Petr Košťál

21.08.2011 20:54

Trochu se nám představ – tedy jméno a příjmení a odkud jsi.

Jmenuju se Petr Košťál a jsem ze Slavkovic, které leží nedaleko Čimelic v okrese Písek v krásných Jižních Čechách.

V jakých třídách startuješ?

Momentálně startuji ve třídě volná do 600 jak na automotodromech a to v rámci českého mistrovství jedoucí se při Alpeadria, k tomu v té samé třídě na přírodních tratích v rámci Cech Road Racing Cupu, což je moje hlavní závodní odvětví a příležitostně na veteránu ve třídách Klasik…

Na jakém motocyklu startuješ?

Ve volné třídě na YAMAHA YZF R6 r.v. 2009  a jako druhý motocykl HONDA CBR 600 RR r.v. 2009. V závodech Klasiků sedlám motocykl YAMAHA TZ 250 a časem se snad svezu na legendární Jawě Junior svého otce…

Jak dlouho závodíš a jak ses k závodění dostal?

Přijde mi, že se v kolotoči závodů pohybuji snad odjakživa :D, ale vážně. Se střídavými pauzami buď kvůli prostředkům, nebo času, zhruba 16 let. Začátek byl velice jednoduchý, protože díky otci byly motorky a závody jasná volba. Snad nikdy jsem nedělal nic jiného, motocykly mě i živí a k tomu přispěl velkou mírou i náš legendární a bohužel již zesnulý závodník a můj přítel Jarda Huleš, se kterým jsem brázdil nejeden závod jako mechanik. Po té bylo rozhodnutí už jednoduché ;-)

Určitě máš kolem sebe nějaký tým nebo partu lidí, kteří ti pomáhají, mohl bys je trochu představit?

S Honzou Čeřovským máme vlastní Team Road Racing Riders 3R, se kterým absolvujeme úplně všechno. Co se týká zázemí, zajišťujeme vše sami a ač bych hrozně rád někdy zažil pocit jezdce, který má mechanika, bohužel musím si o tom nechat jen zdát. Vše si dělám sám a především se snažím pomoct jiným, ať už Čeřovi, který je u nás hlavní tahoun, tak i začínajícím jezdcům, jako je Pavel Tomeček, který u nás v Teamu 3R začíná a příští rok pojede celou sezonu. Nesmím zapomenout na svou rodinu, která tohle vše se mnou trpí, Verunku a dceru Lauru.

Jaké jsou tvoje dosavadní nejlepší výsledky?

Je to složitější, pro každého nejlepší výsledek znamená něco jiného, jezdecky asi stát v Hořicích na bedně, což mě potkalo a je to něco neuvěřitelného.

Naopak závod, na který bys nejraději moc nevzpomínal?

Tak to není. Nezapomenu ani na jeden v životě.

Jaké jsou tvoje plány pro letošek a blízkou budoucnost? Kde tě budeme moci vidět a fandit ti?

Letos už dojíždíme sezonu, takže Těrlicko, Kyjov a v září poprvé legendární Frohburg v Německu. Budoucnost je jednoduchá, kompletní Road Racing Cup u nás a příští rok bych rád někam za hranice pro zkušenosti.

Jaký je tvůj oblíbený okruh a proč?

V rámci roadracingu se nedá říct nic jiného než Hořice, ale moc rád mám i Těrlicko. Z Autodromů Hungaroring, jednoznačně.

Preferuješ motodromy nebo přírodní tratě? Proč?

Určitě přírodní tratě jsou samozřejmě výzva, adrenalin, lidé kolem nich a v neposlední řadě fanoušci. Je neskutečné jet před kulisou tolika lidí, to se ti pokud nejedeš MS na okruhu, nestane ..

Oblíbené jídlo, pití, muzika?

Šunkofleky, Křenovka, Tatarák J Plzeň jak jinak J a muzika??? Sám jsem muzikant hraju 20 let na bicí, takže spíš rock jako FOO Fighters a jim podobné, ale moc rád mám např. U2 a staré legendy jako jsou QEEN..

Co si myslíš o pořádání mistráku na přírodních tratích? Nebo jinak, co si vůbec myslíš o závodění na běžných silnicích?

Můj názor na to zná snad každý… Závodilo se na nich vždycky a je to disciplína, která sama o sobě nemá nic společného s dromem, snad jen to, že se jede na stejný motorce. Je milion hlasů pro zrušení téhle disciplíny, většinou bohužel ze stran nezasvěcených a neznalých a pro tyhle lidi bych měl vzkaz.. Závod někdo uspořádá a udělá maximum pro bezpečnost, zbytek už je na nás jezdcích, jestli to chceme jet, tak to prosím nechte na nás a věřte tomu, že až nebudeme my, co chceme tohle jezdit, nebude se to pořádat.

Tvůj oblíbený jezdec?

Jarda Huleš, Bohouš Staša a nejen pro to, že jsme sousedi, tohle byli a jsou páni jezdci.

Jak tě berou soupeři? Máš třeba mezi soupeři třeba nějakého dobrého kamaráda?

Nevím jak mě berou, to je otázka pro ně. Myslím, že jako soupeře, ale taky někoho, co sebou vozí na závody kromě pračky úplně všechno. Nejde říct nikoho jiného než Honzu Čeřu, ale nerad bych zapomněl na souputníka Petra Zrzavého MRTVOLU.

Tvůj závodnický sen?

Zemřít stářím po boku své rodiny J

 

Péťo, díky za rozhovor a přeji ti splnění všech tvých závodnických i těch lidských přání a cílů.