Zlatý kahanec

17.08.2010 18:47

Nově vzniklý Czech Road Racing Cup, jehož součástí je také závod na Těrlickém okruhu, uspořádá ve dnech 21. – 22. Srpna 2010 občanské sdružení Prosport-cz, jako 27. ročník Havířovského Zlatého kahance.

Letošní závod bude opět s mezinárodní účastí jezdců z  Rakouska, Německa, Švýcarska, Itálie, Irska, Velké Británie, Francie, Maďarska, Slovenska, Polska a samozřejmě z České republiky slibuje, kromě rekordní účasti 240 jezdců,  také mimořádné jezdecké souboje přední  české a zahraniční roadracingové silnice. Po závodech v Hořicích v Podkrkonoší (300 Zatáček Gustava Havla), kde pořadatelé Zlatého kahance prezentovali našim i  zahraničním jezdcům závody na Těrlickém okruhu, se mají roadracingové fanoušci na co těšit.

 

Ačkoliv má  třída Sportproduction 125cc své oficiální mistrovství ČR pouze na motodromech, představí se všichni přední jezdci této kubatury také na naší nejrychlejí trati v čele s letošním vítězem Alpen Adria Cupu Michalem Puškárem (SLK). Jeho soupeři budou  Radek Lamich, Petr Kolář, Miroslav Sedlo, Piere Coppa (ITA), Radek a Josef Chlíbkovi, Petr Nečesaný a nastávající  hvězda, teprve 15.letá  Anežka Svobodová.  

V mnohem rychlejších, ostrých 125GP, to bude souboj mezi dvojnásobným vítězem Těrlického okruhu Patrikem Kolářem a loňským těsně druhým Lukášem Rážkem. Těm by měli sekundovat Oldřich Podlipný a Stefan Grämer (GER). Na startu této kubatury by se mohl překvapivě objevit také Michal Dokoupil.  Chybět pochopitelně nebude král třídy 250cc německý jezdec  Henrik Voit se svou superrychlou aprilií.

Jednoválcová Supermona opět nabídnou tradiční souboj mezi našim Liborem Kamenickým a dvojnásobným vítězem Těrlického okruhu Johanesem Kehrerem (GER). 

Divácky nejatraktivnější podívanou budou patřit bezesporu závody volných tříd do a nad 600cc, ve kterých se bude rozhodovat o celkovém absolutním vítězi letošního Havířovského Zlatého kahance. A to, že to letos bude opravdu stát za to, svědčí hvězdné obsazení v čele s českým indiánem Michalem Dokoupilem  (loňský absolutní vítěz závodu a také letošní účastník nejtěžšího závodu světa slavné TT na ostrově Man),  Jiřím Dražďákem (pětinásobný vítěz hořických Zatáček + několikanásobný mistr ČR Superbike a také v minulosti jezdec Mistrovství světa Superbike) a také Kamilem Holanem  (loňský druhý ve třídě nad 600cc). Změřit síly s naší českou road racingovou elitou a odvézt trofej za hranice republiky bude výzvou pro tradiční německé účastníky našich přírodních okruhů. Udo Reichmann, Steve Mizera a Stefan Holz startující na superrychlých BMW S 1 000 RR budou jistě důstojnými soupeři. Kartami v pořadí budou chtít míchat i naši jezdci Michal Chalupa, Marek Červený, Petr Zrzavý, Vítězslav Bican, František Loučka, Josef Duchan, Michal Jiroš a Petr Schulz. Další zahraniční jezdci se zkušenostmi ze slavné TT budou taky patřit k favoritům, ať už to bude severoirský Victor Gilmore nebo Maďar  Sandor Bitter.

 

Kromě novodobých závodních motocyklů nebudou chybět ani tradiční třídy Klasiků v kubaturách 175, 250, 350, 500 a 750cc, které pojedou o body do přeboru ČR. Ve třídě Klasik do 750ccm přivítáme čechokanaďana, dvacetinásobného mistra Kanady a dvanáctinásobného mistra USA Frankieho Mrázka, který i ve svých 74 letech dokáže prohnat i o několik desítiletí mladší jezdce a zaútočit na stupně nejvyšší. 

Milovníci sidecarů si jistě nenechají ujít tento ojedinělý závod, který dokáže diváky pobavit, což asi nejvíc platí v případě nezapomenutelné posádky Zatloukal – Exner na jejich BSA 500cc z roku 1930! Po roční přestávce na Těrlický okruh zavítá favorizovaná německá posádka Klaus de Monte – Michael Werner.   

 

Víkendový program závodu Havířovského zlatého kahance začne v sobotu v 7.45 hod prvními tréninkovými jízdami. Nedělní závody budou zahájeny ranními warm-up jízdami v 9.00  hodin. Slavnostní zahájení závodu proběhne v 10.45 hod.

 

 

Pořadatelé závodu vyzývají předem všechny diváky závodu k dodržování pokynů pořadatelské služby.

Parkovací plochy pro návštěvníky jsou od všech tří příjezdových komunikací  (Havířov, Český – Těšín, Karviná), kde budou mít možnost zaparkovat kromě aut také motocyklisté.

Určitě si nenechte ujít tento sportovní podnik a přijeďte zhlédnout strhující jezdecké bitvy, zvlášť když pořadatelé závodu mají pro diváky v prostoru startu a cíle připravenou velkoplošnou televizní obrazovku, která bude závod přenášet z devíti kamer umístněných podél celého závodního okruhu.

 

Informace o závodě naleznete na stránkách  www.terlickyokruh.nolimit.cz