Macau Motorcycle Grand Prix – 43. ročník

16.10.2009 20:03

Bude to skutečně mezinárodní startovní pole road racingových a endurance specialistů, kteří se v příštím měsíci postaví na startovní rošt 43. motocyklové Macau Grand Prix. Jezdci z deseti zemí a regionů z celé Evropy, Asie, Pacifiku a USA budou po patnáct kol bojovat na Guia Circuit o vítězství v sobotu 21. listopadu. Ohromující mix nováčků a profesionálů, kteří zde budou startovat již po několikáté, slibuje nepopsatelný zážitek ze skvělého závodu.

Všech osm nejlepších jezdců z loňského ročníku se vrací na legendární Guia Circuit i v roce 2009, včetně loňského vítěze, jezdce seriálu britských superbiků, Stuarta Eastona, který bude sedlat Hydrex IGT Hondu. Tenhle šestadvacetiletý Skot získal své loňské prvenství po dramatické bitvě se šestinásobným vítězem Michaelem Rutterem. Vítězství v Macau GP pro Eastona znamenalo celoroční angažmá v týmu Hydrex Honda v letošním BSB, kde nakonec skončil celkově třetí.

Jak je známo, Rutter se vrací do Macau v týmu Paris – AXA, aby se opět utkal o své případné sedmé vítězství, nejen třeba s Eastonem, ale i se Stuartovým týmovým kolegou Johnem McGuinnessem, který vloni skončil třetí.

Conor Cummins, který loni získal pole positron, se vrací do Macau již potřetí. Tentokrát jej diváci uvidí v týmu Paula Birda Kawasaki World Superbikes Team. Třiadvacetiletý Manxman patří mezi nejtalentovanější světové jezdce, kteří se v posledních letech rozhodli startovat v Macau. Připomínám, že Cummins letos získal dvě pódiová umístění na TT a na Ulster GP zajel rekord okruhu, tím se vlastně stal historicky nejrychlejším jezdcem na přírodních okruzích všech dob.

Společně s Cumminsem budou v jednom týmu k vidění i Američan Mike Barnes a Brit Ian Hutchinson. Barnes je mnohonásobným AMA šampiónem, Huthchy má bohaté zkušenosti z TT a třeba i z UGP. Letos zvítězil v obou zahajovacích závodech na TT, tedy v supersportech a ve třídě superstock.

V silném, dvanáctičlenném britském kontingentu najdeme i i loňské debutanty Jamese Storrara a Steve Mercera. Dále Jamese McBridea, který se do Macau vrací popáté, tentokrát v týmu JV Racing Yamaha. V minulosti se dokázal třikrát umístit v top 10. Pravidelným účastníkem je i Stephen Thompson, který pojede Sloan Developments Hondu.

Týmoví kolegové, Gary Johnson a James Hillier, budou závodit v týmu A.I.M. Racing Suzuki. Pro Hilliera, kterého známe z British Superstock Championship, bude letošním start v Macau představovat jeho debut na této trati. Zrovna tak jako pro Marka Buckleye (Jentin Racing Yamaha). Oba jezdci letos dokázali skončit v top 10 na TT, navíc Buckley dojel třetí na TTxGP, tedy v prvním „bezemisním“ závodě na Ostrově (TTxGP byla vypsána pro motocykly na elektrický pohon). Dalším z nováčků je pětadvacetiletý jezdec týmu Paris – AXA, Simon Andrews. Ten je už od roku 2006 pravidelný účastník BSB, kde vloni skončil celkově třetí. Má také zkušenosti se starty ve WSBK.

Holanďan Branko Srdanov si odbyde svůj debut v týmu Cubic Macau Racing Team. Němce Horsta Saigera, specialistu na vytrvalostní závody, uvidí diváci v sedle BMW Macau Racing Team.

Jezdec týmu Moto Clube de Faro, Nuno Farias, bude v Macau startovat poprvé ve svém životě. Připojuje se tak ke dvěma dlaším Portugalcům, kteří budou hájit barvy své země. Jsou jimi Luis Carreira (Benimoto Suzuki Cetelem) a Tiago Magalheas (AG Racing). V roce 2008 byl Carreira celkově čtvrtý a letos by se určitě rád dostal i na pódium.

Magalheas pojede ve třídě 600cc, jako jeden z osmi jezdců této kubatury. Dalšími piloty v šestkách budou Amaury Baratin z Francie (Paris – AXA) na Triumphu, stejně jako skupina místních jezdců, ve které je třeba Joao Fernandes (Cubic Macau Racing Team), Sou Sio Hong a Ip Weng Keong, kteří říkají, že Guia Circuit je jejich domovskou tratí. Fernandes skončil v supersportech v roce 2008 třetí, letos startoval ve World Endurance Championship.

V šestistovkách také nastoupí Jason Broome a Cheung Wai, oba z Hong Kongu. Broome pojede na Yamaze, Wai na Suzuki.

Vedle Ruttera, Baranina a Andrewse, bude v týmu Paris – AXA startovat ještě další Francouz Gerald Muteau, který by rád splatil své „dluhy“ ze závodu 600cc v roce 2008. Muteau pojede na Kawasaki 1000.

Už jsem psal, že se jedná o skutečný mezinárodní podnik, což dokládají jména dalších jezdců, kteří budou na startu. Krátce si představíme čtveřici Američanů. Vedle Barnese tu bude i Mark Miller (Celtic Racing)m Jeremy Toye (Lee´s Cycles Racing) a Scotty Jensen (Moto Garage Racing).

Tým Yamaha Austria Racing, který úspěšně bojuje ve světovém šampionátu vytrvalců, se vrací do Macau s Rakušanem Thomasem Hinterreiterem (v roce 2007 byl v Macau třetí). Naproti tomu Němce Rico Penzkofera, kterého známe i z našich tratí, uvidíme v sedle motocyklu týmu BMW Macau Racing. Penzkofer byl letos byl k vidění v Těrlicku, kde po velkém souboji porazil v závodě šestistovek Michala Dokoupila.

V létě jsem na fóru avizoval velkou událost, která se přímo dotýkala i Indiho. Teď s ní tedy můžu vyjít ven. Po tom, jak se Indi prezentoval na TT a pak i na irských roads, byl osloven zástupci týmu Yamaha Austria Racing, aby se v sedle jejich stroje letos zúčastnil 43. Macau Grand Prix motocyklů. Z technických důvodů ale z angažmá pro tento závod sešlo. Indi se tak vedle Vincenta Haskovce mohl stát historicky druhým českým jezdcem, který by se na start závodu postavil. Michal má ale celou svoji roadracingovou kariéru teprve před sebou a pevně věřím, že to nebude tak dlouho trvat a zazávodí si i v Macau.