Tandragee 100

08.05.2012 17:43

Týden po Cookstownu pokračuje irský šampionát na trati v Tandragee. Jak místí říkají, je to poslední klasická irská trať (myšleno svoji délkou). Počasí zrovna nebylo nejlepší, navíc páteční trénink byl nejprve přerušený a pak, díky zapadajícímu slunci a zhoršené viditelnosti, dokonce zrušený. Trénink byl přerušený z důvodu těžkého pádu Stephena McKeevera, který startoval ve třídě Senior Support. Stephenovi se stalo osudné místo zvané Cooley Hill, které bezprostředně navazuje na oblíbený a zároveň obávaný skok Joey´s Dip. Měl jsem možnost tuto trať několikrát objet na motocyklu za provozu a při průjezdu tímhle místem jsem nechápal, jak tam jezdci během závodů mohou jet takovou kudlu… McKeever po pádu skončil na úrazovém oddělení Royal Hospital v Belfastu, které se loni stalo přechodným „domovem“ i Michalu Dokoupilovi po jeho havárii v Cookstownu.

Sobotní závody probíhaly celkem v pohodě, bez vážnějších pádů a zranění. I když, přece jen tu byla jedna velká nepříjemnost. Irští cestáři občas opravují silnice podobnou technologií, jako ti naši. Mluvím o „oblíbené“ emulzi, do které se vsype štěrková drť a vše se pak zaválcuje. Oprava části tratě byla prováděna sice v loňském létě, ale závodní motocykly doslova vtrhávaly drť z vozovky. To jak byla příjemná jízda v závěsu za jezdcem před sebou si asi dokážete představit. Odlétávající kamení nejemže doslova otryskalo kapotáže závodních motocyklů, ale mnohým jezdcům způsobilo nemalé škody. Své by o tom mohl vyprávět třeba Adrian Archibald, který dokonce prorazil chladič, Michael Dunlop nebo třeba Michael Pearson, kteří měli plexisklo doslova prostřílené.

Závody velkých motocyklů se nesly v duchu soubojů mezi Raynem Farquharem a Michaelem Dunlopem, kteří jako jediní dokázali bojovat o vítězství mezi sebou doslova až na cílovou pásku. Program zahájil úvodní závod třídy Superbike, který se stal kořistí Ryana Farquhara, toho s odstupem 3.296 následoval Michael Dunlop. Tuto dvojici na stupních vítězů doplnil John Burrows. Velký souboj se odehrál o čtvrté místo, na kterém v průběhu závodu byl Michael Pearson. Michael ale v posledním kole nejprve neustál souboj s Adrianem Archibaldem a v poslední zatáčce před cílem byl dokonce trochu delší na brzdách a to stačilo Dereku Shielsovi, aby Pearsona nakonec odsunul na místo šesté.

Třídu Junior Support vyhrál Davie Black, před Ronnie Scottem a Rodney Pattonem. Jezdci, kteří se na čtvrtém až osmém místě seřadili v pořadí Mark Shiels, Robbie Lyall, Nigel Howard, Vic Alan a Bernard Daly, projeli cílem v necelých dvou vteřinách!

V Supersportech se Michaelu Dunlopovi podařilo Ryanu Farquharovi oplatit jeho porážku z úvodního závodu Superbike. Bylo to sice hodně těsné (0.096), ale zasloužené vítězství pro Dunlopa. Třetím v cíli byl Derek Shiels. Ač nechtěně, tak i v tomto závodě se o vzruch postaral Michael Pearson. Celý závod jel na třetím místě, ale v posledním kole asi 0.5 míle před cílem jeho R6 náhle ztichla. I když se Pearsonovi nakonec podařilo stroj uvést do chodu, závod byl ztracený. Cílem projel až osmnáctý se ztrátou jedna a tři čtvrtě minuty.

Třídy Moto3 (125GP), Supersport 400 a Moto450 jely ve stejném závodě. Nejrychlejším jezdcem v poli byl William Dunlop, který na stopětadvacítce Hondě zajel jedno kolo průměrem 95.311, ale ani to mu nestačilo k vítězství. Technika si prostě postavila hlavu a tak Willi sledoval závod jako divák. Vítězství nakonec zůstalo v rodině, když si pro první místo dojel Paul Robinson před druhým Samem Wilsonem a třetím Nigelem Moorem. Převahu klanu Dunlopů v osminkách ještě potvrdil čtvrtým místem Sam Dunlop. Malé Supersporty vyhrál Andy Farrell před Davidem Yeomansem a Paulem Maguirem. Moto450 mělo pořadí v cíli – Ryan Farquhar, Anthony McColgan a Dave Walsh.

Supertwiny jsou na irských závodech na velkém vzestupu. O jejich popularitu se starají velké hvězdy, které dvouválcové šestsetpadesátky sedlají. Nejinak tomu bylo i v Tandragee, kde dvouválce nastoupily do společného závodu s GP250. Twiny ale mají své favority předem dány. Ryan Farquhar, John Burrows a Jamie Hamilton, to jsou ta jména, která tvrdí muziku v národních závodech. Jezdci projeli cílem závodu ve stejném pořadí. Při neúčasti Davy Morgana, kterého přece jenom zhmožděniny z Cookstownu začaly hodně bolet a tak se Davy letošního Tandragee účastnil pouze v roli diváka, neměl William Dunlop žádného vážné soupeře ve 250 a tak celkem nerušeně projel cílem s obrovitánským náskokem před Seamusem Elliotem na prvním místě. Na třetím místě závod dokončil Rob Barber.

Senior Support vyhrál Noel Brennan před George Scottem a Bernardem Dalym.

Posledním závodem programu byl hlavní závod dne Tandragee 100. Superbikům opět kralovala dvojice Ryan Farquhar a Michael Dunlop. Oba tito pánové si nedarovali ani centimetr zadarmo a svým soubojem rozehřívali početné divácké obsazení. I podruhé se Dunlopovi podařilo Farquhara udržet v cíli za sebou a tak se mohl radovat spolu s přítomnými diváky, pro které je jméno Dunlop prostě modlou. Třetí v cíli byl John Burrows. Michael Pearson, stejně jako v prvním závodě, přišel o své čtvrté místo v poslední zatáčce před cílem závodu. Opět byl delší na brzdách, opět se přes něho dostal Derek Shiels.  Pearson je ale dobře rozjetý, tak se určitě máme v Hořicích na co těšit.

VÝSLEDKY