Relentless by TAS Suzuki týmem roku 2008

08.01.2009 17:52

Přestože tým má lepší finanční zabezpečení než někteří jiní soupeři a mohl by se soustředit třeba na motodromy, jeho místo je na ostrovních silnicích, kde se v každém závodu, do kterého jeho jezdci nastoupí, snaží vždycky udělat co nejlepší výsledek.

Tým Relentless Suzuki měl dlouho před začátkem sezóny jasno, jaké jezdce chce mít ve svých řadách. Díky svým výsledkům se Australan Cameron Donald stal doslova senzací. Druhým byl Bruce Anstey. Získali dohromady tři vítězství a osm p´diových umístění v mezinárodních závodech a to i za situace, kdy byla z důvodu špatného počasí zrušena Ulster Grand Prix.

Tým se rovněž zúčastnil Irského mistrovství na Short Circuits (pozn. Short circuit je vlastně motodrom), kde Donald vybojoval jedno vítězství pět pódií a Anstey zvítězil ve třech závodech přidal ještě jedno pódiové umístění navíc.

Tým se dlouho připravoval na North West 200. V kvalifikacích jednotlivých tříd jezdci nevybojovali ani jedno poleposition, přesto jejich výsledky na tomto devítimílovém okruhu byly velice nadějné. Ve třídě Superbike byl Donald čtvrtý a Anstey pátý. Ve třídě Superstock byl Donald znovu čtvrtý a Annsey šestý. Ve třídě Supersport obsadil v tréninku Anstey šesté místo a Donald byl velice nešťastný až z dvanácté startovní pozice.

V den závodu celý tým očekával útok na nejvyšší příčky, ale přišlo velké zklamání. Ve třídě Superbike Donald odstoupil ve druhém kole závodu, Anstey dokončil na šestém místě. Následující třída Supersport byla doslova pohromou. Donald čtrnáctý, Andrey patnáctý. To byly prozatím výsledky, se kterými nikdo nepočítal a v týmu nepanovala před závodem třídy Superstock moc dobrá nálada. Všichni ze sebe ale vydali maximum a výsledkem bylo Ansteyho druhé místo se ztrátou 0,5s na vítězného Alastaira Seelyho. Výsledk podtrhnul ještě Donald, který dojel o pouhých 0,2s za Ansteyem na třetím místě.

Ve druhém závodu Superbiků si dojel Donald pro druhé místo, Anstey obsadil čtvrté. Ve finálovém závodu Supersportů Anstey odstoupil v úvodním kole ze závodu a Donald nakonec vybojoval sedmé místo.

Na TT jeli oba jezdci pilu už od úvodních tréninků. Jediný John McGuinness byl rychlejší, než jezdci Relentless by TAS Suzuki. Donald dal jedno kolo na Horském okruhu za 128,448mph a Anstey za 127,820mph. Ve třídě Superstock byl Anstey čtvrtým nejrychlejším mužem (125,719mph) a Donald byl pátý (125,719mph). V supersportech byl mezi druhým Ansteyem a třetím Ryanem Farquharem minimální časový odstup – pouhých 0,3s, zatímco Donald obsadil až dvanáctou příčku se ztrátou 18s…..

Úvod závodního týdne obstarala třída Superbike a přinesla týmu fantastický výsledek. Donald první, Anstey druhý! V závodě Superstock přidal Donald své druhé vítězství ze dvou startů na tomto ročníku TT. V úvodním kole se dostal do čela ve stoupání do hor a svoji pozici si už nikým nedal vzít. Anstey se bohužel necítil zrovna nejlépa, proto se po druhém kole při zastávce v depu rozhodl ze závodu odstoupit.

Anstey si svůj příděl slávy vybral v úvodním závodu Supersportů, který ještě podpořil novým rekordem této třídy. Po závodě byl ale dodatečně diskvalifikovaný pro neschválený výfuk a vítězství tak spadlo do klína Steve Platerovi. Ve druhém závodě už byl stroj Bruce Ansteye pořádku, takže jeho vítězství bylo v pořádku. Navíc opět vytvořil nový traťový rekord třídy Superpart, který byl oficiálně potvrzený. Jeho hodnota je 125,359mph.

V závodu SeniorTT Donald dlouho tlačil na čtrnáctinásobného vítěze Johna McGuinness. Závod je ale dlouhý 226 mil a John si šanci nedal vzít. Donald nakonec skočil na druhém místě. Anstey na konci druhého kola byl ještě včele celkové klasifikace, když si zajel svůj osobní rekord, ale nakonec ze závodu musel odstoupit. 

O deštěm pronásledované Ulster Grand Prix už zmínka byla.

Závěrečným vystoupením týmu byla MacauGP. Donald se při závodě pohyboval na samotné špici startovního pole, ale v pátém kole závodu odstoupil prop mechanickou závadu na svém stroji. Anstey dopadl ještě o něco hůř. V prvním kole se snažil vylepšit svoji devatenáctou startovní pozici, ale v první zatáčce byl zezadu sražený jiným jezdcem a to pro něho znamenalo konec závodu.