Cookstown 100

02.05.2012 22:29

I když tomu čtvrteční počasí zrovna dvakrát nenasvědčovalo, první roadracingové závody letošní sezóny na irské půdě proběhly za celkem přijatelných podmínek. Předpověď sice sliboval hlavně na páteční odpoledne dešťové přeháňky, z těch ale nakonec přece jenom sešlo. Obloha byla polojasná, jenom teplota byla hodně nízko. Bylo okolo +9°C a to zrovna pro motocyklové závody není to pravé ořechové. Sobotní počasí bylo přece jenom o trochu lepší, teplota byla vyšší asi o pět stupňů, a pokud zrovna z poza mraků vykouklo sluníčko, bylo velmi příjemně.

 

Nejprve se na závodní trať vydali nováčci, kterých se do Cookstownu sjelo 48. Jejich první cesta ale vedla autobusem s patřičnou instruktáží zkušených místních střelců. V jedné ze skupin jsme měli i svého zástupce. Olin Hanák se od prvních kol snažil maximálním způsobem zapamatovat trať, která se mu podle jeho slov velmi líbila.

 

Trénink třídy 600cc Supersport byl pro značný jezdecký zájem rozdělen do dvou skupin. Ve skupině „A“ absolvoval svá tréninková kola kromě Olina i ostřílený Michal Dokoupil. Pro něho to byl zároveň i návrat na trať, na které měl v loňském roce ošklivý pád, jehož následkem byl vyřazen skoro po celou zbývající sezónu. Návrat Indiho byl přítomnými diváky a fanoušky velmi kvitován, za což se jim Michal odvděčoval svými výkony. Trénink se jel, ostatně jako ve všech třídách, na pět kol a naši borci si vedli obstojně. Indi do toho šel opravdu zostra a tak ve skupině obsadil osmé místo, které v součtu obou skupin znamenalo místo šestnácté a jistou kvalifikaci do sobotního závodu „A“. Olin ve skupině obsadil dvacátou pozici, což v součtu obou skupin znamenalo místo třicáté sedmé a tudíž tedy i start v závodu „B“. Indi zajel své nejrychlejší kolo ve třetím kole (1:34.174), ale v podstatě celý trénink odjel s časy na jedno kolo na stejné úrovni. Olin neustále zrychloval a od třetího kola jel stále lepší časy, které potvrdil v kole pátém, kdy zajel 1:39.864. To je na nováčka hodně slušný čas, navíc když to byla Olinova vůbec první zkušenost s irskými roads a místními střelci kalibru bratří Dunlopových nebo Guye Martina, kteří s našimi byli ve stejné skupině. V součtu obou skupin bylo pořadí na prvních pěti místech následující - William DUNLOP (1:27.201), Michael DUNLOP (1:27.854), Ryan FARQUHAR (1:28.024), Guy MARTIN (1:28.543) a Michael SWEENEY (1:29.019). Smůla potkala Michaela Pearsona, který na výjezdu z Mackney dostal v prvním kole high-sider a lehce havaroval. Mackney je asi nejpomalejší zatáčka zdejšího okruhu. Havárie ale znamenala, že se Pearson nekvalifikoval do závodu „A“ a druhý den se tak postavil až na poslední startovní pozici „B“ závodu.

 

Oba naši jezdci byli přihlášeni i do závodu superbike. Zatímco Olin Hanák v podstatě potvrdil své časy z tréninku šestistovek (1:39.523), které ho zařadily do závodu „B“, Indi výrazně porychlil a své nejrychlejší kolo zajel časem 1:32.692 a to taky znamenalo, čtvrtý čas mezi šestistovkami! Bylo vidět, že Michal sám byl s výsledky kvalifikací spokojený.

