Druhý nejúspěšnější jezdec v historii irských závodů se jmenuje Ryan Farquhar !

30.06.2009 19:56

Ryan Farquhar se pomalu ale jistě stal druhým jezdcem v historii, který překonal sté vítězství v roadracingových závodech. Tento milník překonal svým hattrickem v Athea. Na 3,3 míle dlouhém okruhu v County Limerick v Irské republice, kde jezdec KMR Kawasaki dominoval, když zvítězil v Grand Final, Supersportt 600 a SuperTwins. Tato tři vítězství udělal na třech rozdílných strojích. Nyní je, v počtu vítězství, na celkovém druhém místě za legendou irských závodů – Joey Dunlopem. Rovněž se mu podařilo překonat rekord Roberta Dunlopa v počtu vítězství v „Jižním“ Irsku (Irské republice).

Často se měnící počasí, bylo hlavním znakem posledního závodního víkendu. Častá výměna pneumatik vyvíjela značný tlak na psychiku jezdců a čelnů týmů, ale Ryan všechno zvládl na jedničku. Bez problému zvítězil ve třídě SuperTwins, kde si vytvořil i pohodlný náskok před druhým jezdcem v pořadí. Pro závod supersportů zvolil pneumatiky intermadiate, na rozdíl od některých jiných špičkových jezdců, kteří startovali na pneumatikách mokrých. Měl skvělý start a na konci první kola už měl náskok přes čtyři vteřiny. Když přestalo pršet, trať začala rychle osychat a to plně hrálo Ryanovi do karet. Svůj náskok neustále zvyšoval, až na pohodlných šestnáct vteřin v cíli. Tak se zrodilo jeho druhé vítězství.


Foto Stephen Davidson


Z důvodu nepříznivého počasí se pořadatelé rozhodli posunout Grand Final o něco kupředu v časovém harmonogramu závodů. Start byl ale stejně kvůli dešti o patnáct minut odložený, protože řada jezdců nastoupila s pneumatikami slick. Po startu se Ryan nekompromisně chopil iniciativy a svého letošního největšího soupeře, Keitha Amora, nechal za zadním kolem svého motocyklu. Ve čtvrtém kole přišla červená vlajka, která následovala po tom, co se vysypal Damien Mulleady a na silnici zůstal vyteklý olej a benzín. Výsledky se tak započítali z průjezdu po třetím kole a všem bylo jasné, že Ryan udělal hattrick. Aby tomu nebylo dost, překonal rovněž traťový rekord, který má nyní hodnotu 114.291mph……

Ryan k tomu říká:

„Byl to pro mě další dobrý závodní víkend, tři vítězství a překonání traťového rekordu, to je prostě skvělý výsledek. Jsem opravdu spokojený. Počasí trochu zkomplikovalo dnešní den, hlavně kvůli pneumatikám, ale Dunlopy se ukázaly jako skvělá volba u všech třech, natolik rozdílných motocyklů. Všichni z týmu Kawaski pracovali opravdu skvěle a zejména změna v nastavení elektroniky u ZX-6R mě dala výhodu oproti soupeřům.
SuperTwins a šestistovky šly prostě skvěle. Potěšilo mě samozřejmě vedení v Grand Final a to i přes to, že závod byl předčasně ukončený. V závodě Open jsme byli spolu s Keithem občas vedle sebe, ale v posledním kole už tomu tak nebylo, Keith prostě neměl nárok dostat se přede mě. Byl to další těsný souboj, který jsme spolu vybojovali.

Získat 101 prvenství a překonat i rekord Roberta Dunlopa v počtu vítězství na Jihu, mě dává skvělý pocit, za který musím samozřejmě poděkovat všem mým sponzorům a lidem, kteří tak tvrdě pro můj tým pracují.“   

 

Ryan už ale vzhlíží k dalšímu podniku, kterým je Skerries 100. Právě ve Skerries se opět střetne i s jediným kontinentálním jezdcem, kterým není nikdo jiný než Michal INDI#23 Dokoupil, který si tady odbude svůj irský debut.

Po kliknutí sem , se můžete o Ryanovi dovědět i něco navíc.