60. Scarborough Gold Cup

10.10.2010 20:16

Posledních sedm let trvání International Gold Cup v anglickém Scarborough bylo vcelku záležitostí jediného muže, tím byl Guy Martin. Poslední tři měsíce se ale zotavuje ze zranění které utrpěl během Senior TT závodu. Jako by to neplatilo na nejrychlejším přírodním okruhu světa V Dundrodu, kde během letošní Ulster Grand Prix objel jedno kolo druhým nejrychlejším průměrem všech dob (133.527mph). Byl také držitelem traťového rekordu na Oliver´s Mount, ale otázka zněla – bude schopen svou zlatou korunu obhájit?

Naneštěstí pro něj, zde byl letos Ian Hutchinson, letos devítinásobný vítěz mezinárodních závodů na britských ostrovech a Irsku. Hutchinson není letos jenom ve výtečné formě, ale moc se těšil i a svoji korunovaci ve Scarborough.

Organizátor závodů, Peter Hillaby, letos shromáždil skvělou jezdeckou konkurenci k 60.ročník Gold Cup. Guy Martin s Wilson Craig Hondou, Hutchinson na Padgett Hondě společně s týmovým kolegou Johnem McGuinnessem, mnohonásobný vítěz předmartinovské éry Ian Lougher na Black Horse Kawasaki. Během předchozích 60 ročníků zde dosud ještě nevyhrál žádný irský jezdec, byl tu ale Ryan Fraquhar na KMR Kawasaki, aby tuto bilanci změnil. Na záda mu měli dýchat jeho krjané včele s Michaelem Dunlopem, nerychlejším jezdcem na dundrodské a manxské trati. Mnozí předpovídali, že to bude on, kdo bude následovat Philipa McCallena, který zde ržel traťový rekord neuvěřitelných deset let.  Další velké favority bylo nutné hledat mezi Michaelem Paersonem (Morrell Kawasaki), Adrianem Archibaldem (AMA Suzuki) a nováčkem z irského Dublinu Derekem Shielsem (Amigos Honda). Mezi top jezdci chyběli pouze piloti TAS Suzuki Cameron Donald a Bruce Anstey.

Vše začalo pod jasnou oblohou v sobotu odpoledne. Ryan Farquhar zvítězil ve dvou rozjížďkách. Jako obyčejně měl brilantní start a tak na začátku osmikolového finálového závodu byl včele. Za ním letěli Martin, McGuinness, Paerson, Hutchinson a Lougher. V ejdnu chvíli se Guy dostal do čela, ale byla to oranžová motorka, která po projetí Farm Bends vezla Ryana včele do druhého kola závodu. Byl to stále nepolapitelný Farquhar, který se stal prvním jezdcem s časem pod 105 vteřin na jedno kolo. Bylo to skvělé Farquharovo představení. Se čtyřvteřinovou ztrátou projížděl Guy. Hutchy se dostal před Paersona, který měl technické problémy s motocyklem, ale stále držel na čtvrtém místě. Za Michaelem se drželi McGuinness, Lougher a Shiels. Takové pořadí bylo i na konci závodu.

Rozjížďky supersportů se staly kořistí Hutchinsona a Loughera. V prvním závodě se včele držel Hutchy následovaný Martinem, Lougherem, Michalem Dokoupilem, Michaelem Dunlopem a Stephenem Oatesem. Hutchy pokračoval ve velkém stylu a překonal Loughrův tratťový rekord už ve druhém kole. Hutchy nakonec zvítězil s náskokem sedmi vteřin před Martinem, Lougherem, Dunlopem, Indim a Archibaldem.

Závod dvěstěpadesátek zcela ovládl William Dunlop. Na dalších místech dojeli Lee Vernon a Chris Palmer. Ve společném závodě 125/450cc si pro vítězství dojel Lougher před Farquharem. William dojel s dvoutaktní 125 na třetím místě. Supertwiny vyhrál podle očekávání Ryan Farquhar, druhý byl Ivan Lintin a třetí David Bell.

