Bush Road Races

25.06.2012 15:30

Jenom nakrátko se po svém úspěšném vystoupení v Mid Antrim ocitl Michal Dokoupil doma, aby hned následující víkend opět závodil v Severním Irsku, tentokrát na trati poblíž Dungannonu, která nese název podle stejnojmenné vesnice, kudy vede – Bush.

Tak jako předchozí podnik v Mid Antrim, tak i závody v Bush, které se jely 22. a 23. července, byly doprovázeny proměnlivým počasím. Páteční tréninky se dokonce pořadatelé rozhodli, díky počasí, vyřešit tak, že každá třída odjela pět kol za maršálem…

Startovní rošt pro sobotní závody byl, podle místních zvyklostí, sestaven dle aktuálního pořadí v tabulce šampionátu pro tu kterou třídu.

Program závodů byl složen v tradiční skladbě, tedy Supertwins,   Supersport,  201cc-400cc, Junior Support,   Bush Open,  Senior Support,  Grand Final,  250cc, Junior/400cc Supersport, Moto 3, Moto 450cc a dvě třídy klasiků. Některé třídy jezdí sloučené, takže se diváci mohli těšit celkem na deset závodů.  Indi byl přihlášený celkem do tří závodů, do supersportů, Open a Grand Final. Opět sedlal motocykly týmu Crossan, ale vezmeme všechno pěkně po pořadě.

První se na start postavila třída twinů. Favorité byli jasní, Farquhar, Burrows a Hamilton. Po startu šestikolového závodu se do čela dostal okamžitě Ryan Farquhar, za něho se zavěsili Jamie Hamilton a John Burrows. Farquhar zajížděl stabilně nejrychlejší časy a tak nebylo žádným překvapením, že si dojel pro první vítězství dne. Na dalších místech se vytvořily dvojice, které mezi sebou bojovaly o další pořadí. Druhé místo vybojoval Jamie Hamilton, třetí skončil John Burrows. Pěknou stíhací jízdu předvedli Paul Cranston a Stephen McKnight, kteří v závěru mohutně dotahovali před nimi, na čtvrtém místě jedoucího, Michaela Sweeneyho. Micko sice horko těžko, ale svoji pozici udržel až do cíle.

Po klasicích následovala třída, ve které startoval i motocykl se startovním číslem #23, v jehož sedle byl Indi. Michal startoval z osmé pozice, tedy ze třetí řady. V té první byli Ryan Farquhar, Michael Sweeney a John Burrows. Jako raketa vyrazil ze zadních pozic Shaun Anderson, který se první dvě kola dokonce držel na pódiové pozici. Naopak start a vlastně ani průběh celého závodu se určitě nelíbil Sweeneymu, který se z druhé startovací pozice propadl až na konečné osmé místo v cíli. V čele závodu nebyl nikdo jiný než Ryan Farquhar na KMR Kawasaki. Za ním se ale tvrdě bojovalo, Derek Sheils, John Burrows a Stephen McKnight se v pořadí střídali takřka každým kolem. Indi si po startu udržel svoji osmou pozici a v průběhu závodu si stále vylepšoval svůj čas na jedno kolo. Ve čtvrtém kole se dostal na sedmé místo před Micko Sweeneyho a mocně přikládal pod kotel. Přece jenom Paul Cranston jedoucí před ním byl doslova na dostřel. A protože v posledním kole odstoupil ze druhého místa John Burrows, dojel nakonec Michal na výborném  šestém místě. Samozřejmě, že po odmávnutí cílem, opět předvedl místním divákům několik svých tradičních spalouchů. Vítězem supersportů se stal Ryan Farquhar, druhý dojel Derek Sheils a třetí Stephen McKnight.

V celkovém pořadí šampionátu ve třídě supersport se Indi posunul na jedenácté místo, do Top10 mu chybí pouhé dva bodíky.

