David Johnson

02.02.2011 21:14

18. místo - racer of the year 2010

 

David Johnson

Věk                       28
Team:                    DP Coldplaning/Speedfreak Ice Valley/East Coast Racing
Bydliště                  Adelaide (Austrálie)


výsledky v roce 2010

vítězství v mezinárodních závodech                   0
pódiová umístění v mezinárodních závodech        0
vítězství v národních závodech                         0


nejrychlejší kolo na TT: 123.838mph (47. nejrychlejší)

Další  hvězda okruhového závodění, která se rozhodla zkusit své umění na přírodních tratích je Australan David Johnson. My ho máme v povědomí hlavně jako týmového kolegu našeho Michala Dokoupila na Macau Grand Prix, která se jela v listopadu 2010. David si ale svůj roadracingový debut odbyl ještě před Macaem na Isle of Man Tourist Trophy a Ulster Grand Prix. 28 letý jezdec se od roku 2002 prezentuje hlavně na scéně britského mistrovství (BSB), ale že má závodění v krvi dokázal právě na Mountain Course, kde v pěti startech získal pět bronzových replik, dále získal ocenění v Newcomers Trophy jako nejlepší nováček roku 2010. David se rovněž zapsal do historických tabulek TT, kde se stal třetím nejrychlejším nováčkem v dosavadní historii TT (nejrychlejším nováčkem všech dob je Steve Plater, druhý je Keith Amor).



Johnson se  připravoval na vstup do TT už v roce 2009, ale po intervenci výboru British Superbike, musel svůj debut o jeden rok odložit. David se na TT objevil v týmu Micka Charnocka - DP Coldplaning Team. Tento tým v roce 2005 přivedl na Horský okruh jiného Austarlana, kterým byl Cameron Donald.

Jeho rychlost na trati TT se postupně zvyšovala a to i přes technické potíže, které měl na svých motocyklech během tréninků. Jeho časy se stale pohybovaly na hranici 120mph, což samozřejmě slibovalo další zlepšení.

Při samotném závodě dlouho neotálel a svůj potenciál odhalil v zahajovacím závodu třídy Superbike, který dokončil na solidním 28.místě. Během závodu Supersportů se pohyboval průběžně mezi 33. a 28. místem a to vzhledem k tomu, že na šestistovce nezávodil dlouhých šest let nebylo zas tak špatné. Sedí mu ale vice litrová třída, což prezentoval svým výkonem ve třídě Superstock, kde obsadil, stejně jako v SBK, 28. místo. V posledním závodu třídy Senior dosáhl skvělého 16.místa a vylepšení svého osobního maxima na 123.838mph.

Výsledky z TT povzbudily sebevědomí jezdce z Adelaide natolik, že se okamžitě rozhodl i pro start v Ulster GP. I přes další technické problémy s jeho R1 se David stal druhým nejrychlejším nováčkem v celé historii UGP, když jedno kolo tohoto superrychlého okruhu zajel průměrem nad 127mph.

Dvě těsná druhá místa za Danem Kneenem ve čtvrtečním National Challenge Race (Dundrod 150) a excelentní 12. místo v závodu Superstock, pouhé tři vteřiny za Cameronem Donaldem, kolo průměrem 127.720mph, to vše jsou výčty výsledků Davida Johnsona, kterých dosáhl během UGP týdne.

 

Na závěr sezóny pak přišlo zmiňované Macau GP, kde jel v týmu East Coast Yamaha a obsadil 15. místo. Jenom podotýkám, že na stejném podniku dojel jeho týmový kolega Michal Dokoupil na místě 13.

Johnson se připojil k týmu Tristana Palmera v nově formovaném GM Moto Honda pro National Superstock Championship. Dosud se nepotvrdily drby, že by se v roce 2011 měl objevit v sedle motocyklů CD Racing (startoval za ně William Dunlop) i na některém z road racingových podniků. Určitě je ale velice pravděpodobné, že některé přírodní okruhy pojede.

 

fotografie wusa (UGP 2010)