Závod legend se blíží

09.07.2009 15:57

Severoirský kalendář roadracingových závodů byl pro letošní rok obohacen o nový závod, který po dlouhých padesáti letech bude závěrečnýcm podnikem Ulsterského šampionátu. První ročník Armoy Road Race byl zařazen do kalendáře na termín 8.srpna, na počest čtyř legendárních jezdců, kteří byli v minulosti tolik oslavováni celým městečkem Armoy – Jim Dunlop, Frank Kennedy, Joey Dunlop a Mervyn Robinson a celý roadracingový svět je znal pod názvem Armoy Armada. Tito čtyři legendární jezdci testovali své Yamahy, Yamsely a Spartany na silničkách v okolí Armoy. O tom, jak to tehdy všechno vypadalo vypráví nádherný film Road Racers, který zachycuje nástup Armoy Armady.

Rozhodnutí uspořádat “Závod Legend” v nádherném prostředí Glens of Antrim mělo nostalgicky připomenout ohnivý zápal jezdců ze 70. let, kteří startovali na mezinárodních i národních podnicích po celém Irsku.

Na oficiálním představení nového podniku, které se konalo v červnu v Hedges Restaurant nedaleko Stranocum, byli vítanými hosty Armoy Road Race Jim Dunlop, poslední z žijících čelnů legendární Armoy Armada, bratr Joeyho a Roberta a další současné hvězdy – Ryan Farquhar, John Burrows, Victor Gilmore a Sam Dunlop.

Pořádající Armoy Motorcycle Road Racin Club rovněž představil hlavního sponzora pro rok 2009, kterým je Packie Laverty, majitel Coleraine Skip Hire & Recycling. Pan Laverty vyrůstal v Loughguile poblíž Armoy a je pro něj ctí, že je nápomocný uspořádat podnik, který je zároveň i vzpomínkou na čtyři legendární jezdce. Sám k tomu říká : “Jezdil jsem osobně po mnoho let na závody a znal jsem Joey, Franka i Marvyna. Je skvělé, že tento nový podnik bude oslavovat skvělé jezdce, kteří už dlouho nejsou mezi námi. Chtěl bych pořadatelům popřát bezproblémový a úspěšný podnik, který se bude konat 8. srpna.”

Ředitelem závodu je Bill Kennedy, bývalý jezdec a mladší bratr Franka. Byla to velmi dlouhá doba, která uplynula od myšlenky uspořádat závody až po jejich realizaci. Organizátoři nejprve museli založit společnost s ručením omezeným  A.M.R.R.C., která nejdříve musela získat na svoji stranu místní úřady Moyle District Council, the Department of Culture, Arts and Leisure a další sponzory.

Podnik bude mít na programu deset závodů, na kterých se představí velmi mnoho zajímavých jezdců, mezi kterými nebudou chybět Michael a William Dunlopové, Adrian Archibald, John Burrows, Sam Dunlop a Ryan Farquhar. Mezi jezdci, kteří přijedou z mimoostrovních destinací se pořadatelé nejví těší na českého jezdce Michala Dokoupila, Keitha Amora ze Skotska a Angličany Carla Rennie a Gary Johnstona.

Ředitel závodu, Bill Kennedy, chce tímto podnikem take vzdát čest Robertu Dunlopovi, který byl členem Armoy Motorcyclig Club od roku 2007. Byl to právě Robert Dunlop, který přišel s návrhem, ze kterých místních silnic bude tři míle dlouhý okruh vytvořen. Robert bude všem moc chybět při úvodním podniku v Armoy.

Závody se pojedou na osm kol, Grand Final na deset.

Program závodů

1. Centra Ballymoney 250cc Race
2. Stoneyford Concrete OPEN Race
3. Moyle District Council SUPERSPORT Race
4. The Hedges/Armoy Homes CLASSIC 250/350cc Race
5. Bayview Hotel 125cc Race/Mollys & GC Services 650cc SuperTwins Race.
6. Rainbow International JUNIOR Support Race
7. Ballymoney Borough Council CLASSIC 500/1000cc
8. Park Electics/Armoy Construction SENIOR Support Race
9. Coleraine Skip Hire Moyle OPEN Race
10. The Mermaid Club 400cc-750cc SENIOR Support Race