„Miluji závodění, protože tě může zabít,“ říká Guy Martin

14.12.2014 12:38

Lidé znají Guye jako výtečného závodníka, ale také jako televizní hvězdu. Jeho povoláním je ale opravování náklaďáků, je to prostě mechanik. Svůj pracovní den v garáži obvykle začíná někdy kolem půl šesté ráno. Rozebere co je potřeba, no jenže pak přijdou závody, tak náklaďáky musí na pár dní stranou. Nestává se to často, že by odešel od rozdělané práce, ale občas to tak je.

Guy dostal, pro někoho možná lákavou, nabídku od TV stanice Channel 4, aby pro ně pracoval na plný úvazek. Ta práce ho baví, ale dělá ji právě proto, že ho baví, ne proto, že musí. Proto je z něho externí spolupracovník. Jak říká, taková práce na plný úvazek (pro TV) není pro něho, opravovat kamióny ho baví víc.

Při své práci servismana moc nevyužívá výpočetní techniku. Prý mu počítač spíš ukáže směr, na který by měl zaměřit svoji pozornost. Možná, díky nepřebernému množství elektroniky v dnešních vozidlech, je takové opravování náročnější, než bylo dříve, ale je to výzva.

O Guyovi je všeobecně známé, že hodně jezdí na horském kole. Není to ale proto, že by změnil názor na závodění na motocyklech. Na kole se prostě uklidňuje, je to spíš mentální záležitost.

A jak může milovat něco, co ho může stát život? Podle jeho názoru se až příliš hovoří o bezpečnosti a zdraví, jako by život samotný nebyl nebezpečný. Tak to ale není. Neexistuje na zemi žádné bezpečné místo. Guy miluje motocyklové závody a roadracing speciálně, jak říká, jedna malá chybka tě může stát život a to mu přijde přirozené. Za chyby se platí, v životě to tak chodí…