 

Tréninky ostatních tříd probíhaly celkem v pohodě, i když je fakt, že téměř všechny byly přerušeny červenou vlajkou. Pády byly povětšinou zaviněny špatnou přilnavostí pneumatik, protože počasí zrovna motocyklovým závodům nakloněno nebylo. Foukal ostrý chladný vítr a rtuť teploměru nepřelezla přes +10°C.

 

Výsledky tréninků

 

Moto3 (+125GP)                            Supersport 400                   Moto450

  1. Paul ROBINSON                 1. Andy FARREL                1. Ryan FARQUHAR
  2. William DUNLOP                2. Alastair BAYLEY             2. Anthony McCOLHAN
  3. Nigel MOORE                    3. Vic ALAN                      3. Dave WALSH

 

250GP                                               Junior Support                    Senior Support

  1. William DUNLOP                1. Peter O´Flaherty            1. Rodney PATTON
  2. Davy MORGAN                  2. Josh TRIGWELL              2. Damian HORAN
  3. Seamus ELLIOT                 3. William HARA                 3. Alan KENNY

 

Supertwin                                        Supersport                           Superbike

  1. Ryan FARQUHAR               1. William DUNLOP             1. William DUNLOP
  2. Michael SWEENEY              2. Michael DUNLOP             2. Guy MARTIN
  3. Adrian ARCHIBALD             3. Ryan FARQUHAR            3. Ryan FARQUHAR

 

Sobota ráno, závodní den a při pohledu z okna hotelového pokoje přece jen svitla naděje, že by počasí mohlo vyjít. Recepční sice hlásí, že by od třetí odpoledne mělo být deštivo, ale teplota venku vzrostla na nějakých +15°C, takže optimismus je celkem na místě.

 

Pořadatelé uzavřeli trať v deset hodin a tak se naplno mohl rozjet maratón osmnácti závodů 90. ročníku Cookstown 100.

Na rozehřátí tu byly nejprve závody tříd Support. První na řadě se jely Junior Support „B“. Od letošního roku doznalo obsazení tříd Support změn, v Juniorech mohou startovat čtyřválcové motocykly s objemem do 400cc nebo dvouválce do 650, třídy Senior Support jsou vypsány pro motocykly 600 a 750cc. Malé supporty „B“ vyhrál Richard Ford, před Bernardem Dalym a Johnny McCayem. Velké supporty „A“ ovládla trojice Alan Kennedy, Damian Horan a Callum Laidlaw.

Závod s pořadovým číslem tři Senior Support „B“ vyhrál Paul Maxwell s náskokem pouhých 0.187 před druhým Adamem Sheriffem. Pro třetí místo si dojel Oliver Dupuy.

Prvním závodem započítávaným do irského šampionátu byla třída Moto3, jejiž startovní pole sestávalo téměř výhradně z GP125. Jedinou Moto3 v poli pilotoval Barry Davidson. Po startu šel do čela William Dunlop, kterého se drželi jeho bratranec Paul Robinson a Nigel Moore a Sam Wilson. V průběhu závodu postupně z této čtveřice trochu odpal Robinson a i když měl William náskok jenom něco přes vteřinu, celkem v pohodě si držel vedoucí pozici. Za ním se ale odehrávaly velké věci. Moore s Wilsonem si to opravdu rozdali na ostří nože. V posledním kole se Wilson snažil na Craigmount dostat před Moora, tak si najel trochu ze široka a výsledkem byl jeho výlet na chodník. Naštěstí na něj najel v místě, kde je snížený obrubník, tak se vlastně ani nedalo poznat, jestli šlo o záměr nebo chybu. To potvrzuje i to, že Sam ani omylem neubral. Cílem projel na prvním místě William Dunlop následovaný Nigelem Moorem a Samem Wilsonem. Davidson na Moto3 dokončil závod jako šestý.

Po dvackách byly na řadě opět Junior Support, tentokrát se jednalo o závod „A“. O stupně vítězů se podělili Scott Campbell, Peter O´Flaherty a Robbie Lyall.  

