniel Zörnweg, před našmi Liborem Kamenickým a Pavlem Jančíkem.  I mona jela společný závod s další třídou, se supertwiny. Ty měly favorita nad slunce jasného, tak bylo zajímavé sledovat, co se bude dít za jeho zády. Indi nenechal nikoho na pochybách, kdo je králem téhle třídy u nás a nejrychlejším časem si vyjel první místo na roštu. Druhou příčku obsadil Vláďa Šnajdr a třetí Veronika Hankocyová. Jak už jsem ale psal před chvílí, Veronika společně s Anežkou upadla a do závodu nenastoupila. Anežka měla pátou startovní pozici. Je to škoda, protože jezdci a jezdkyně na druhém až šestém místě se vešli do necelé jedné vteřiny.

 

Tak, jak Michal Dokoupil kraluje twinům, v podobné situaci je Marek Červený v prestižních supersportech. Mára si vyjel náskok něco přes čtyři vteřiny na druhého Davida Hanzalíka, kterého v krátkých odstupech následovali Martin Holoubek, Ríša Sedlák a Michal Vecko. Smůlu měl Wolfi Schuster, kterému po čtyřech kolech prvního tréninku jeho yamaha řekla dost a Wolfi v neděli ráno sbalil a odjel domů…

Karty byly na neděli rozdány…

 

První závod pohárových tříd obstaraly GP125 + 250. A hned se bylo na co dívat. V silnějších dvěapůlách první tři místa obsadili stejní jezdci, jako v tréninku. Tedy Jan Vysloužil, Petr Kunz a Michal Šlezar. O tom, že kluci nejeli zrovna dvakrát pomalu, svědčí fakt, že třetí Michal Šlezar si pro bronz dojel i s 20ti vteřinovou penalizací za ulitý start.

Pojďme ale na GP osminky. Stylem start cíl zvítězil Michal Savinkov. Tři kola, až do svého pádu, se za ním držel Patrik Kolář, ale bylo jasné, že Komár nasadil opravdu ostré tempo, že by … no na kdyby se to nehraje, že? Tím se na druhou příčku dostal další hořičák Marek Zima, kterého se držel Olda Podlipný. V tu chvíli to bylo takové malé mistrovství Hořic. No co čert ale nechtěl, Marek se odporoučel k zemi a v pátém kole se rázem ocitl na posledním místě. Odtud zahájil skvělou stíhací jízdu, která mu nakonec vynesla osmé místo v cíli. Za druhým Podlipákem se děly věci. Na třetí místo se prokousal švédský mladíček Tommy Bergstedt, který jistě dělal velkou radost své slovenské kamarádce. U Tommyho se na chvilku zastavím. Tenhle kluk dva roky neseděl na motorce, před Radvanicemi se svezl pouze jednou doma na dromu a k dovršení všeho, Radvanice pro něj znamenaly roadracingový debut! Klobouk dolů. Christopher Eder začal svůj závod celkem vlažně, ale nakonec se solidně rozjel a dojel si, k radosti jeho české přítelkyně, pro třetí místo v cíli.

 

Závod twinů odstartoval na čas, ale bohužel byl ve čtvrtém kole zastaven červenou vlajkou. V lesní partii poněkud zvláštně havaroval Michal Čížek. Do té doby vedl Michal Dokoupil před Davidem Hanzalíkem a Vláďou Šnajdrem. Po restartu se do vedení dostal opět Indi, ale David Hanzalík po něm šel hodně zostra. Nakonec se před Michala i dostal, ale součtem časů z obou jízd z toho bylo celkové druhé místo. Třetí dojel Vldouš Vláďa Šnajdr a na čtvrtém skončil Mára Němeček. Bojovnice Anežka Svobodová si i se zraněnou nohou dojela pro solidní desáté místo.

Mona se stala kořistí Dani Zörwega, druhý dojel Pavel Jančík a třetí Libor Kamenický. Pro Libora třetí místo zároveň znamenalo i získání titulu mistra republiky. Moc gratuluju.

Vyvrcholením dne, tedy aspoň pro mě, byl závod supersportů. Od startu vyrazila nejrychleji žabička s číslem #45, která se svým soupeřům už jen a jen vzdalovala. Mára nakonec vyhrál s náskokem více jak 13ti vteřin. Závod se ale nesl ve znamení souboje Martina Holoubka, Riči Sedláka a Michala Vecka. Trochu překvapivě až na pátém místě jezdil Michal Dokoupil. Daffiťáci postupně sklepali Michala Vecka a rozdávali si to mezi sebou. Nenápadně jedoucí Indi se dostal před Vecka a ucítil svoji příležitost. Postupně se dotáhl na #84 i #96, aby se nakonec dostal i před ně. Start z deváté pozice a druhé místi v cíli určitě bylo aspoň trochu útěchou za technické problémy s R6, které měl tým v sobotu. Riči neustál tlak Martina Holoubka a tak si za ním dojel pro bramboru. Hodně pěkně si spolu zařádili i Miro Sloboda a Petr Košťál. Laki byl nakonec přece jenom víc lucky.

K espéčkům jenom výsledky, závod jsem nesledoval, tou dobou jsem byl už na cestě domů, snad mi to kluci prominou. První dvě místa paří Sedlům, první Martin, druhý Míra. Třetí pozici si nakonec vybojoval Slovák Eduard Werner. Smůla potkala Petra Koláře, který upadl, ona to možná víc byla smůla pro za ním jedoucího Lukáše Fikkera, který se musel Petrovi vyhýbat a tím pravděpodobně přišel o pódiové umístění.

Takže zase za rok v Radvanicích ahoj.

 

Průběžné výsledky wusa cup