Málo kol, hodně kol, co ty na to?

28.11.2013 20:46

Tak tak čtu ty věčný diskuze na téma počtu kol v Hořicích. Zajímal by mě váš (jezdecký) názor na tohle téma. Pro diváka je samozřejmě atraktivní závod na více kol, to je jasný.

Můj názor je asi takovej, že se spíš přikláním k většímu počtu kol než třeba těch obligátních 10. Chápu, že jet kudlu na takovýhle trati vyžaduje dost fyzických a psychických sil, je ti ale jedno velký ALE... Není právě ten sprint spíš zdrojem rizika? Za současného stavu každý malý zaváhání znamená de facto konec slušného výsledku. Jo výjimky tu jsou, ale to se týká jenom pár fárů.

Podle mě závod rozložený do více kol je spíš o vytrvalosti a houževnatosti. Sprint sám o sobě v sobě nese víc nebezpečí. Jezdec ví, že se jede na pár kol, tak do toho jde hodně na tvrdo. Kdyby věděl, že ho čeká třeba těch "obvyklých" 16 kol, asi by zvolil rozdílnou taktiku.

Pravdou je, že kromě TT, NW a UGP celkový trend vede spíš k těm sprintům. V případě irských závodů je to spíš dané počtem závodů zařazených do programu, ale je fakt, že tam je tak 90% jezdců, kteří jedou třeba i pět závodů v jeden den.

 

Tak co ty na to?