Změna v programu TT

11.11.2010 17:14

První trénink Isle of Man TT zahájí největší roadracingový podnik naší planety, který se na famózním 37.73 míle dlouhém Mountain Course jezdí neuvěřitelných 100 let.

Poprvé se TT jelo v roce 1907, ale v roce 1911 se závody přesunuly z horského regionu Snaefell na okruh, který je s několika malými obměnami, kterým v průběhu let prošel, používán dodnes. 

Geoff Corkish z ministerstva turistiky Isle of Man říká:

“Poslední dobou jsme slýchali mnoho komentářů od jezdců, týmů, ale i sponzorů, abychom jim v této ekonomicky obtížné době pomohli zredukovat jejich náklady na účast v závodě. Proto jsme se rozhodli změnit program tradičních tréninků tak, aby na ostrově strávili pokud možno co nejkratší čas. To znamená, že první trénink, který byl ohlášený na sobotu 28.května se přesune na pondělní podvečer 30.května. Kvalifikace jak sidecarů tak i sólo tříd pak bude probíhat po celý týden každý den v podvečer.

To ale neznamená, že by se v čase před prvními tréninky na ostrově nic nedělo. NA 27.a28.května naplánoval Southern 100 Club Pre-TT Classic Races, na kterém se zcela jistě představí množství jezdců, kteří se pak zúčastní i samotné TT. Závodit se bude na famózním Billown Circuit, který leží na jihu ostrova.

Po týdnu trénování se program závodů bude odvíjet stejným způsobem, jako v předešlých sedmi letech. To znamená, že 4.června pojedou svůj první závod SBK a sidecar, 6.června supersporty a superstocky, 8.června je na pořadu druhý závod sidecar a supersportů a závěr obstará závod Senior TT, který bude na programu 10.června.
Tak jako v předešlých třech letech i v roce 2011 se na trati objeví i elektrické motorky TT Zero, jejichž závod je naplánovaný na 8.června. Vláda Isle of Man opět vypisuje odměnu ve výši £10.000 prvnímu týmu, který zdolá jedno kolo rychlostí vyšší než 100mph. To je rychlost, kterou běžné motocykly poprvé překonaly v roce 1957. Nejblíže vysněnému rekordu byl tým z amerického Portlandu ve státě Kreton MotoCzysz, jejichž stroj dokázal v roce 2010 objet jedno kolo průměrem 96.82mph v závodě TT Zero Race.“