Pojede se TT Isle of Man od roku 2015 pozpátku?

04.04.2013 18:16

Před několika dny proskočila médii zpráva, že po dlouhé konzultaci mezi organizátory TT,  manxkými správními orgány, ACU, jezdci a týmy, bylo dohodnuto a rozhodnuto, že se bude Isle of Man TT od roku 2015 jezdit obráceně.

 
Tento krok má být učiněn proto, aby do závodů vnesl nový náboj a tím ještě výrazněji pomohl místnímu hospodářství. K poslední změně došlo v roce 1950, kdy byla část Clypse Course začleněna Mountain Course. Dalším novinkou v roce 2015 bude soutěž o nejdelší skok na Ballaugh Bridge.


Ostrovní vláda tuto novou myšlenku podporuje, protože pro obyvatele Manu je flexibilita zcela pochopitelná, což dokazuje Triskelion (znak ostrova – pověstná trojnožka) a tak by to mělo být i s tratí pro TT.

 

Tolik tedy zpráva. Je potřeba podotknout jednu velmi důležitou skutečnost. Tato informace byla zveřejněna 1. dubna, tak je asi nasnadě, jak se věci opravdu mají. Ale i tak to autorům nezabránilo v tom, aby dlouho před jejím zveřejněním kontaktoval jezdce a zeptal se na jejich názor. Ti si samozřejmě mysleli, že jde skutečně o seriózní nápad.

 

Nápad se líbil Johnu McGuinnessovi, který by, podle jeho slov, svoji sbírku dosavadních 19 triumfů zcela jistě rozšířil, i kdyby závodil v opačném směru. Zato Guy Martin zamumlal něco ve smyslu, že je to pěkná blbost. Podobné to bylo i s vyjádřením Michaela Dunlopa, kdy lakonicky pronesl pouze "no comment". Nadšený byl i Steve Parrish, hvězda doby nedávno minulé, momentálně pracující pro BBC jako komentátor. Steve se myšlenkou dokonce vážně zabýval a říkal, že si musí prostudovat smlouvu s BBC, jestli v ní není nějaká klauzule tuto zálibu zakazující.

 

Pojďme se, tentokrát už vážně, podívat na to, kde mezi nováčky letošní TT hledat případné favority. Nemyslím favority na vítězství, přece jenom Mountain Course není tuctový okruh a naučit se jej dokonale, to trvá roky, ale favority na post nejlepšího nováčka.

 

Tuto otázku jsem konzultoval s odborníky i s jezdci a vyšla z toho následující sestava, kde hledat favority pro nejlepšího nováčka TT 2013. Uvidíme, jestli tipovačka vyjde…

 

velmi horcí favorité…
Josh Brookes
Ryan Kneen
Michael Pearson
Gavin Hunt

 

horcí favorité…
Derek Shiels
Branko Srdanov
Horst Saiger

 

druhá divize…
AJ Venter
Steven Michels
Jochen Rotter
Juha Kallio

 

ti vzadu…
Jontahan Howard
Rafael Paschoalin
Petre Pop (Rumunsko)
Cheun Wai On (Čína)