Ian Lougher

27.02.2011 14:11

11. místo racer of the year 2010

Ian Lougher
Věk                                       47
Team                                    Blackhorse Kawasaki / Pirate Racing

Bydliště                                               Dromara, Severní Irsko

 

výsledky v roce 2010
vítězství v mezinárodních závodech                       1
pódiová umístění v mezinárodních závodech    1

vítězství v národních závodech                                2


nejrychlejší kolo na TT: 128.221mph, 2010 (14.nejrychlejší)
nejrychlejší kolo na UGP: 130.409mph, 2009 (13.nejrychlejší)
nejrychlejší kolo na NW200: 117.784mph, 2010 (13.nejrychlejší)

 

I přes to, že loňská sezóny byla pro tohoto sedmačtyřicetiletého Velšana v pořadí už třicátá, byl Ian opět jedním z nejlepších jezdců v každém závodě, ve kterém startoval. Kromě závodění se také věnoval vedení týmu, za který v britském šampionátu štoků (600 a 1000cc) startovali dva muži z Isle of Man – Conor Cummins a Victor Cox.

Ianova sezóna začala v květnu startem na North West 200. Ve třídě Superstock dojel osmý a v následujícím závodu třídy Superbike byl jedenáctý. V šestistovkách si dojel pro místo jedenácté a třinácté.

I když se to tak možná nezdálo, výsledky z NW byly před TT povzbudivé a dávaly reálnou naději na případné vítězství v některém ze závodů TT. Celý TT týden začal pro Iana velmi dobře, dojel sedmý v závodu třídy Superbike a zaznamenal rovněž své absolutně nejrychlejší kolo, kterého kdy na Mountain Course dosáhl. Jeho nový osobní rekord má nyní hodnotu 128.221mph. Závod šestistovek měl podobný průběh jako tomu bylo na  North West 200. Ian obsadil dvanácté resp. čtrnácté místo v závodech této třídy. Velké třídy ale Lougherovi opět sedly. Sedmé místo v závodu třídy Superstock a čtvrté v závěrečném závodu třídy Senior jsou toho dokladem.

 

Další závody jel Ian v Anglii. Populární Cock o’ the North na Oliver’s Mount ve Scarborough pro něj znamenaly značnou zátěž. Během celého víkendu doslova přesedal z jednoho motocyklu na druhý a závodil a závodil. Ve třídě Supersport dojel třetí za Ryanem farquharem a Michaelem Paersonem, stejně jako v závodu Superbike. Ve druhém závodu Superbike musel pro technickou závadu odstoupit. Ve dvou závodech třídy 125/450cc dojel čtvrtý a pátý.

Ze Scarborough putoval Ian zase zpět na Isle of Man, kde se jel populární Southern 100, který tradičně Lougherovi velmi svědčí. Nejinak tomu bylo i v roce 2010. V úsodních závodech tříd Superbike a Supersport si dojel pro skvělé druhé a třetí místo. Ve středečním závodu Superbike byl šestý.

 

Po měsíční přestávce se Ian představil na Ulster Grand Prix. Startoval nejen v závodech čtyřtaktních tříd, ale i ve dvoutaktech – 125 a 250cc. V závodě třídy 125cc sváděl skvělý souboj s Williamem Dunlopem. V jednu chvíli si dokonce vytvořil malý náskok a už se zdálo, že zvítězí. V předposledním kole jej ale zradila technika a tak Ian musel ze závodu odstoupit. Stalo se tak na vrcholu kopce těsně před Deer´s Leap. Všechno si ale vynahradil ve dvěstěpadesátkách, které s přehledem vyhrál. V závodu třdy Superstock dojel čtvrtý a jenom desetina vteřiny jej dělila od pódiového umístění. V sobotním závodu Superbike dojel osmý, druhý závod této třídy nedokončil.

 

Poslední roadracingový závod sezóny byl pro Iana International Gold Cup ve Scarborough. A byl to pravděpodobně jeho nejúspěšnější víkend v roce 2010. I přes špatné počasí byl dvakrát druhý v Darran Lindsay Superbike, dvakrát zvítězil ve 125cc a získal tak Stu Reed trophy. V šestistovkách dojel taky na pódium – byl druhý a třetí. Ještě zaznamenal sedmé místo v sobotním závodu třídy Superbike.

Jak už bylo řečeno v úvodu, Ian se během sezóny rovněž ocital na závodech v manažerské pozici. V seriálu British Superstock Championship měl na starosti Conora Cumminse a Victora Coxe.

 

foto wusa (UGP 2010)