Cameron Donald

06.03.2011 17:56

8. místo racer of the year 2010

Cameron Donald

Věk                       33
Team                     Relentless by TAS Suzuki

Bydliště                  Warrandyte, Austrálie

 

výsledky v roce 2010
vítězství v mezinárodních závodech                   0
pódiová umístění v mezinárodních závodech        1

vítězství v národních závodech                         0


nejrychlejší kolo na TT: 129.536mph, 2010 (10.nejrychlejší)
nejrychlejší kolo na UGP: 133.401mph, 2010 (5.nejrychlejší)
nejrychlejší kolo na NW200: 117.637mph, 2010 (14.nejrychlejší)

 

Po drmatickém a velmi často diskutovaném pádu v Keppel Gate během tréninku na TT v roce 2009, se v roce 2010 Cameron Donald opět vrátil na závodní tratě a opět to bylo v týmu Hectora a Philipa Neillových Relentless by TAS Suzuki. Mnoho se toho namluvilo o tom, zda Cameron bude po úraze ramene v plné síle, ale i přesto se na něho opět těšilo mnoho příznivců roadracingu.

 
Stejně jako pro mnoho další, tak i pro Camerona začala sezóna tradičně v Cookstownu. Donald dojel po skvělém výkonu na druhém místě v hlavním závodu Cookstown 100 a špatně si nevedl ano v Supersportech, kde si dojel pro čtvrté místo.

 

Po dvou pádech, které absolvoval v posledních letech na North West 200 (2006 a 2007), byl na závody v roce 2010 Cameron správně motivovaný. A i když všechny závody odjel opravdu skvěle, na pódium nedosáhl ani v jednom z nich. Nejlepšího výsledku dosáhl v závodech třídy Supersport, kde dojel sedmý a osmý, podobný výsledek zaznamenal i v úvodním závodu třídy Superbike, kde byl třináctý a v závodu třídy Superstock byl čtrnáctý.

Během týdne tréninků na TT bylo vidět, že Cameron zrychluje v každém kole. Potenciál na pódium tu jistě byl a v úvodním závodu to Cameron dokázal. I přes těžkosti, kdy se v jednu chvíli propadl až na třinácté místo, cílem projel na třetím místě. Byl to jeho dosud nejlepší výsledek na Horském okruhu a určitě pro něj osobně znamenal i velkou satisfakci.

 
V závodech třídy Supersport dojel na desátém a třináctém místě. Útěchou mu jistě bylo i to, že to pro něho byly dva nejrychlejší závody v této třídě, které kdy na TT absolvoval. Ve třídě Superstock dojel jedenáctý. Bohužel v závěrečném závodu Senior musel odstoupit už v úvodním kole.

Po dlouhých třech letech se Cameron opět objevil na Southern 100 a opět zde byl hodně rychlý. Nakonec obsadil celkové druhé místo v místním šampionátu za Ryanem Farquharem. Cameron v Billownu obsadil třetí a šesté místo v závodech Superbike a čtvrté a šesté místo v závodech Supersport.

Další závod, kdy byl Cameron k vidění byl Ulster GP a také Dundrod 150. Tento národní závod jel Cameron naposledy v roce 2007. Po velké bitvě nakonec dojel ve třídě Superbike na pátém místě, pouhou vteřina ho dělila od pódia. Ve vlastní UGP dokončil závod třídy Superstock na jedenáctém místě. Nebylo to zrovna nejlepší, ale jisté naděje vkládal do závodu Superbike. I když nejrychlejší kolo v závodě objel za 131mph, nakonec to stačilo na dvanácté místo v cíli. Závěrečný druhý závod třídy Superbike ale stál za to. Byl to patrně nejlepší závod sezóny v Cameronově podání. Sice dojel na čtvrtém místě, ale s rychlostním průměrem na jedno kolo 133.401mph a ztráta na vítěze závodu a týmového kolegu Bruce Ansteyho byla pouhých 1.1 vteřiny.

Závěrečným závodem sezóny byla Macau Grand Prix. Po problémech s technikou v tréninku, nakonec Cameron dovedl svoji Suzuki do cíle na osmém místě. Krátce po Macau přišla bomba, když Cameron ohlásil, že po třech letech opouští tým Relentless by TAS Suzuki a to i přesto, že tým měl o spolupráci i nadále zájem.

 
V roce 2011 bude Cameron opět sedlat motocykly týmu Wilson Craig Racing, ve kterém působil před angažmá v týmu Relentless.

 

foto wusa (Cookstown a UGP 2010)