Dvěstěpadesátky jsem sledoval z vnitřku Black Farm Corner (to je to místo, kde loni havaroval Indi – dodnes je na živém plotě vidět jeho stopa…) a chvílemi mě mrazilo z toho, jakou kudlu jeli William Dunlop s Davy Morganem. William měl hlavu doslova zabořenou v břehu na vnitřní straně zatáčky, vypadal jak travní sekačka (hahaha). I když se čtvrtlitrů sešlo jenom osm, bylo opravdu na co koukat. William Dunlop si vítězství nenechal vzít. Davy Morgan nakonec trochu zvolnil a dojel se ztrátou 2.725 na místě druhém, třetí Seamus Elliot už ztrácel 16.839.

První opravdu velký závod dne byl závod s pořadovým číslem sedm – Superbike „A“. Startovní listina v sobě nesla opravdová roadracingové esa – William Dunlop, Ryan Farquhar, Guy Martin, Michael Dunlop, Adrian Archibald, John Burrows, Davy Morgan a v této společnosti nechyběl samozřejmě ani Michal Dokoupil. První kolo a včele je Ryan Farquhar před Williamem Dunlopem a Guyem Martinem. V dalším kole se Martin posunul na místo druhé, ale celá skupina, kterou ještě doplnil Archibald a Michael Dunlop jede doslova kolo na kole. Je až neuvěřitelný, jaké manévry tihle borci umí na úzkých silničkách v takové rychlosti. V polovině závodu je včele modrobílá Tyco Suzuki a Angličanem Martinem v sedle, Farquhar přece jenom pár metrů ztrácí. Indi se pere co to dá, ale proti litrovým superbikům nemá jeho R6 šanci. Nakonec je z toho dvacáté místo v cíli závodu. Šachovnicová vlajka odmávla vítěze, kterým se stal Guy Martin, tři vteřiny po něm je odmávnut na druhém místě Ryan Farquhar, kterého následuje Michael Dunlop.

Až po skončení závodu se dovídám, že Ryan Farquhar podal protest na Guye Martina, který ho předjel pod žlutou vlajkou…

Superbike „B“ závod se stává kořistí Roberta Wilsona. Druhý dojel Ivan Shanley a třetí Paul Gartland.

Malé supersporty (400cc) startují společně s Moto450. Supersportům vévodí jezdec ze Skerries Andy Farrell, druhý dojíždí Alastair Bayley před třetím Vicem Alanem. Moto450 má jediného favorita v Ryanu Farquharovi, který nenechává nikoho na pochybách, kdo je historicky nejúspěšnějším jezdcem na irských roads. S velkým náskokem vítězí před Anthony McColganem a Drrenem Gilpinem.

Závod Supersport „A“ měl už pořadové číslo jedenáct. Diváci byli zvědaví, zda Farquhar oplatí Martinovi porážku ze závodu superbike. Těsně před cílem prvního kola jede Guy Martin místo po silnici po chodníku už se ztichlým strojem a na Orritor Crossroads odstupuje ze závodu. Včele závodu je Ryan Farquhar, kterého pronásledují bratři Dunlopové. Ale o něco dál se v poli bojujících jezdců dějí věci. Indi se rve jako lev a průběžně mu patří osmá pozice! S Michalem v tu chvíli bojovali John Burrows, Ivan Shanley a Robert Wilson. Nakonec se před něho ale dostal Shanley a Michalu Dokoupilovi uniká osmé místo o necelé čtyři setiny vteřiny. I tak je to velikánským úspěch, který u diváků nezůstal nepovšimnutý. Za to se Indi odvděčuje v mávačce. Michael Dunlop se snažil dorážet na Williama, ale tentokrát je starší brácha nad jeho síly. První je tedy Farquhar, druhý William Dunlop a třetí Michael Dunlop. Závod byl předčasně ukončený o jedno kolo dříve z důvodu ošklivého pádu Davy Morgana.

