Česká TT 2014 - aneb hořický nářez

11.08.2014 20:49

Třiadvacátý ročník České TT zaznamenal po loňsku další premiéru. Loni poprvé pořadatelé do programu zařadili i třídy rychlých novodobých motocyklů a v tomto trendu pokračovali i letos. Vedle tří závodů spojených tříd klasiků, se na hořické trati poprvé objevili i jezdci International Road Racing Championship (IRRC).

Sobotní program šlapal jako na drátkách a časový rozvrh se dařilo plnit téměř na minutu. První tréninky tříd supersport a superbike (IRRC) dávaly tušit, kdože bude v Hořicích kralovat. Samozřejmě to byli, podle očekávání, naši jezdci, kterým se dařilo nejlépe. Ono se to projevilo už při loňské premiéře, kdy byl vidět zcela evidentní progres u všech jezdců v časech na jedno kolo. K tomu na jednu stranu přispěla rozježděnost pilotů, ale podle mě, na rozdíl od Zatáček, které jsou možná až moc vyhecované, hlavně pohodová atmosféra.   

První tři tréninková kola obou tříd IRRC jezdci absolvovali za safety carem, aby se zahraniční piloti obeznámili se zdejší tratí. No, myšlenka chvályhodná, ale myslím si, že se to dalo pojmout trochu jinak. Možná by bylo daleko přínosnější, kdyby nováčci obou tříd jeli společný trénink za vodiči, které by dělali naši zkušení jezdci. Mára, Indi, Kamil, Bíca a další by se jistě takové „výuky“ zhostili na jedničku a newcomerům by to jistě dalo víc. Ještě jedna malá poznámka – chápu, že hořická trať je obtížná, ale nikde se s nováčky takhle nemažou, koneckonců ani při květnových Zatáčkách…

Abych byl upřímný, tohle je jediná „kritická“ připomínka k průběhu celého víkendu. Pořadatelé zaslouží absolutorium a zahraničním kolegům zcela jistě ukázali, že i v Česku jsou lidé, kteří umí zorganizovat závody na vysoké úrovni.

Nebudu se rozepisovat o dění na trati, to zvládli již mí kolegové i „kolegové“ na jiných webech. Jenom ve zkratce – Kamil je neuvěřitelný srdcař, Mára a Indi opět předvedli pokračování jejich osobního souboje o nejlepšího českýho roadracera, škoda jen, že Indiánův ulitý start tak trochu znehodnotil druhý závod, Alda Nechvátal prostě Hořice umí a je úplně jedno, že jel se sériovým motorem, Jirka Veverka jezdil prostě famózně, stejně jako Petr Bičiště nebo Karel Brandtner, na jehož jezedcký styl je radost pohledět. Luca Gottardi měl velikánskou radost nejprve ze čtvrtého místa z prvního závodu a to jste měli vidět, jak Taloši, spolu s Pierre Coppou, umí oslavit pódium! Didi Grams je velkej fára, ale na Aldu ani na Kamila prostě nestačil. Výborné závody zajeli Pavel Tomeček i Leoš Hlaváček a Petr Homola…. stejně jako hodně dalších.

Ze zahraničních jezdců si vyzdvihnout, kromě zmiňovaného Gramse a Gottardiho, zcela jistě zaslouží Thomas Kreuz, Joey den Besten  nebo Johan Fredriks.

Naši kluci se v průběžných tabulkách posunuli podle očekávání hodně nahoru, Mára Červený bude bojovat o celkové vítězství, takže Frohburg pro nás bude hooodně zajímavej.

Didi Grams, stejně jako Michael Pearson, by rád přijel na podzimní vyhlášení Czech Road Racing / wusa cup….

No, co na závěr… byl jsem línej fotit, zato jsem se více mohl dívat a užít si to, trocha změny občas neškodí.

 

Oline drž se, kluci jeli pro tebe…