30 roků čekání končí - v roce 2016 se vrací Imatra!

18.11.2015 18:53

Imatra je asi neznámějším místem, kde se v minulosti jezdiy závody v zemi, které se přezdívá Země tisíce jezer. V tomhle finském městě se v letech 1962 až 1986 jezdilo dokonce i mistrovství světa. Jak už to tak občas bývá, tak i Imatru potkal osud mnoha jiných tratí a závodů, které se odehrávaly na běžných silnicích. Naštěstí v poslední dekádě je road racing na velkém vzestupu a to byla voda na mlýn i členů Motorclub Imatra. Hodně tomu pomohl i jezdec tamního klubu, Juha Kallio, mimochodem bratranec známého Mikky Kallia, který se před několika lety vydal na Isle of Man TT. Před ním to bylo dlouhých dvacet let, co se na Horském okruhu objevil naposledy některý z Finů. Po Juhovi na Isle of Man zavítal i nám velmi dobře známý Tuukka Korhonen, který si nejprve vyzkoušel Manx GP a posléze i velký závod Tourist Trophy.

Hlavními třídami obnovených závodů v Imatře budou třídy zařazené do seriálu IRRC, tedy  Superbike a Supersport. K nim Motorclub Imatra plánuje přiřadit i závody Open 1000, Open 600 a třídy Classic Formula.

Návratem rychlých motocyklů na Imatranajo je posedlé doslova celé město. Radnice vyčlenila ze svého rozpočtu neuvěřitelných 400 000 euro na obnovu tratě a infrastruktury. Jedná se samozřejmě o obnovu povrchu silnice, ale třeba i o přemístění veřejného osvětlení nebo nutnou úpravu světelné signalizace, aby závodění na tomto městském okruhu bylo co nejvíce bezpečné.

Závod „2016 Imatranajo“ se pojede na stejné variantě okruhu, na které se jezdilo od roku 1979. A že se závody těšily velikánské popularitě, o tom svědčí fakt, že běžně se na ně přišlo podívat přes 50 000 diváků. Pořadatelé věří, že se jim návrat podaří se vším všudy a očekávají návštěvu někde okolo 20 000 diváků.

Asi neprozradím žádné tajemství, když řeknu, že snahou klubu je dostat na start nějakou opravdu velkou road racingovou hvězdu…. hodně se mluví o Michaelu Dunlopovi. Jistě stojí za zmínku, že držitelem traťového rekordu je stále Joey Dunlop.

 

Imatranajo je v kalendáři zapsán s termínem 19. až 21. srpna 2016.

Na obrázku je právě Juha Kallio, kdy v loňském roce proháněl GSXR v rámci propagační akce na okruhu v Imatře.