Večer byla tradiční párty a depu a všichni se očekáváním těšili na neděli a to i přesto, že předpověď počasí nebyla zrovna nejlepší. V neděli dorazilo velké množství diváků, kteří se bohužel snažili zaparkovat co nejblíže u trati a tím ji značným způsobem znečistili blátem. Na závody s přijela podívat velká spousta hostů, mezi kterými nechyběli i minulé hvězdy motocyklového sportu – Car Foggarty, Philip McCallen, James Whitham, Mick Grant a Jim Redman. Zahajovací Parade Lap obstaral Foggy a Jamie Whitham.

Program závodů zahájily supertwiny. V prvním kole byl včele Dean Harrison před Ryanem Farquharem a Ivanem Lintinem. Závod ale musel být předčasně ukončený, protože bylo nutné převést jednoho z diváků k ošetření po té, co se mu udělalo nevolno. Výsledky se tedy počítaly po průjezdu třetího kol, což znamenalo, že Harrison zvítězil před Farquharem.

Pro závod superbiků všichni nastoupili s mokrými gumami. Startovní pole prořídlo, když někteří jezdci nechtěli riskovat pád na znečištěné a klouzavé trati. Proto se na startu neobjevili Adrian Archibald a náš Michal Dokoupil. Farquharovi odpadl i další soupeř, kterým byl Michale Paerson, jehož týmu se nepodařilo odstranit závadu převodovky, která Michaela trápila předchozí den. Farquhar byl na konci prvního kola včele před Hutchinsonem, McGuinnessem, Martinem, Dunlopem a Shielsem. Počasí se ale podepsalo i na technice, své by o tom mohl vyprávět Guy Martin. V cíli měl Ryan náskok deseti vteřin před Ianem Lougherem a třetím Ianem Hutchinsonem. Farquhar tak získal Darren Lindsay Trophy. Čtvrtý dojel John McGuinness a pátý Michale Dunlop. Ten sklízel během závodů největší ovace diváků, protože se náramně bavil najížděním zatáček plným smykem. Na dalších místech dojeli Shiels, Goddings, Harrison, Paul Gartland a Andrew Courtney.

Druhý závod supersportů začal nejlépe Hutchy následovaný Lougherem, Martinem, Dunlopem, Lintinem a Oatesem. Ian Lougher, vítěz loňského závodu, chvíli tlačil na svého jmenovce Iana Hutchinsona, ale hrdina letošní TT neponechal nic náhodě. Zvítězil v obou závodech a to jak nedělním mokrém, tak i sobotním suchém. Tím se mu podařilo získat i David Jefferies Trophy. Martin dojel druhý se ztrátou 11 vteřin, následovaný Dunlopem, Lintinem a Oatesem.

Před destikolovým vyvrcholením, tedy Gold Cup závodem, se zdálo, že největším favoritem bude Ryan Farquhar. Během víkendu už měl na svém kontě dvě vítězství a byl i novým držitelem traťového rekordu. Nebo to mohl změnit král předchozích ročníků Guy Marin? To byly otázky, které si diváci před finálovým závodem jistě dávali.  Zaváděcí kolo jel Guy na pneumatikách intermediate, ostatní jezdci měli obuto na mokrých. Guyův tým ale na gridu horečně přezouval na mokré taky. Když se Guy vrátil ze zaváděcího kola, prohlásil, že to není ono, motorka prostě nebyla nastavená, jak by si představoval. Nezdálo se mu snastavení power commandu, což ho patrně vyřazovalo z boje o trofej nejvyšší. Nejlepší start měl opět Farquhar, který se tak měl stát prvním Irem, který by získal Gold Cup. Najednou ale komentátor Tony Coupland hlásil, že včele je Ian Lougher! Druhý jel Hutchy, pak následovali Dunlop, McGuinness a Shiels. Farquhar ale bojoval jako lev a cílem nakonec projel třetí za druhým Ianem Lougherem. Vítězem 60. Gold Cup se stal fenomén letošní sezóny Ian Hutchinson. Své vítězství okomentoval slovy: „Jak skvělý rok jsem letos měl!“

Druhý závod dvěstěpadesátek vyhrál Lee Vernon po té, co William Dunlop odstoupil ze závodu z důvodu technické závady na výfukovém systému. Druhý byl Chris Palmer. Spojený závod 125/450 se stal kořistí Ryana Farquhara před Chrisem Palmerem a Williamem Dunlopem.

Takový byl 60.ročník Gold Cup na Oliver´s Mount ve Scarborough.