Staré Město

12.06.2012 20:16

Předně se omlouvám za tak pozdní reportáž z prvních letošních českých roadracingových závodů, ale autor článku měl po Staráku přece jenom poněkud důležitější starosti, nejdříve maturita, pak dlouhotrvající oslavy úspěšného složení zkoušky dospělosti....

 

Slovácký okruh ve Starém Městě

(text Vojta Vaněk)

 

Českou road racingovou sezonu zahájil, jako již tradičně, Slovácký okruh ve Starém Městě. Jel se první květnový víkend s podtitulem O cenu Bohumila Kováře.

Letos měli pořadatelé jubileum, neboť slavili již desátý ročník tohoto velmi populárního závodu. Jak už jsem zmínil, šlo o první závod letošní sezony a to potvrdili i velmi dobře obsazené startovní rošty. Největší problém byl v kategorii 125 Sportproduction, kde se přihlásilo kolem šedesáti jezdců. To donutilo pořadatele rozdělit tuto třídu do dvou skupin. První skupina byla tvořena čistě espéčkama. Druhou skupinu tvořili jezdci s motocykly 125SP a 125GP.

Sobotní tréninky probíhaly velmi dobře a to bez větších problémů a časových zpoždění.

V neděli těsně po poledni přišel na řadu první závod novodobých kategorií. Byl to závod stopětadvacítek GP. Po výsledcích v tréninku nám v první řadě stál Němec René Lohse, loňský vítěz tohoto závodu Patrik Kolář, další Němec Steffen Gramer a hořický Olda Podlipný. Nejlépe odstartoval Gramer, který si své vedení udržel až do cíle. Druhý dojel Kolář a třetí Lohse. První pětku doplnil ještě Podlipný a Ježek.

Druhý na pořadu byl závod produkčních stopětadvacítek, který byl velmi kvalitně obsazen. Tréninkům dominoval Olin Hanák, který potvrdil svou velkou letošní formu. Olin měl možnost se letos na konci dubna svézt v Severním Irsku, kde startoval v prvním závodu Irského šampionátu na trati v Cookstownu. V první řadě mu dělal společnost Míra Sedlo, Radek Lamich a Petr Kolář. Hned po startu se utrhla dvojice Sedlo - Hanák. Po celý závod vedl Hanák, těsně následovaný Sedlem. Už bylo skoro jasné, že má Hanák vítězství v kapse. Ale přišlo poslední kolo a tím i jezdci o kolo zpět. V jedné ze zatáček se Olinovi připletl jezdec jedoucí o kolo zpět, toho hned využil Sedlo a Hanáka předjel. Pořadí v cíli tedy, první Sedlo, Druhý Hanák a třetím místem si udělal radost Radek Lamich, pro kterého to byl velký comeback asi po dvouleté pauze.  V první pětce byl dále Petr Kolář a Michal Savinkov, kterému nikdo neřekne jinak než komár.

Krásný závod nabídla divákům kategorie produkčních dvěstěpadesátek. K těm pořadatelé přiradili pět jezdců jedoucích na motocyklech specifikace GP. Absolutním vítězem sobotních tréninků se stal domácí Karel Matuš, hned za ním velmi rychlý německý jezdec Wolfgang Schuster, který sedlá motocykl Yamaha. Třetí místo v první řadě obsadil Michal Ježek. Nejrychlejším jezdcem kategorie sportproduction byl loňský mistr této kategorie Jan Vysložil. Ten potvrdil pověst největšího favorita. Jeho největším konkurentem byl jeho otec Saša Vysloužil a teamový kolega Petr Kunz. V závodě nakonec zvítězil Wolfi Schuster, následován Michalem Ježkem a  Karlem Matušem. Velkou smůlu měl domácí Pavel Navrátil, který svou Hondu zadřel.  Espéčka vyhrál zcela s přehledem Jan Vysloužil, pro stříbrný věnec si dojel Petr Kunz a zelený vavřínový věnec si odvezl do Kopčan slovenský závodník David Hanzalík.

Poslední novodobou kategorií, která se představila fanouškům, byla kategorie čtyřdobých jednoválců. Tato jediná kategorie, zde jela svůj závod, který byl započítáván do Mistrovství České Republiky. Už sobotní tréninky nám ukázaly, že to bude velká bitva. A to mezi dlouholetými rivaly, Němcem Johannesem Kehrerem a českým zástupcem Liborem Kamenickým. V tréninku byl o kousek rychlejší  Kehrer, před Kamenickým, Danielem Zoernwegem a Karlem Kalinou, který měl výhodu podpory domácího publika. Nejlépe vyšel start Liboru Kamenickému. Bohužel měl obrovskou smůlu, když mu v průběhu pátého kola odešla jeho MALI Jawa. První příčku po něm převzal Kehrer a udržel jí až do cíle. Pro své premiérové druhé místo v této kategorii si do cíle dojel Víťa Hatan. Třetí místo obsadil brněnský závodník Marcel Kučinský. První tři jezdce doplnili do první pětky Karel Kalina a Honza Pavlíček.

Desátý ročník Slováckého okruhu vyšel na jedničku a to díky skvělému počasí, které bylo po celé dva dny velmi dobré. Závody se obešly bez větších zranění a to je hlavním cílem, aby se všichni vrátili ve zdraví domů. Teď už jen popřejme pořadatelům, aby jim vyšly přípravy na další již jedenáctý ročník Slováckého okruhu.

 

foto Vladimír Kučera

VÝSLEDKY