James McBride

02.02.2011 21:15

17. místo - racer of the  year 2010

 

James McBride
Věk                       36
Team                     Downview Finance/Pazzo Racing
Bydliště                  Kettering, Anglie

 

výsledky v roce 2010
vítězství v mezinárodních závodech                   0
pódiová umístění v mezinárodních závodech        1
vítězství v národních závodech                         0


nejrychlejší kolo na TT: 125.695mph, (22. nejrychlejší)

James McBride strávil takřka celý rok 2009 v rekonvalescenci po těžkém pádu v Gorse Lea, který se mu stal při tréninku  na TT 2008. Pro rok 2010 byl ale připravený, stát se jedním z nejlepších privátních jezdců, jak jsme na to u něj byli v minulkosti zvyklí.


Start do sezóny, tedy účast v North West 200, vzal tenhle 36letý týpek jako přípravu na nadcházející TT, která se měla stat jeho stěžejním závodem v celé sezóně. Na NW startoval James v barvách Downview Finance/Pazzo Racing. A nevedl si špatně. V úvodním závodu třídy Superbike si, i přes zaváhání na startu, dojel pro velmi slušné 17.místo. V následujícím závodu třídy Supersport skončil na místě 21. Nebylo to zrovna nejpovzbudivější před TT, ale občas to tak chodí.

 
James poprvé bodoval do nově vzniklého TT Privateer’s Championship v úvodním závodu Superbiků, kde obsadil 20.místo celkově, ale mezi privátními jezdci byl pátý. V prvním závodu Supersport si polepšil na 17. místo a bral tak již druhou bronzovou repliku. Toto umístění znamenalo rovněž celkové čtvrté místo mezi privátními jezdci a přísun dalších bodů do tabulky šampionátu. Závod třídy Superstock dokončil na 14. místě s průměrem na kolo 125.695mph (což je celkově 22. nejrychlejší kolo této třídy všech dob). V dobrých výsledcích pokračoval i nadále a ve druhém závodu třídy Supersport skončil celkově 17. Byla z toho další bronzová replika. Ale ještě před startem Supersportů získal své vůbec první podium na TT. Bylo to za třetí místo v závodě TT Zero, kde staroval v týmu Man TTX Racing. Celý týden završil skvělým 10. místem v závěrečném závodu třídy Senior. Za tento výsledek byl odměněn stříbrnou replikou. Všechny uvedené výsledky znamenaly, že se James stal i prvním šampiónem v TT Privateer’s Championship.

Následujícícm podnikem pro Jamese byl Southern 100, další skvěle obsazovaný mítink na  Isle of Man. Páté místo v úvodním mokrém závodu třídy Senior bylo hned v zápětí potvrzeno 8. místem s prvním závodu třídy Supersport. Toto umístění bylo navíc okořeněno velkou bitvou, kterou sváděl s Cameronem Donaldem a Wayne Hamiltonem. Ve spojeném závodu 600cc/1000cc obsadil desáté místo, což znamenalo druhé místo v 600cc a další skvělý souboj s Hamiltonem. V podobném stylu pokračoval dale a týden v Billown zakončil 6. místem ve druhém závodu třídy Supersport a brilantním třetím místem v mistrovském závodu (výsledky se počítaly z druhého závodu supersportů), když ho porazil jenom Ryan Farquhar a Cameron Donald.

Skvělá forma pokračovala i během týdne Ulster Grand Prix na trati u Dundrodu. V závodu Dundrod 150 dojel šestý v superbicích, sedmý ve třídě Superstock a desátý v úvodním závodu třídy Supersport. Následující závod Superbike dojel sedmý, což bylo lepší umístění, než které zaznamenali třeba Ian Lougher nebo Daniel Kneen. V supersportech si připsal na své konto další umístění v Top10, tentokrát byl 8. To jsou všechno výsledky z podniku Dundrod 150. Jak se mu vedlo během vlastní Ulster GP? Jedenácté místo v ve druhém závodu Superbike, ale hlavně – jedno kolo na 7.4 míle dlouhém okruhu zajel průměrem 130.004, čímž se stal historicky 15.nejrychlejším jezdcem na této trati.

Tyto výsledky jej nakonec dostaly i do Macau. Tam závod dokončil na pěkném devátém místě, těsně za Cameronem Donaldem, ale před World Superbike Kawasaki, kterou sedlal Keith Amor.

 

fotografie wusa (UGP 2010)