Mountain Parade Lap

19.12.2010 14:46

Mnoho jezdců s rozmanitými stroji už potvrdili účast na TT 2011 ‘Milestones of the Mountain’ , slavnostní kolo u příležitosti stoletého výročí závodění na Mountain Course.

Oslava se bude konat ve stejný den jako závod třídy Senior, tedy v pátek 10.června a představí se na ni dvacetšest nejdůležitějších podniků, jezdců a momentů za sto let závodění na Ostrově.

Bude tady k vidění replika amerického stroje Indian, kterou řídil Oliver Godfrey v prvním závodu Senior TT. Na motocyklu pojede Dave Roper, který byl jediným Američanem, kterému se podařilo zvítězit na TT, dokud se totéž letos nepodařilo Marku Millerovi v TT Zero.

Jeden z nejlepších jezdců celé historie TT, Stanley Woods, bude reprezentován bývalým jezdcem ManxGP Ivanem Rhodesem, který pojede na stroji Velocette 350cc, který zároveň i vlastní. Stanley na tomto motocyklu jezdil v roce  1948 v Junior TT a v roce 1949 i ve světovém šampionátu.

Geoffa Duke, šestinásobného vítěze TT a šestinásobného světového šampióna bude reprezentovat jeho syn Peter, který pojede na stroji Manx Norton, na značce, se kterou Geoff celkem pětkrát na TT zvítězil.

Jedno z největších jmen v dosavadní historii patří značce Honda, která doposud získala 155 vítězství. Honda bude reprezentovánabývalým světovým šampiónem a vítězem TT Luigim Taveri, který pojede na motocyklu Honda RC161 z roku 1964.

Jeden z nejúspěšnějších jezdců další japonské značky Yamaha, Phil Read (osminásobný vítěz TT a světového šampionátu), pojede na továrním čtyřválcovém dvoutaktu 250cc z roku 1968.

Sidecarová legenda Jock Taylor, čtyřnásobný vítěz TT (své první vítězství získal při svém debutu), bude reprezentován desetinásobným mistrem světa Steve Websterem, MBE.  Steve pojede na jednom z Jockových vítězných strojů.

Vítězná Honda RC30 ze závodu Senior z roku 1988 bude v rukou Gary Dunlopa, který tak bude reprezentovat svého otce, pětinásobného světového šampióna, fenomenálního  Joeyho. Sveroirský jezdec poprvé na Isle of Man startoval v roce 1976 a jeho 26 vítězství z něj dělá nejúspěšnějšího jezdce TT všech dob.

Skot Steve Hislop byl prvním jezdcem, který byl na jedno kolo rychlejší než 120mph a v devadesátých letech svedl nejeden skvělý souboj s Carlem Fogartym. Oba budou reprezentováni dvojicí přátel  Steve Platerem a Stuartem Eastonem. Steve, dvojnásobný vítěz a držitel rekordu třídy Senior, pojede na replice RC30, zatímco současná hvězda seriálu BSB Stuart Easton pojede na ABUS 588cc Norton z roku 1992.

Severní Ir Philip McCallen, první jezdec, který dokázal v jednom týdnu zvítězit 4x, pojede na Hondě RC45. Philip má na kontě celkem 11 vítězství, která dosáhl v letech 1989 až 1999 bude na startu vedle Iana Hurchinsona, který překonal jeho letitý rekord v počtu vítězství v jednom ročníku TT. Ian pojede na Padgett’s Honda Superbike.

Devítinásobný vítěz TT David Jefferies bude reprezentován svým strýcem Nickem, který pojede na stroji  V&M Racing Yamaha R1, se kterou jel ‘DJ’v roce 1999.

Jeho celký přítel a rival John McGuinness, který má na svém kontě 15 vítězství od roku 1999, pojede na Hondě superbike z roku 2007, se kterou jako první jezdec překonal hranici 130mph na Horském okruhu.