Prohlášení pořadatelů závodů na českých přírodních okruzích

10.12.2009 17:52

Dnes došla jedna velmi pozitivní zpráva, která jistě potěší všechny opravdové roadracingové fandy.

Po několika vzájemných konzultacích, co a jak, došlo nakonec k dohodě, že motocyklovýé závody na přírodních okruzích budou započítávány do POHÁRU na přírodních okruzích. To už v podstatě probíhalo letost.

Co je ale podstatné - Celý projekt byl i požehnán na VV AČR.
 
V letošním roce, se odjel jakýsi neoficiální "nultý" ročník seriálu na přírodních okruzích. Mezi pořadateli závodů na přírodních okruzích proběhlo několik jednání na téma, jak dál v roce 2010. Včera se významnou měrou pohnuly ledy, když se zástupce z Těrlicka vydal na jednání VV AČR a jménem všech pořadatelů tam dosáhl toho, že je tento projekt legalizován, samozřejmě se všemi náležitosmi platých Řádů.

Při vyhlášení "mistráčku" na přírodních okruzích, jsme se společeně s dalšími pořadateli závodů dohodli, že sepíšu malé ohlédnutí za letošní sezónou, v jehož závěru organizátoři společně prohlásí svůj společný záměr, tedy uspořádání oficiálního mistráku na přírodních tratích. Tady vám předkládám onen dokument v plném znění.

Jak z předchozího vyplývá v roce 2010 se tedy můžeme těšit na oficiální mistrák.

 

 

Ohlédnutí za sezónou na českých přírodních okruzích

V posledních několika letech nastal v České republice celkem významný posun v zájmu jezdců a diváků o závody silničních motocyklů na přírodních okruzích. Nejinak tomu bylo i letos.

Na začátku letošní sezóny bylo avizováno a postupně do kalendáře zařazeno pět podniků, v rámci jejichž programu byly k vidění závody novodobých motocyklů na přírodních okruzích. V průběhu roku přibyl ještě jeden, takže v letošním roce měli diváci možnost vidět souboje na šesti přírodních tratích.

Všechno to začalo na Slováckém okruhu ve Starém Městě, kde se ve dnech 9. a 10. května 2009 konal již 7. ročník populárních závodů O cenu Bohumila Kováře. Divákům se představili jezdci na novodobých motocyklech v kubaturách 125cc sportproduction, GP125 + 250cc a supermono. Závody sledovalo bezmála 10.000 spokojených diváků.

Hned následující víkend, tedy 16. a 17. května 2009, se jezdci a diváci sešli na tradičním podniku, kterým byl 47. ročník 300 Zatáček Gustava Havla v Hořicích. Tady už se závodilo ve všech objemových třídách, tedy ve 125cc sportproduction, GP125, GP250, supermono, volná do 600cc a volná nad 600cc. Úroveň závodů byla tradičně velmi vysoká a během celého víkendu vidělo souboje na trati téměř 20.000 diváků.

Po téměř dvouměsíční přestávce se další závod konal 4. a 5. července na Bezručově okruhu u Opavy. Z novodobých tříd tady byly k vidění motocykly sportproduction 125 a GP125. Vzhledem k tomu, že to byla obnovená premiéra na okruhu, na kterém se nezávodilo skoro dvacet let, byl divácký zájem poměrně slušný.

18. a 19. července 2009 se konal v Ostravě (Radvancích) již 3. ročník závodů silničních motocyklů, letos nazvaný Okruh Františka Bartoše. Diváci měli možnost sledovat souboje ve třídách sportproduction a GP 125, GP 250, supermono a volná do 600cc. I přes nepříznivé počasí, které tady vládlo, se na tréninky a závody přišlo podívat okolo 10.000 diváků.

Druhý ročník obnoveného Zlatého Kahance se na Těrlickém okruhu konal 22. a 23. srpna 2009. Podobně jako v Hořicích tady jezdci soupeřili v šesti objemových třídách. Závody sledovalo asi 15.000 spokojených diváků.

Posledním podnikem, kde byly k vidění novodobé silniční závodní motocykly byl 6.ročník Kyjovského okruhu, který se jel 5. a 6. září 2009. Na závody se přišlo podívat úctyhodných 10.000 diváků.

Z uvedeného výčtu vyplývá, že šest odjetých podniků sledovalo bezmála 60.000 diváků, což představuje úctyhodný průměr 10.000 diváků na jedny závody.

Pořadatelé jednotlivých podniků byli po celou sezónu ve vzájemném kontaktu, aby si tak vzájemně dokázali vyměňovat zkušenosti, které vedly k zajištění závodů zejména po stránce bezpečnosti. Přírodní okruhy mají svá specifická pravidla zejména z technickém zabezpečení tratí. I ty se podařilo vcelku úspěšně zabezpečit.

Letos také došlo k průlomovému okamžiku, kdy byly výsledky z jednotlivých závodů sečteny a 10. října 2009 byli nejúspěšnější jezdci vyhlášeni a odměněni poháry na samostatném zakončení závodní sezóny na přírodních okruzích, které se odehrálo v Hořicích. Ohlasy jezdců, pořadatelů i běžných fanoušků na sčítání průběžných výsledků a závěrečné vyhodnocení byly ohromující. Samotného vyhlášení se zúčastnilo asi 150 lidí. V letošním roce bodovalo ve všech závodech na přírodních okruzích 167 jezdců ze sedmi evropských zemí. Celkový počet startujících více jak dvojnásobně převýšil počet bodujících. Z toho je vidět, že zájem o tyto závody není jenom v České republice, ale i v ostatních evropských zemích.

Vyhlášení oficiálního mistrovství nebo série pohárových závodů na přírodních okruzích pro rok 2010 by jistě ještě výrazněji zvedlo prestiž českého silničního motocyklového sportu ve světě.

Již dnes lze konstatovat, že vyhlášením celkových výsledků za rok 2009 se tak Česká republika stala druhou zemí na světě, kde k takovému hodnocení dochází a tím se zařadila, vedle Severního Irska a Irské republiky, které jedou společný samostatný oficiální šampionát na přírodních tratích, mezi světové velmoci v této motoristické disciplíně.

Další aspekt, který by měl být brán v potaz je i hledisko bezpečnosti na silnicích, tedy v běžném silničním provozu. Proč nedat příležitost běžným motocyklistům vyzkoušet si možnosti svoje a svého stroje za relativně bezpečných podmínek na běžné silnici? Samozřejmě po získání potřebné licence a úpravě stroje, aby vyhovoval platným předpisům.  

Všechny popsané skutečnosti nás vedli ke společnému prohlášení, kterým oznamujeme vyhlášení seriálu mistrovských závodů silničních motocyklů na přírodních okruzích pro rok 2010.  

 

Motosport klub, 687 13 Březolupy 146

AMK Hořice, Maixnerova 1613, 508 01 Hořice

AV Moto Racing, Stavbařů 8/628, 700 30 Ostrava

RABA Motosport, Paculova 10, 716 00 Ostrava - Radvanice

PROSPORT - CZ, P.O. Box 11, 735 42 Těrlicko

Motoklub Kyjov