Lukáš Rážek

24.10.2009 22:29

 Road racingové tratě nejezdí jenom jezdci čtyřtaktních tříd. Vedle nich se staví na rošt i dvoutaktáři, kteří svým srdcem určitě nezaostávají za svými kolegy na „dospělých“ motorkách. Jednoho z malorážkařů si teď představíme.

Takže – kdo jsi odvážlivče ?

Ahoj, jmenuju se Lukáš Rážek a jsem z Litoměřic - to je cca 60 kilometrů severně od Prahy

Hezky jsi nás poučil o zeměpise. Teď nám pověz v jaké třídě startuješ ?

Bohužel jen ostrou třídu 125 GP, v budoucnu bych rád přidal ještě do 600, přičemž "dvacky" bych chtěl jezdit pořád.

Proč bohužel? Dvacka je docela slušný náčiní. Zkusíme to jinak - jak dlouho závodíš a jak ses k závodění vůbec dostal ?

K závodění jsem se dostal náhodou v létě roku 1996, kdy jsme byli s tátou na malý vesnický pouti a půjčovali tam minibike s obsahem do 40 kubíku. Tátu jsem vůbec nemusel přemlouvat, koupil ho sám od sebe. Ale spíš jako hračku na doma. O tom že se v tom jezdí závody dokonce na evropské úrovni, a že je to taková přípravka pro největší hvězdy motocyklového sportu, jsme samozřejmě nevěděli. Pak stačilo vyhrotit první závod v Písku a už jsme v tom byli "chycení až po uši".

 

To je zajímavý – od pouti k závodům v mistrovství světa. Mohl bys představit svůj tým ?

Jezdím od dětství, takže táta s mámou jsou samozřejmostí. Velký dík patří partě kluků z Havířova, tedy Heron racing team - tzn. hlavně Valtr Czyš, Péťa Šour, Honza Divíšek, ... to jsou lidi, co mají to správný závodnický cítění!

Heron racing, hmm to je stejná líheň jako Markéta Janáková. Jaké jsou vlastně tvoje nejlepší výsledky ?

Určitě Mistr republiky z roku 2005, kvalifikace na MS v témže roce a pak každej závod na přírodňáku kterej dojedu na bednu.. ještě se mi nestalo že by jsem dojel jinak, tak doufám, že v tomhle trendu budu pokračovat. :)

Máš nějaký závod, na který bys nejraději moc nevzpomínal ?

Tak to je ještě z minibajkovejch let, kdy jsme ve fabrice Blata jak naschvál vyfasovali špatnej motor, kterej byl naprosto nekonkurenceschopnej a odjeli na Mistrovství Evropy do Itálie, kde jsem byl teda za maximální jitrnici..

Jaký je tvůj oblíbený okruh a proč ?

Hungaroring, protože tam jsem prostě fakt dobrej :) ale moc často tam už nezavítám, takže jednoznačně HOŘICE, o tom žádná - to je srdeční záležitost.

Jako rodilého hořičáka mě to samozř´řejmě těší. Takže na tohle téma ještě jednu podobnou otázku. Preferuješ motodromy nebo přírodní tratě ?

Jsem stoprocentně pro přírodní tratě, protože je to zkrátka větší zábava, je to divácky i jezdecky atraktivní a hlavně na přírodňáku se ti nestane, že bys jezdil před prázdnejma tribunama. Jednoznačně hlasuju pro zakopání automotodromu Brno.

Jaké máš oblíbené jídlo a pití, muzika ?

Kuřecí steak a rum.

Dobrá kombinace. Co takhle muzika. Posloucháš něco?

Speedcore tekno

Sice nevím co je to za druh muziky, ale líbí se mě tam slovíčko speed. Máš přítelkyni nebo jsi už ženatý ?

Svobodný, ale jako správnej závodník a sekáč jsem ulovenej jednou krasavicí - Adélkou.

Jaký je tvůj názor na uspořádání mistráku na přírodních tratích ?

Nechápu rozhodnutí z 90.let, že se českej mistrák musí jezdit pouze na dromech, to rozhodl opravdu nějakej íkvoň, protože to zavinilo krizi motosportu u nás. Snad se blýská na lepší časy, protože sláva roadracingu se šíří a příští sezónu to bude ještě rapidnější. Doufám, že se časem pojede něco jako Mistrovství Evropy v road racingu..

To by bylo určitě moc pěkné, jenom nevím, jestli by nás Irové moc neválcovali. Kdo je tvým oblíbeným jezdcem ?

Všichni, co zato pořádně tahaj.. Ale Bazza byl pouze jeden - Barry Sheene. Sice jsem ho nikdy naživo neviděl závodit, ale chovám k němu sympatie i takhle z časovýho odstupu.

Barry byl asi podobně divokej, jako jsi ty. Máš třeba mezi jezdci nějakého kamaráda ?

Myslím, že na závodech jsme dobrá parta lidí, hlavně na přírodňákách, takže někoho jmenovat asi nemá cenu.

Jaký je tvůj závodnický sen ?

Bejt pořád chválenej za svoje jezdecký umění, prosadit se na závody do Irska a celý to přežít!

Lukáši, děkuju ti za pokec a doufám, že se budeme vídat na přírodních tartích nejen u nás nebo v Německu, ale přeju ti splnění tvého snu. Prostě Irsko je Irsko. Good luck Luky !