Po supersportech přišla na řadu třída support junior, tedy motocykly s objemem od 201cc do 650cc. Dnes je tato třída vesměs doménou twinů. Vítězství si z Bush odvezl Peter O´Flaherty, druhý byl Ronnie Scott a na bednu je ještě doprovodil Rodney Patton.

Bush Open neboli závod superbiků, nesl pořadové číslo 5. Na startu je opět Indi a stejně jako v Mid Antrim, tak i tady startuje na Suzuki GSXR750 s netradičním číslem 174. To, že od startu šel okamžitě do čela Farquhar a jako první projel i cílem, už asi nemá ani cenu zmiňovat, ale o druhé a později pak i o třetí místo se strhla pěkná mela. O druhý flek se přetahovali Paul Cranston, Derek Sheils a Micko Sweeney. Ve čtvrtém kole si Sheils upevnil svoji druhou pozici a zbylí dva jezdci, tedy Cranston a Sweeney bojovali o poslední místo na pódiu. Nakonec se radoval ze třetího místa Michael Sweeney. Indi bojoval ve skupině s Jamie Hamiltonem a Trevorem Fergusonem o sedmé místo. Byl to boj na ostří nože. Hoši jeli doslova kolo na kole s minimálními odstupy. Cílem Michal projel osmý, ale tito tři jezdci se vešli do 1,3 vteřiny!

Support senior race se stal kořistí Alana Kennyho, druhý dojel Bernard Daly a třetí Noel Brennan.

Po krátké přestávce, vyplněné právě skončeným závodem třídy support senior, se na startu opět sešla elita na velkých motocyklech. Byl tu Grand Final. Indi tentokrát se svým číslem, které nesla R6 Yamaha. Farquhar nedal nikomu šanci a zvítězil s náskokem téměř šestnácti vteřin před druhým Johnem Burrowsem a třetím Jamie Hamiltonem. Indi skončil na osmé pozici. V celkovém pořadí šampionátu třídy superbike je Michal na průběžné dvanácté pozici se ztrátou dvou bodů na Top10. Jenom pro zajímavost, za Indim jsou třeba William Dunlop, Guy Martin nebo třeba Davy Morgan.

Na rozdíl od našich závodů, je třída 250cc v Irsku na silném ústupu. V Bush jela ve společném závodě s třídou supersport 400 a na startu se sešli pouzí čtyři jezdci s dvěpade a šest se 400cc. Pro Seamuse Elliota tak nebyl problém dojet si pro zasloužené vítězství. Sekundoval mu pouze Davy Morgan, třetí Brian Mateer už měl ztrátu opravdu velikou. Malé supersporty vyhrál Alastair Bayley před Robertetem Gordonem a Stephenem Carrem.

Posledním závodem programu byl spojený závod Moto3 a Moto450. Pravda, skutečná Moto3 byla na startu jenom jedna, tu pilotoval Barry Davidson a dovedl ji do cíle v přesile GP125 na pátém fleku. Z vítězství se radoval Sam Wilson, druhý skončil Nigel Moore a na třetí stupínek vystoupal Seamus Elliot.

Moto450 se staly kořistí Ryana Farquhara, který druhému jezdci v pořadí nadělil více než půl minuty. Druhý tedy závod dokončil Anthony McColgan a třetí Trevor Ferguson.

Mužem mítinku se jednoznačně stal Ryan Farquhar, který si na své konto připsal pět vítězství z pěti startů. Celkově má na svém kontě letos už 17 vítězství v národních závodech a jedno v mezinárodních (North West) a podíváme-li se do historických tabulek, Ryan má na svém kontě už neuvěřitelných 191 vítězství na irských roads. Je tak historicky zdaleka nejúspěšnějším jezdcem, vždyť druhý Joey Dunlop jich má na kontě „pouhých 121“.

Indi je letos suprově rozjetý a určitě nám všem v Ostravě-Radvanicích bude chtít dokázat, kdo že je našim nejlepším roadracerem.

 

Tak 7. a 8. července ahoj v Radvanicích.

 

fotografie Alan Armstrong

kompletní výsledky