Závod Supersport „B“ má jednu zajímavost. Michael Pearson havaroval v pátečním tréninku hned v prvním kole, tudíž se nemohl kvalifikovat do závodu „A“, kam bezesporu svými výkony patří, ale pořadatelé jej zařadili do béčka. Pikantní je, že až na konec startovního roštu a tak jsme všichni zvědaví, jak si povede. Na startu je i druhý náš zástupce Olin Hanák. Po celý závod jel Olin ve skupině s Robertem Gordonem, Ronanem Pentonym, Ciaranem O´Callaghanem, kterým ještě sekunduje populární Maria Costello (druhá nejrychlejší žena na TT všech dob). Pearson dokazuje jak kvalitním pilotem je, nejen že vedl od prvního kola časem (startoval ze třetí vlny), ale postupně se probil až na vedoucí pozici i ve skutečnosti a druhému v cíli, Callumu Laidlawovi, ještě naložil třináct vteřin. Jenom škoda, že Michael nemohl startovat v závodě „A“. podle časů by se pohyboval kolem pátého místa. Olin nakonec projíždí cílem na slušném čtrnáctém místě a nechává za sebou Marii Costello nebo třeba i Corrana Smythe.

Hlavní závod dne je tu – Cookstown 100 - superbike! Startovní rošt je opět narvaný velkými jmény. Guy Martin se ujímá vedení, ale Ryan Fraquhar je rozhodnutý oplatit mu porážku z prvního závodu. Bitva jako hrom. Ve třetím kole ale Guy chybuje v Gortin, kde je dlouhý na brzdy a jak se snaží dostat zpět na trať, lehce havaruje. Další kolo projíždí až na sedmém místě, ale rychle se probíjí zpět. Na čele je mezitím Farquhar, druhý Michael Dunlop a třetí jede nestárnoucí Adrian Archibald. Martin jde přes Williama Dunlopa a Johna Burrowse a začíná dotírat na čtvrté pozici jedoucího Pearsona. Jak Michael zjistil, koho má za sebou, začal za to tvrdě tahat. Tři kola před cílem se Martin na Orritor Road přece jenom díky síle své Tyco Suzuki před Pearsona dostává, ten se ale nevzdává a o pár stovek metrů dál v McAdoo Bend se opět dostává zpátky na čtvrté místo. Do konce závodu už pak k žádné změně na vedoucích pozicích nedochází a tak si Ryan Farquhar za mohutných ovací dojíždí pro první místo. Druhý je Michael Dunlop a třetí Adrian Archibald. Michael Pearson dojíždí čtvrtý a za ním Guy Martin. Osmé místo patří Davy Morganovi, který se velmi rychle oklepal z nepříjemně vypadající havárie v supersportech. Irové jsou holt tvrdé nátury.

Program dne se blíží ke konci. Na rošt najíždějí Supertwiny. Po startu jde do čela Jamie Hamilton, ale to trvá jenom chvíli. Ryan Farquhar jde nekompromisně za svým dalším vítězstvím. Jamie dojíždí druhý těsně před Miko Sweeneym. Jenom škoda, že Indi nestihl připravit svou ER6, určitě by se neztratil…

Poslední dva závody byly spíš takovými závody útěchy. Supertwiny „B“ se stávají kořistí Davie Blacka, druhý dojel Mark Shiels, třetí Tommy Heaphy. Superbike Cookstown 100 „B“ vyhrál Robert Wilson, před Trevorem Fergusonem a Kevinem Strowgerem.

 

Cookstown 100 2012 je minulostí… tradičně to byly super závody letos navíc okořeněné účastí našich dvou jezdců, kteří zanechali ten nejlepší dojem. Idni jako ostřílený mazák, Olin jako naprostý nováček. A to je dobře, jenom by to chtělo více našich jezdců na irish roads, určitě máme co nabídnout…

 

výsledky

 

fotogalerie 1

fotogalerie 2